E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya’da alarm: Gaz stokları kritik seviyede---

Almanya’da alarm: Gaz stokları kritik seviyede

Almanya’da alarm: Gaz stokları kritik seviyede
10 Şubat 2022 - 17:30 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna'yı olası işgaline ilişkin endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluştururken, Almanya'daki doğalgaz depolama tesislerinde doluluk oranı kritik seviyenin altına düştü.

Rusya'nın Ukrayna'yı olası işgaline ilişkin endişeler Avrupa’daki enerji kaynakları üzerinde baskı oluştururken Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, ülkedeki gaz stokunun “kritik seviyede” olduğu uyarısında bulundu.Bakanlık depolama seviyelerinin durumunu yakından izlediğini bildirdi.

Gas Infrastructure Europe verilerine göre, 30 Ocak itibarıyla Almanya'da gaz depolama tesislerinin doluluk oranı yüzde 36,88 seviyesine indi. Bu oran 2020'de yüzde 90 seviyesinde idi. 

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’na göre, 7 gün boyunca aşırı soğuklara dayanmak için tesislerde doluluk oranının kritik seviye olan yüzde 40'ta olması gerekiyor.

Almanya Gaz Depolama Girişimi (INES) verilerine göre, Almanya'da 25 şirket tarafından işletilen 47 yer altı gaz depolama tesisi bulunuyor. Bu tesislerin toplam kapasitesi yaklaşık 25 milyar metreküp.

Doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını Rusya'dan karşılayan Almanya'nın, gazda yaşadığı stok düşüşünün yanı sıra fiyat dalgalanmaları ve jeopolitik gerilimlerle savunmasız hale gelmesi Rusya'ya ihtiyacını yeniden gündeme taşımıştı.

Rusya-Ukrayna krizi en fazla Almanya'yı mı etkileyecek?

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna krizinin derinleşmesinin AB ve özellikle Almanya için enerjide olumsuz sonuçları olabileceğine işaret ediyor.

LNG'nin şu an Rus doğalgazını ikame etmesinin mümkün olmadığı belirtilirken, doğal gazın Almanya'nın enerji tüketimindeki payı ise yüzde 32 olarak hesaplanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı olası işgalinin ardından Batı’dan gelecek yaptırımlara Moskova’nın Avupa’ya giden doğal gaz boru hattının vanalarını kapatarak yanıt vermesi, bundan da en fazla Almanya’nın olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

ABD, Avrupa için LNG arayışında

Avrupa’nın yaşayacağı olası enerji krizine çare olmak için ABD’nin ürettiği ve başka ülkelere satma konusunda anlaşma sağladığı LNG’yi son aylarda Avrupa’ya yönlendirmek için yoğun çaba gösterdiği biliniyor.

Japonya Ticaret Bakanı Koichi Hagiuda dün yaptığı açıklamada, ülkeye ithal edilen sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) bir bölümünün, Rusya’nın Ukrayna’yı olası işgalinin ardından yaşanabilecek sıkıntıya karşı Avrupa'ya gönderildiğini duyurmuştu.

Japonya’dan gelecek ilave gazın Rusya’ya büyük ölçüde bağımlı Avrupa’nın ihtiyacını karşılaması beklenmiyor.(Euronews)

AB: Rusya yüksek fiyatlara rağmen ilave gaz göndermiyor

 

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yükseldi

 

Putin doğalgazı silahını kullanır mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan10 Şubat 2022 18:28

    Avrupadakiler biraz üşürseler buz gibi sularda can veren müslümanların halini birazcık anlarlar.

  • hım10 Şubat 2022 23:21

    o müslümanlarda kafir dedikleri insanların memleketine gitmesin birazda arabistana gitsinler ama oraya gitmiyorlar