E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında 2024 hedefi 2.500 dolar mı?---

Altında 2024 hedefi 2.500 dolar mı?

Altında 2024 hedefi 2.500 dolar mı?
11 Ağustos 2023 - 16:29 borsagundem.com

Küresel ekonomilerde resesyon beklentilerinin artmasıyla birlikte altın boğaları da seslerini duyurmaya başladı. Bazı emtia uzmanları FED’in faizleri düşürmesi durumunda ons altının 2.500 doları görebileceğini söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatları 2024’te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşabilir. CNBC’nin haberine göre düşmesi beklenen politika faizleri ve yaklaşan ekonomik resesyona ilişkin beklentiler yatırımcıların güvenli liman varlığı olarak gördüğü olan altına talebi destekleyebilir.

ABD’de spot ons altın fiyatları 7 Ağustos 2020’de rekor seviyesi olan 2.072,5 dolara kadar ulaşmıştı. Haberde yer alan analist görüşleri bu rekorun daha da yukarıya çıkabileceği yönünde.

TD Menkul Kıymetler Genel Müdürü ve Küresel Emtia Stratejisi Başkanı Bart Melek ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaştırma döngüsünde olası bir duraklamanın altın fiyatlarına olumlu yansıyacağını söyledi. Melek, “Altının 2023 sonu, 2024 başı itibariyle 2.100 doların üzerine çıkabileceğini görüyorum” dedi.

Emtia uzmanı, “FED’in para politikasını mevcut kısıtlayıcı yaklaşımında uzaklaştıracağına inandığım için altın konusunda iyimserim” ifadelerine yer verdi.

ABD’de spot piyasalarda altının onsu 1.920,44 dolardan alıcı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de geçen yıl enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından Mart 2022’de FED agresif bir faiz artışı politikasına geçmişti. Amerikan merkez bankası bir yıldan kısa süre içerisinde sıfıra yakın olan politika faizini %5,25 ila %5,5 aralığına çekmişti.

Altın son 12 ayda diğer büyük varlık sınıflarının çoğundan daha iyi performans gösterdi. Melek yükselen faiz oranlarına karşı altının direnebilme kabiliyetine ve enflasyona karşı güvenli bir yatırım aracı olmasına dikkat çekti.

Resesyon endişeleri

Bazı analistler altının daha da fazla yükseleceğini de tahmin ediyor. Gelecek yılın sonuna kadar altının %26’dan fazla yükselebileceğini öngören analisteler altının onsu için 2.500 dolar hedef fiyat çağrısında bulundular.

Livermore Partners’ın Kurucusu David Neuhauser, “Benim hedefim 2024 yılı sonuna kadar 2.500 dolar. Bunun önemli bir sebebi resesyon etkilerinin bu yılın ilerleyen dönemlerinden itibaren hissedileceği ve 2024’te güç kazanabileceği gerçeğiyle ilgili. 2024 altının kırılma anını yaşadığı ve yeni zirvelere ve ötesine ulaştığını gördüğüm zamandır” ifadelerine yer verdi.

Neuhauser Amerikan enflasyonunun %3 ila %5 arasında düşmesi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl boyunca küresel ekonomide stagflasyonun devam etmesini beklediğini söyledi.

Altın güvenilir bir değer deposu olma statüsü nedeniyle resesyon ve stagflasyon gibi ekonomik belirsizlik dönemlerinde iyi performans gösterme eğilimindedir. Değerli metal aynı zamanda enflasyona karşı bir koruma yatırımı olarak da görülür.

Değerli metaller firması Weaton’ın CEO’su Randy Smallwood da altının 2.500 dolar sınırını aşacağını düşünenlerden. Smallwood, “Birkaç yıl içinde altını 2.500 dolarda göreceğimize eminim. Resesyona dair her türlü hareket altın için olumlu olacaktır” dedi. Emtia uzmanı Çin ve ABD ekonomilerinde görülen zayıflıklara işaret etti.

Singapur merkezli UOB Bank de altın fiyatlarının yeni bir rekora ulaşacağını öngörüyor. Ancak banka analistleri bu rallinin sadece 2024’ün ikinci yarısında gerçekleşeceğini öngörüyor.

UOB Piyasa Stratejileri, Küresel Ekonomi ve Piyasa Araştırmaları Başkanı Heng Koon How, “Altına dair olumlu görüşümüzün birincil destekleyicisi FED’in faiz artırım döngüsünde zirveye ulaşmasının yanı sıra ABD Doları’nın da zirveye yaklaşmasıdır” dedi.

Küresel merkez bankaları faiz artışlarını durdurduğunda ve dolar geri çekildiğinde genellikle altının da değer kazanması beklenir.

Heng altın için 2024 ikinci çeyrek hedef fiyatının ons başına 2.100 dolar olduğunu söyledi. Stratejist altın fiyatlarının faiz oranları ile negatif korelasyonla hareket edeceğini öngörüyor.

Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte altına olan talep de düşer. Zira getirisi olan tahvil varlıkları daha cazip görünür ve yatırımcılar tahvil gibi alternatif güvenli liman varlıklarını tercih eder.

ABD enflasyonunun yavaşladığına dair göstergeler FED’in bir sonraki para politikası toplantısında faiz artışı gerçekleştirmeyeceği beklentilerini artırıyor.

Yüksek tüketici talebi

UOB’den Heng hem tüketicinin hem de küresel merkez bankalarının altına olan taleplerinin sürekli olarak yükselişte olduğuna dikkat çekti.

Heng, “Ayrıca Çin ve Hindistan ekonomileri istikrara kavuştukça ve geri döndükçe her iki ülkeden de gelen fiziksel altın ve takı talebinin geri döndüğünü görüyoruz” dedi.

Citigroup’un temmuz ayında yayınladığı bir raporda Çin’deki perakende altın talebinin diğer emtialardaki talep zayıf kalsa da 2023 boyunca direnç gösterdiğini açıkladı. Citi'nin Emtia Stratejisi Başkanı Aakash Doshi liderliğindeki analistler, Çin'deki ilk çeyrek altın takı talebinin "2015'ten bu yana talebin en güçlü olduğu dönemdeki 200 tona yaklaştığını" olduğunu söyledi.

Citi, bu yıl Çin'de 700 tondan fazla mücevher talebi oluşacağını öngörüyor. Banka analizi yıllık bazda %22'lik talep artışına işaret ediyor.

Altının gram fiyatı 1.667 lira seviyesinde

 

Altın ithalatı 5 ayın en yüksek seviyesinde

 

Metal fiyatları Çin'deki emlak sıkıntılarıyla geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL11 Ağustos 2023 17:29

    Benim tahminim dünya da çok büyük bir finansal kriz çıkacak borsalar çöp olacak altının onsu 5000-7500 $ olacaktır.

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER11 Ağustos 2023 16:51

    kesinlikle 2825 doları bulacak.gweleceğe gittim baktım ne var ne yok .2860 doları gördüm sonra 2634 dolarda stabil olacak hade kıyayam ossun herkese .borsaya gelince tüikleme sonucu darmadan olcak .marttan sonra akapa hödüpa rejimi son rejim kararlarıyla artıkın tüm ülkeyi karanlık kasvet umutsuzlluk açlık sistemine sokacak .devam gardaşlarım cehapa maveddi akapa gurtaruyu