E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ve AB ortak ticaret için masada---

ABD ve AB ortak ticaret için masada

ABD ve AB ortak ticaret için masada
24 Mayıs 2014 - 06:27 borsagundem.com

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerinde düzenlemede sadeleştirilme ve daha fazla piyasa erişiminde isteklilik dile getirildi

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinde taraflar, gümrük tarifeleri, hizmetler, yatırımlar ve devlet ihaleleri konularını ele alırken düzenlemelerin ve kuralların sadeleştirilmesi konularında önemli mesafeler kat edildiğini açıkladı.

ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında hafta başından beri yürütülmekte olan TTIP müzakerelerinin beşinci turu düzenlenen basın toplantısıyla sona erdi. Washington yakınlarındaki Arlington’da bulunan George Mason Üniversitesinde düzenlenen basın toplantısında söz alan ABD Ticaret Temsilcisi Daniel Mulaney ve AB Başmüzakerecisi Ignacio Garcia Bercero, müzakereler hakkında bilgi verdi.

Mulaney, görüşmelerde gümrük tarifeleri, hizmetler, yatırımlar ve devlet ihaleleri konularını ele aldıklarını belirterek, tarafların daha fazla piyasa erişiminde istekli olduklarını dile getirdi.

TTIP görüşmelerinde standartlar ve düzenlemelerin özel bir önem taşıdığını vurgulayan Mulaney, iki ekonomik alan arasında mevcut ticarete gereksiz engel ve maliyet getiren uygulamaları basitleştirerek en aza indirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Mulaney, sağlık, güvenlik ve çevre koruma alanlarındaki yüksek standartlardan taviz vermeden firmalar, çalışanlar ve tüketiciler için yeni fırsatlar yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Ignacio Garcia Bercero da düzenlemelerin ve kuralların sadeleştirilmesi ve pazar erişimi alanlarında önemli mesafe katettiklerini vurgulayarak, ticaretin önündeki teknik engeller, rekabet, devletlerarası anlaşmazlıkların giderilmesi konularında ortak metin üzerinde çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Hazırladıkları anlaşmada küçük ve orta boy işletmeler konusunda ilk defa özel bir başlık açacaklarını belirten Bercero, bu konuda da ortak metin oluşturmaya başladıklarını dile getirdi.

Bu haftaki görüşmelerde özellikle sürdürülebilir büyüme, çalışma hayatı ve çevre konularında yoğun görüş alışverişi olduğunu ifade eden Bercero, bir sonraki turda bu konularda da ortak metin hazırlamaya başlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)