E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de acil durum ilanı sonrası borsalar sert düştü---

ABD'de acil durum ilanı sonrası borsalar sert düştü

ABD'de acil durum ilanı sonrası borsalar sert düştü
01 Şubat 2020 - 05:50 borsagundem.com

ABD Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs nedeniyle acil durum ilan etmesinin ardından Wall Street endeksleri yüzde 1.5 ile yüzde 2 arasındaki oranlarda düşüşler yaşadı


BORSAGUNDEM.COM

ABD borsaları haftanın son gününde sert düşüşler yaşadı. Koronavirüs salgını nedeniyle ABD Sağlık Bakanlığı'nın acil durum ilanı ile tetiklenen satışlar Çin'den getirilen Amerikalıların karantinaya alındığı bilgisi sonrası hızlandı ve düşüş yüzde 3'lere ulaştı. Seansın sonlarına doğru gelen açıklamalar ile kayıpların bir kısmı telafi edilse de endeksler yüzde 1.5 ile yüzde 2 arasında düşüşlerle günü kapadı. 

Koronavirüs salgınında vaka sayısının 2002-2003'teki SARS salgını geride bırakmasının ardından küresel tehdit endişesi arttı. Salgının küresel ekonomiyi vuracağı korkusunu taşıyan Wall Street yatırımcıları haftanın son gününe satıcılı olarak başladı.

ABD Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs salgını nedeniyle acil durum ilan ederken birçok seyahat kısıtlaması getirdi. Çin'den gelen üçüncü ülke vatandaşlarına ülkeye giriş izni verilmeyeceği bildirildi. Çin'den gelen ABD vatandaşlarının ise 14 gün süreyle karantinaya alınacağı ifade edildi. 

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarının ardından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Çin'den Kaliforniya'ya getirilen Amerikalılar için karantina işlemlerinin başladığını duyurdu.  

CDC'nin duyurusuyla hızlanan satışlar yüzünden endeksler yüzde 3'e varan düşüşler yaşadı. CDC  direktörü Robert Redfield'in, salgın riskinin ABD için düşük olduğunu açıklamasının ardından endeksler kayıplarının bir miktarını geri aldı.

Yaklaşık 9.03 milyar hissenin el değiştirdiği yoğun satıcılı günde Dow Jones sanayi endeksi 603.41 puan ve yüzde 2.09 oranında düşerek 28,256.03 puana geriledi. S&P 500 58.14 puan ve yüzde 1.77 oranında kayıpla gün sonunda 3,225.52 seviyesine indi. Nasdaq da 148 puan ve yüzde 1.59 oranında kayıpla günü 9,150.94 seviyesinde tamamladı. 

Çin'e uçuşlarını askıya alah Delta Air hisseleri yüzde 2.38, American Airlines hisseleri de yüzde 3.17 değer kaybetti.

Koronavirüs salgınının, 2002-2003 yılları arasında küresel ekonomiye tahmini 33 milyar dolar maliyete yol açan ve yaklaşık 800 kişiyi öldüren Şiddetli Akut Solunum Sendromundan (SARS) daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini iddia eden ekonomistler bunun nedenini de Çin'in o yıllara göre dünya ekonomisi üzerinde daha fazla paya sahip olmasını gösteriyor.

BİLANÇO AÇIKLAMALARI

Amazon hisseleri şirketin 1 trilyon dolarlık şirketler kulübüne dönüşünün ardından cuma günü de yüzde 7.38 oranında değer kazandı. 

Petrol şirketi Exxon Mobil ve Chevron Corp, hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyrek sonuçlarından sonra yüzde 4'ten fazla düşüşler yaşadı.

Visa üçer aylık gelir kaybı tahminleri ve ödeme ağı 2020 sonuçlarına ulaşan teşvikler konusunda uyardıktan sonra yüzde 4.44 oranında değer kaybetti.

IBM hisseleri, yeni genel müdür seçilmesinin ardından yüzde 5,09 yükseldi.

HAFTALIK PERFORMANS

Wall Street endeksleri Ağustos ayından bu yana en kötü haftalık performansları sergiledi.  Hafta boyunca Dow yüzde 2.5 düştü, S&P 500'ün haftalık kaybı yüzde 2.1 oldu. Nasdaq da haftayı yüzde 1.8 düşüşle tamamladı.

AYLIK PERFORMANS

Endeksler Ocak ayında da yüz güldürmedi. Ay boyunca Dow yüzde 1 düştü. S&P 500'deki düşüş yüzde 0.2 olarak gerçekleşti. Diğer ana endekslerden pozitif ayrışan Nasdaq Ocak ayında yüzde 2 yükseldi.

ABD korona virüs nedeniyle acil durum ilan etti

 

Avrupa borsaları korona virüs vakalarındaki artışla düştü

 

Borsa haftayı ekside kapadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa02 Şubat 2020 00:12

    türkiye hiç iplemiyor maşaallah. Turizm de rezarvasyon %70 iptal buna bağlı olaraknseyahat azalıyor yani uçak şirketleri olumsuz etkilenecek sadece turizm değil her türlü seyahat erteleniyor.Yada iptal ediliyor.Çalışmayan fabrikalar çinden gelecek hammadde yada maddenin temin edilememesi şirketlwri bi hayli oluösuz etkileyecektir. Yurt içi piyasa zaten kesat ordanda fayda yok

  • Mehmet01 Şubat 2020 15:01

    Uzun dönemli yukselisten mutevellit virüs bahaneli düzeltme hareketi veya kar satışları diyebiliriz. Abd li üreticilerin üretim sahası Çin olduğu için abd li firmalar bocku yemiş gözüküyor.

  • Can01 Şubat 2020 13:52

    Beter olsun beterrrr

  • Mehmet YILDIZ01 Şubat 2020 12:10

    VİRÜS BAHANE ŞİRKET BİLANÇOLARI KÖTÜ ABD TEMETTÜYE BAKAR.