E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ile ticarette zorlanıyoruz---

ABD ile ticarette zorlanıyoruz

ABD ile ticarette zorlanıyoruz
09 Ocak 2015 - 05:36 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: NATO üyesiyiz ama ABD ile ilişkilerde zorlanıyoruz. ABD ile ticaret hacmimiz 15 milyar dolar. Rusya ile 30 milyar dolar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde ekonomik ve ticari ilişkilerin ön plana geçmeye başladığını belirterek, “NATO üyesiyiz ama ABD ile ilişkilerde zorlanıyoruz. ABD ile dış ticaret hacmimiz 15 milyar dolar. Ama eski doğu blokunun lideri olan Rusya ile 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz var” dedi

Zeybekçi, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün sözüne atıfta bulunarak, “(Yeni bir dünya kurulur, yeni Türkiye bu dünyada yerini alır) sözü bizim için artık geçerli değil. Yeni bir dünya kurulurken Türkiye, o yeni dünyayı kuranlardan olmalı” diye konuştu.

TTIP’e atıfta bulundu

Zeybekci, JW Marriott Oteli’nde düzenlenen 7. Büyükelçiler Konferansı’nının ekonomi oturumuna katıldı. Büyükelçilere seslenen Zeybekçi, düyanın yaklaşık 20 yıl önce duvarları yıkarak tek kutuplu hale geldiğini hatırlattı ve, “Dünya bu tek kutuplu dünyanın sürdürülemezliğini de gördü” dedi. Zeybekci, ekonomik ve ticari menfaatler temeline oturmuyorsa dünyadaki hiçbir ilişkinin sürdürülemeyeceğini dile getirdi.
Dünyanın ekonomik anlamda yapısının yeniden belirlendiğini ifade eden Zeybekci, ABD ile AB arasında müzakereleri sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’nın dünya ekonomisinin yarısına karşılık geldiğini söyledi.
Dünyanın ekonomik ve ticari temeller üzerinde yeniden şekillenirken, Türkiye’nin, bu gelişmelerin yaşandığı coğrafyanın tam ortasında yer aldığına dikkati çeken Zeybekci, “(Yeni bir dünya kurulur, yeni Türkiye bu dünyada yerini alır) sözü bizim için artık geçerli değil. Yeni bir dünya kurulurken Türkiye, o yeni dünyayı kuranlardan olmalı. Öyle olmazsa biz bu coğrafyada barınamayız” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)