E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçılar fena açığa düştü---

Açığa satışçılar fena açığa düştü

Açığa satışçılar fena açığa düştü
08 Ağustos 2023 - 13:27 borsagundem.com

Yaz aylarında borsalardaki ralli havası açığa satışçıların pozisyonlarını kapatmalarına ve ciddi kayıplarla karşı karşıya kalmalarına sebep oldu. Sadece iki ayda Wall Street hedge fonlarının kaybı 53,5 milyar dolar

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların düşeceğine öngörüsüyle yatırım yapan Wall Street spekülatörler için borsalardaki sürpriz rallinin sonuçları ağır oldu.

Wall Street Journal’ın haberinde yer alan Goldman Sachs’ın prime komisyonculuk birimi verilerine göre, temmuz ayında Amerikan borsalarında kaydedilen yükselişler hedge fonlarının açığa satış pozisyonlarını kapatmasına ve risklerini son yılların en hızlı ivmesiyle azaltmasına neden oldu. Haziran ve temmuz aylarında hedge fonları tarafından yapılan açığa satış korumaları için harcanan toplam dolar miktarı 2016’dan bu yana herhangi bir iki aylık dönemdeki en büyük artışı gösteriyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre açığa satışçılar önce hisse senetlerini borç olarak alırlar ve daha sonra satışını yaparlar. Buradaki amaç daha sonraki süreçte bu hisseleri tekrar daha düşük bir fiyata satın almak ve aradaki farktan oluşan primi cebe indirmektir. ABD borsalarındaki açığa satışların büyük çoğunluğu endeksler hangi yönde olursa olsun pozitif getiri elde etmeyi amaçlayan hedge fonları tarafından yapılır.

Açığa satış korumalarının ağır yükü hisse senetleri için yeni bir destek rüzgarı da oluşturuyor. Amerikan hisse senetleri yaz boyunca güçlü ekonomik veriler sayesinde yüksek faiz oranlarına rağmen ralli yapmıştı. Söz konusu ralli açığa satışçıları hazırlıksız yakaladığında bu yatırımcılar yüksek bir fiyattan hisselerini geri almak zorunda kalabilir. Bu da Hisse fiyatlarının yükselmesine neden olabilecek ek talep yaratabilir.

JP Morgan Varlık Yönetimi Küresel Baş Stratejisti David Kelly, “Birçok insan borsalar konusunda şüpheciydi ve artık açığa satış pozisyonlarını korumak zorunda kaldılar. Bu net bir şekilde ralliye yeni yakıt ekleyecektir” dedi.

S3 Partners verilerine göre, ABD ve Kanada’da hisse senetlerine yönelik açığa satış yapanlar temmuz ayında gerçeğe uygun değerlemelere göre 53,5 milyar dolar zarara maruz kaldı. Açığa satışçılar bu yılın başından itibarense açığa satış hamlelerinden 175,2 milyar dolar kaybetti. Temmuz ayında açığa satışçılar için hiçbir sektör kârlı değildi.

2023 yılına resesyon beklentisiyle başlayan hedge fonları geçtiğimiz yılın büyük bir kısmında riskleri azalttıktan sonra yeni yıla nispeten daha az kaldıraçla girdi. Ancak bu yıl borsalarda görülen sürpriz rallinin önemli bir kısmını kaçıran hedge fonları geriden gelmek ve yüksek getiri oranlarını tekrar yakalamak için kredilerini önemli miktarda artırdı. Söz konusu fonlar vadettikleri yüksek getiriler için yatırımcılarından yüksek ücretler talep ediyor. Dolayısıyla talep ettikleri yüksek ücretleri haklı çıkarmak için büyük getiriler elde etme baskısı altındalar.

Wall Street çevrelerinin önemli bir bölümü son borsa rallisine ve özellikle de rallinin itici gücü olan dev teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yüksek değerlemelere temkinli yaklaştı. Ancak endeksler yükselmeye devam etti ve fonlar da açığa satış pozisyonlarını kapatarak daha fazla uzun vadeli pozisyon açmak zorunda kaldı.

Milyarder hedge fonu yöneticisi Carl Icahn cuma günü yaptığı açıklamada borsaların çökeceği iddiasına dayanan yatırımlarını azaltacaklarını açıkladı ve hedge fonu şirketinin hisseleri sert düştü. Aynı zamanda aktivist açığa satışçıların hedefinde olan milyarderin hedge fonu şirketi Icahn Enterprises’ın hisseleri bu yıl %53 değer kaybetti.

Icahn, “Getirilerimiz piyasalar hakkındaki aşırı ayı piyasası görüşümüz sebebiyle boğuldu” itirafını yaptı.

New York merkezli hedge fonu şirketi Weiss Multi-Strategy Advisers’ın Yatırım Birimi Başkan Yardımcısı Mike Edwards temmuz ayındaki açığa satış korumalarının, kaybeden işlemleri kapamanın ve daha fazla kaybı durdurmak için önceden belirlenmiş sınırlarda durdurulan işlemlerin birçok fon için “acı verici” olduğunu söyledi.

Edwards, “Son dört-beş haftada bu cephede bir kapitülasyon gerçekleşti. Stratejistler artık bu ralliyle savaşamayacağımızı söylemeye başladı. Sizi temin ederim ki bu tablo en büyük müşterilerimizin bazılarının teslim olduğunu gördükten sonra geliyor, önce değil” ifadelerine yer verdi.

Büyük bankalar da son haftalarda daha toz pembe düşüncede piyasa tahminleri yayınlamayı tercih etti. Cuma günü yayınlanan bir JPMorgan Chase notunda 2023’te artık bir resesyon beklenilmediği belirtildi.

Bir Goldman Sachs göstergesine göre ABD borsalarında en fazla açığa satışı yapılan hisse senetleri haziran ve temmuz aylarında %32 değer kazandı. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %9,8 yükseldi.

Kimse resesyon beklemiyor, veriler tersini söylüyor

 

Wall Street kazanç tahminlerinde yine yanıldı

 

Karşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)