E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB'nin savaş uçağı projesinde yeni adım---

AB'nin savaş uçağı projesinde yeni adım

AB'nin savaş uçağı projesinde yeni adım
19 Kasım 2022 - 17:53 borsagundem.com

Üç AB ülkesi, Avrupa'nın en büyük hava savunma projesinde sonraki adımda anlaştı.

Almanya'da Savunma Bakanlığı, Avrupa'nın en büyük hava savunma projesi olan Yeni Nesil Hava Muhabere Sistemi (FCAS) projesi çerçevesinde geliştirilen yeni savaş uçağı çalışmalarında bir sonraki adıma geçilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht, anlaşmaya Ukrayna krizi sırasında varılmasının "çok önemli bir adım" olduğunun altını çizerken bu sayede Avrupa'nın askeri yeteneklerini güçlendirme hedefinde önemli bir "know-how" sağlanacağını vurguladı.

Fransa, Almanya ve İspanya'nın ortaklaşa yürüttüğü projenin bütçesinin 100 milyar euronun üzerinde olduğu belirtiliyor.

Genel olarak Fransa'nın sorumluluğunda olan projede "eşit şartlarda iş birliğine dayalı bir yaklaşım" vurgusu yapılırken İspanya Savunma Bakanlığı da Madrid'in proje için 2,5 milyar euro bütçe ayırdığını ve bu miktarın 525 milyon euroluk ilk kısmının 2023'te ödeneceğini duyurdu.

Projede Fransa'yı Dassault, Almanya'yı Airbus ve İspanya'yı Indra temsil ediyor. Geliştirilecek savaş uçağının 2040'tan itibaren Fransız Rafale ile Alman ve İspanyol Eurofighterların yerini almaya başlaması planlanıyor.

Almanya ile Fransa arasında "gerginlik yaratan" proje

Savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) da kapsayan proje ilk olarak 2017'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya'nın o dönemki şansölyesi Angela Merkel tarafından duyurulmuştu.

Göçmen krizi ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ardından Avrupalıları birleştirmeyi amaçlayan proje son dönemde iki ülke arasında gerginlik kaynağı oldu.

Geçtiğimiz ay, savunma ve enerji projeleri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede Berlin ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ortak bir Fransız-Alman bakanlar toplantısı ertelendi.

Bazı kaynaklar, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın fikri mülkiyet hakları konusunda olduğunu ve Dassault'nun geri adım atmayı reddetmesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.

Diğer kaynaklar ise sorunun Dassault ile iş payının "eşit şekilde" paylaşılmasında ısrar eden Airbus kaynaklı olduğunu belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)20 Kasım 2022 12:19

    ABD uçaklarını güvenliksiz buldular. F35 lerde şu özellik var... mesela roket ateşleme sistemi taktın vidaladın anlayın diye diyorum :D kabloları bağladın. uçuyor uçak ama onay gelmeden o sistem uçakta tanımlanmıyor. uygular vb bunu algılıyormuş. mesela otomobiline gittin 4 lastık taktın ama otomobıl kodlar tanıtılmadan lastıklerı çeviremıyor gibi mantık bu...  yada banka hesabına giricen cep telefondan, ama şifr ekodun gelmeden hesabına erişemiyorsun :D .. f35 bu bakımdan ne kadar güvenli olabilir? deniliyorç ABD haricinde bu sistemleri kullanamıyorsun. ABD her daim f35 anahtarlarını elinden almış oluyor. o bakımdan avrupada kendileri için çalışmaları rusya savaşından sonra hızlandırdı. Fransada ve ingilterede zaten bu uçaklar var, ama f35 kadar iyi mi  ? bilinmez... yoksa uçak çok etkili. uçan kale kumanda merkezi, radar, işaretleme, kara denız roket hedefleri bulma, dost füzeleri emri altına alıp istediği hedefe gönderme yapmakta vb. vb.