E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın ‘ölüm kesişimi’ne yaklaşıyor---

Altın ‘ölüm kesişimi’ne yaklaşıyor

Altın ‘ölüm kesişimi’ne yaklaşıyor
03 Ekim 2023 - 12:23 borsagundem.com

Altın, rekor seviyelere yükseldikten sonra ‘ölüm kesişimi’ne doğru ilerliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın vadeli işlemlerinin Mart ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi, düşüşün derinleşebileceği ihtimalini artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, altın rekor seviyelere ulaştıktan sadece 5 ay sonra 'ölüm kesişimine' doğru gidiyor gibi görünüyor.

Düşüş şiddetlenebilir

MarketWatch’tan Myra P. Saefong’un haberine göre, dün itibariyle Mart ayından bu yana en düşük seviyesine gerileyen altın vadeli işlemleri, düşüşün daha da şiddetli olabileceği konusunda işaretler veriyor.

Altın, Mart ayından bu yana en düşük seviyesine ulaşarak, yalnızca beş ay önce ulaşılabilecek rekor seviyelerinden daha da uzaklaşırken, fiyatlar, değerli metalin daha da düşmesine yol açabilecek ‘ölüm kesişimi’ne doğru yöneliyor.

OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Altının kriptoniti Hazine getirilerini artırıyor ve dolar güçleniyor” diyor ve ekliyor: “Wall Street, akışların nereye gittiği konusunda büyük bir sıfırlama yaşıyor ve bu açıkça altının yolu değil. Sabit gelir aniden cazip hale geldi ve bu da altının kısa vadeli görünümünü yok etti.”

Mart’tan bu yana en düşük aktif sözleşme

Aralık ayı altın vadeli işlemleri 18,90 dolar veya yüzde 1 düşüşle ons başına 1.847,20 dolara yerleşti. Dow Jones Piyasa Verilerine göre bu, 9 Mart'tan bu yana en düşük aktif sözleşme bitişiydi. Fiyatlar Eylül'de yüzde 5,1, üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,3 oranında düştü.

FxPro kıdemli piyasa analisti Alex Kuptsikevich, yaptığı piyasa yorumunda, altının en son altı ay önce bu kadar düşük bir seviyede işlem gördüğünü, ABD bölgesel bankacılık krizinin alıcı akınını tetiklediğini söylüyor ve ekliyor: “Şimdi olduğu gibi o zaman da altın üzerindeki baskı, artan ABD devlet tahvili getirilerinden ve daha yüksek uzun vadeli faiz oranlarına ilişkin beklentilerin yeniden değerlendirilmesinden kaynaklanmıştı.”

Altın fiyatlarındaki düşüş, Mayıs ayı başındaki tarihin gördüğü en yüksek ikinci ve 6 Ağustos 2020'den bu yanaki en yüksek uzlaşma seviyesi olan 2.055,70 dolara seviyesi görüldükten sonra başladı.

Ölüm kesişimi sonrası 4 aylık düşüş

Altın fiyatları artık, bir yatırımın kısa vadeli hareketli ortalamasının uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düşmesiyle ortaya çıkan ve genellikle düşüş eğilimini gösteren teknik bir terim olan ‘ölüm kesişimi’ne yaklaşıyor gibi görünüyor. FactSet verilerine göre, Aralık ayı altının 50 günlük hareketli ortalaması Pazartesi günü 1.948,34 dolar, 200 günlük hareketli ortalaması ise 1.982,13 dolar seviyesinde seyrediyor.

Gold Newsletter editörü Brien Lundin, altın piyasasının en son Temmuz 2022'de ‘ölüm kesişimi’ gördüğünü ve bu durumun altın fiyatlarında dört ay boyunca düşüşe yol açtığını, ardından 2023'te çok keskin bir toparlanma yaşandığını söylüyor ve ekliyor: "Yani bir ölüm kesişimi (death cross) altında daha fazla yumuşaklığın sinyalini verebilir ve birçok kişinin umduğu düşüş rallisini erteleyebilir.”

Düşüşün nedeni

Lundin, artan Hazine getirilerinin altının fiyatlarındaki düşüşe yol açtığını söylüyor. Lundin, “Getiriler, yalnızca yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma kararlılığına nihayet inanmaya başlaması nedeniyle değil, aynı zamanda ABD Hazinesi'nin geleneksel alıcıların azaldığı bir piyasaya büyük miktarda yeni kağıt ihraç etmek zorunda kalması nedeniyle de artmaya devam ediyor” diyor.

Pazartesi işlemlerinde, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, ABD hükümetinin hafta sonu kapanmasını önlemesinin ardından Cuma günkü yüzde 4,572’lik seviyesinden yüzde 4,674’e kadar yükseldi.

Tehlikeli bölge

Moya, altının ‘tehlikeli bölge'de olduğunu ve 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin yüzde 5'in üzerine çıkması halinde 1.800 dolar seviyesinin altına düşeceğini söylüyor.

Moya, altının ABD Doları zirveye ulaştığında tekrar toparlanmasını bekliyor. Pazartesi günü, ABD Doları Endeksi yüzde 0,6 oranında artış sonrası 106,87 seviyesiyle yılın şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine ulaştı. Doların güçlenmesi dolar cinsinden altını yabancı alıcılar için daha pahalı hale getirebilir. Moya, altın için “2.000 dolara doğru bir yükseliş şu anda pek olası görünmüyor. Ancak, artış eninde sonunda 1.925 dolar bölgesini zorlayacaktır” diyor.

Bu arada Lundin, altın fiyatlarındaki düşüşün ‘altın vadeli işlemlerindeki trendi takip eden yatırımcıların fiyatı destek yoluyla zorladıktan sonra birikmesiyle daha da kötüleştiğine’ inanıyor. Lundin, “Bu satış baskısı altında fiyat daha da düşebilir ancak altının bu noktada aşırı derecede satıldığı gözüküyor” diyor ve bu kadar yüksek faiz oranlarının ‘sürdürülemez' olduğunu sözlerine ekliyor.

Lundin, “Günümüz küresel ekonomisi ve finans piyasaları sıfırlanmış faiz oranları temeli üzerine inşa edildi ve bunu tarihteki en dik ve en sert yükseliş döngüsüyle bir şeyleri bozmadan takip edemezsiniz. Fed’i dönmeye zorlayacak bir piyasa olayının olasılığı aslında bu yürüyüş döngüsünde her zamankinden daha yüksek. Fed’in bir pivotu her an gelebilir ve bu aşırı satış seviyelerinde altın üzerine yapılan bir bahisin cömert bir şekilde karşılığını verebileceği yer olacaktır” şeklinde konuşuyor.

Ons altın toparlanmaya çalışıyor

 

Altının kilogramı 1 milyon 615 bin liraya geriledi

 

Ons altın 7 ayın en düşük seviyesinde

 

Altın 1900 doların üstüne nasıl çıkar?

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Ons altında güçlü dolar baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dayanıklı05 Ekim 2023 08:54

    Bir mal ucuzken alınır,faizcilere birşey söyleyemeyiz tabiki

  • Berber Bekri 04 Ekim 2023 00:20

    Her tıraştan altın arttırırım her fiyattan alırım...Altın her seviyeden alınır...ihtiyacın olunca çil çil satarsın Altın yere düşmeyle pul olmaz.. düştüğü zaman sevin al yükselince üzül zaten hep yükseliyor ve yükselecek...

  • kaportacı salim usta sanayiden03 Ekim 2023 12:52

    memiş vardı altıncı .devamlı çıkıyodu kapalışçarşıdan altın alın uccak kaccak moduyla hahahuhahaha adam 1 haftadır kayıp huauhauhauhahauha hahuh hhahahu 

  • misafir03 Ekim 2023 17:10

    adamcağız 1700 altı alımfırsatı diyor. daha ne desin