E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAli Babacan'dan önemli açıklamalar---

Ali Babacan'dan önemli açıklamalar

Ali Babacan'dan önemli açıklamalar
08 Ocak 2014 - 10:02 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomik gidişat ve 2013 yılına ilişkin açıklama yaptı. 17 Aralık operasyonuna da değinen Babacan şunları aktardı:
"Son açıklanan veriler 2013 yılı Orta Vadeli Programı'na paralel geldi. 2014 yılı için ise henüz birşey söylemek için çok erken. Son yaşadığımız siyasi huzursuzluk genel ekonomiyi etkileyebilir. Şimdiden bu durum kestirilemiyor, ilk çeyrek verilerini beklemek lazım.
Yargının işleyişiyle ilgili Meclis'e teklif verdik, komploları önlemek için hızlı adımlar attık. Hükümet işinin başında, ekonomik istikrarı büyük zorluklarla yaptık. Ekonomik erozyonu önlemek için herşeyi yaparız. Yaşanan olaylara karşı adımlarımızı attık ve atmaya devam edeceğiz.
Ekonomik anlamda hükümet politikası olarak herhangi bir revizyon yapmadık."

Gelişmekte olan ülkelere ilişkin risk durumlarını ise Babacan şöyle değerlendirdi:

"Gelişmekte olan ülkelerin potansiyeli gelişmiş ülkeleri geçti. 2014 yılında da gelişmekte olan ülkelerin payı gelişmekte olan ülkelerden fazla olacak. Gelişmekte olan ülkeler önümüzdeki 10 yıl boyunca daha yavaş büyüyecekler. Bunun nedeni ise küresel ve yapısal sorunlar. Dünya ekonomisinin dinamosu gelişmekte olan ülkeler olacak. ABD'nin uyguladığı politikadan gelişmekte olan ülkeler etkilenecektir. Uyarılarımızı 2013 yılı başında yaptık. Likidite artışının hızı düşecek. Felaket senaryosunu asla çizmemek lazım."

Kırılgan beşli olarak anılan ülkeleri Ali Babacan şöyle yorumladı:

"Kırılgan beşli olarak anılan ülkelerin ana sorunu cari açık. Ancak bunu dengeleyebilecek ekonomiye sahibiz. Hane halkı borcu düşük, bankaların durumu iyi. Toplam resime baktığımızda endişelenecek birşeyin olmadığını görüyoruz."

Cari açık sorununa ilişkin Babacan, olumlu yaklaştı ve şunları söyledi:

"2014 yılı için öngördüğümüz tedbirlerin büyük bir kısmını uygulamaya başladık. 2012 yılından itibaren başlayan iç tüketimi kontrol altında tutmak için aldığımız önemlerin ne kadar isabetli olduğunu görüyoruz. Fed'in kararlarına uygun adımlarımızı attık ve cari açığı yüzde 6 seviyesinde tuttuk. Büyümenin kaynağının yatırım, üretim ve ihracat olmasını istiyoruz. Tamamen iç tüketimle ekonomi iyi olmaz. Bütçe ile ilgili tedbirleri aldık. 2014 bütçemiz oldukça ihtiyatlı ve dengeli. 2014 yılı Türkiye için iyi bir yıl olacaktır."

Türkiye'deki bankalarda yer alan kötü kredilere ilişkin Babacan şunları kaydetti:

"Türkiye'de toplam kredi hacmi çok hızlı artıyor. Kasım ve Aralık ayına baktığımızda bankalardaki kötü kredi alacakları arttı, ancak Türkiye'nin kötü kredi oranı birçok ülkeye göre düşük. Yatırımcılar parasını getirirken herşeyi inceliyor, ona göre hareket ediyor. Bu işi yapan kişiler uzman kişiler. 17 Aralık tarihinden 26 Aralık'a kadar 300 milyon dolarlık satış hisse satışı var, ancak 26 Aralık'tan sonra 370 milyon dolarlık alış var. 17 Aralık'tan bu yana 184 milyon dolar piyasaya döviz girişi oldu. Türkiye'den sermaye kaçışı yok. Operasyonun ilk günlerinde kısa bir süre oluştu ancak attığımız hızlı adımlar, gelişmelere hakim durumumuzla tablo hemen değişmeye başladı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bon09 Ocak 2014 20:43

    yorumlari yazanla lar baska gezegenden mi geliyor bilmiyorum bu adamlar 11 senedir devledi yunetiyor kactane secim oldu nerdeydiniz mars dami

  • üeaüe09 Ocak 2014 10:12

    "Hane halkı borcu düşük, bankaların durumu iyi. Toplam resime baktığımızda endişelenecek birşeyin olmadığını görüyoruz." Türkiye den mi bahsediyor Sn Bakan :)

  • DOĞAN WALTES.08 Ocak 2014 19:31

    SANDIĞIII BEKLEYİNNNNN bizleri çooooookkkk kırdınız şimdi sıra bizzzzzzlere geldi sağ yada sol diye ayrım yapmayacağız bu yüzden sayın kılıçtaroğlunu destekleyeceğizzzz.bunca sene sağ partilerin peşinden koştuk başta DSEMİREL ununda mason olduğunu sonradan öğrendik vede biraktık sonra MESUT YILMAZ ardından TANSU ÇİLLER arada bir üç başlı hükümet derken bizler eski parti liderlerine kızarak akp ye oylarımızı atarak bu ülkede alttabakada yaşayanların birnebze olsun rahat huzurlu yaşamaları için bunlar birşeyler yaparlar dedik ama nafile BAŞBAKAN koltuğa oturduğundan beri kimseyi TİKİNE bile takmadı şimdi bizlerde seçimleri dört gözlen bekliyoruz ben bir sağ görüşlü birisi olarak ALLAH BİR İSMİ HAKKI İÇİN oyumu CHP tisine atacağım hem ben ailem sevdiklerim vede tüm akrabalarım onlarlanda konuşarak buişleri aydınlığa getireceğiz neden olmasın sizleri oralara getiren bizleriz ordan indirtecekte gene bizleriz başbakan canımızı çok yaktın şimdide can yanma sırası sana geldi.

  • Goldaszede08 Ocak 2014 15:47

    Isinizi geldimi yayinlayin Isinizi gelmedimi yayinlamayin,Normaldir Burasi T,C

  • data08 Ocak 2014 15:21

    senden iyi muhasebeci olurmuş

  • Kk08 Ocak 2014 13:19

    Sen hangı ulkede yasıyorsun allah askına.Daha dun hsyk yı hukumete bagladınız hukuk dıyorsun hala.Terore ve kara paraya destek verdıgınız tum olaylarla ortaya cıktı.Subat ayında FATF toplantılarında kara lısteye gecınce( sadece 2 ulke var ıran ve kuzey kore cnm Turkıyem de 3 olacak gıbı bır goruntu var)yıne komplo dıs mıhraklar fala nmı dıyeckesınız.Dıger yandan TCMB baskanı gercekten bagımısız olarak dunyayla alakası olmayan %4,5 haftlaık oranını hala orada tutuyorsa ozaman onnu da yerını degıstırın.Zira hıcbırseyden haberı yok.Son olarak kur artısının enflasyon etkısı %15 kadar etkısı olur dıye bır mıtımız olustu.(Bu baskan aynı seyı REER ın %2 senelık degerlenecegı konusunda da yapmıstı su an REER 101 sevıylerınde.)Bu kurların burada kalıcı olacagı hıssedılırse ruyanızda gorursunuz o %15 oranını.TUIK ınsallah TCMB gıbı bagımsız degıldır.Eger oyle ıse yandık anam...

  • ?08 Ocak 2014 13:19

    BİR HAFTADA GELİYOR- BİR HAFTADA GİDİYOR.. YA GERİ GELEMZ İSE??? KALICI ÇÖZÜM HALA YOK... SANAL PARA ,GÜVEN OLMAZ... REEL MANADA İYİLEŞME REEL GETİRİLİ SATIŞ İHRACAT VB. ŞART

  • ÖZ-ÖZ08 Ocak 2014 11:04

    Palavra, palavra, palavra...

  • aeae08 Ocak 2014 10:20

    Son yaşadığımız siyasi huzursuzluk genel ekonomiyi etkileyebilir. :) etkilesin yaa etkilesin !! neyin ayarını veriyosun sen sesinizi kesin fazla kurcalamayın yoksa ekonomi çöker falan tehditleriyle ..