E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAçlık sınırı 1.158 TL oldu---

Açlık sınırı 1.158 TL oldu

Açlık sınırı 1.158 TL oldu
26 Haziran 2014 - 10:14 borsagundem.com

Türk-İş'in araştırmasına göre, Haziran'da açlık sınırı 1.158 TL, yoksulluk sınırı 3.772 TL'ye yükseldi

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.158,09 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, 
elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.772,27 lira oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.157,55 TL, yoksulluk sınırı 3.770,52 TL olmuştu.
TÜRK-İŞ'in yaptığı çalışmanın 2014 Haziran ayı sonuçlarına göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,05 oranında artış gösterdi. Yılın ilk altı ayı itibariyle artış oranı yüzde 7,07 olarak 
gerçekleşti.  Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,35 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11,69 olarak hesaplandı. 

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda  peynir fiyatında artış tespit edilirken, süt ve yoğurt fiyatı ortalamada değişmedi. Özellikle sütte, takip edilen 7 markada sürekli ve birbirini kontrol eden fiyat değişiklikleri dikkat çekti.  
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta  ramazan ayı öncesi et fiyatındaki artış aile bütçesini olumsuz etkiledi. Balık ürünleri fiyatı kültür balığı ağırlıklı olarak 
artarken, tavuk ve sakatat fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Geçtiğimiz ay fiyatı gerileyen yumurtanın tanesi ise 40 kuruşa yükseldi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb)  fiyatları aynı kaldı.    
Bu ay özellikle sebze fiyatındaki gerileme mutfak harcamasına olumlu katkı yaptı. Geçtiğimiz ay 3,14 lira olan ortalama sebze fiyatı bu ay 2,78 lira olarak hesaplandı. Meyve fiyatı ise fazla değişmedi ve bu ay ortalama kilogram fiyatı 3,67 lira oldu. Hesaplama yapılırken her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel bir meyve-sebze tüketimi temel alınarak ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşıldı. Haziran 2014 itibariyle sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,17 lira olarak hesaplandı. Bu tutar geçtiğimiz ay 3,34 liraydı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)