E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD enflasyona alışmak zorunda---

ABD enflasyona alışmak zorunda

ABD enflasyona alışmak zorunda
14 Ekim 2022 - 11:02 borsagundem.com

Beklenenin üzerinde gelen eylül ayı TÜFE rakamları ABD enflasyonunun sanılandan ciddi olduğunu gösterdi. BofA analistleri enflasyon krizinin gelecek 10 yıl boyunca devam edebileceğini gösteren 3 sebebe dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perşembe günü açıklanan eylül ayı ABD tüketici fiyat endeksi raporu beklentilerin üzerinde geldi ve yatırımcılara enflasyonu kontrol etmenin zaman alacağını hatırlattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD enflasyonu eylül ayında yıllık bazda %8,2 artarak %8,1'lik artış beklentilerinin önüne geçti. Fiyatlar aylık bazda %0,4 arttı ve bu oran %0,2'lik bir artışı gösteren piyasa tahminlerinin iki katını işaret etti. Enflasyondaki artış FED’in bu yılın başından itibaren yaptığı 5 faiz artırımına ve üç kez üst üste gerçekleştirdiği 75 baz puanlık faiz artırımına rağmen devam etti.

Insider’ın haberine göre Bank of America’nın (BofA) çarşamba günü yayınladığı bir rapor yüksek enflasyonun on yılı aşkın bir süredir devam eden %2’lik enflasyon döneminin ardından yüksek enflasyonun yeni bir norm haline geleceğini belirtiyor. Bankanın raporunda söz konusu karamsar beklentilerin sebebi olarak enerji üretimindeki yatırım azlığı, kalıcı ücret enflasyonu ve demografik yaşlanma gösterildi.

BofA raporunda, “Tarihsel olarak yüzde 5’lik sınır aşıldıktan sonra gelişmiş bir ülkede enflasyonun %2’ye geri dönebilmesi için 10 yıl geçmesi gerekiyor” denildi. Banka analistlerine göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının da enflasyon üzerinde çok az etkisi olacağı tahmin ediliyor. Zira sorunların çoğu talep tarafında değil arz tarafında.

BofA analistleri enflasyonun yüksek kalmasının sebeplerini üç başlıkla açıkladı:

Ücret enflasyonu kalıcı ve Baby Boomerlar işe geri dönmüyor

BofA raporunda, “ABD yönetim dışı ücret büyümesi 45 yıldır ilk kez bu yılın başlarında %6’ya yükseldi ve bu oran %5,8’de seyrediyor. Ücret dinamikleri 20. yüzyılı yansıtmaya başlarken son yirmi yıldır görülen %3'ün altındaki ücret artışları artık aykırı bir düşünce gibi görünüyor” ifadelerine yer verildi.

Banka, 55 yaş ve üstü yaklaşık 1 milyon çalışanın Kovid-19 salgınından sonra belki de kalıcı olarak işlerinden ayrılması nedeniyle işgücü arzının öngörülebilir gelecek için sıkı kalmasını bekliyor. Söz konusu durum ücretler üzerinde yukarı yönlü ek bir baskı oluşturabilir.

Enerji yatırımı azlığı

BofA analistleri, “Yıllık petrol ve gaz yatırımları, 2010'ların ortalarında 750 milyar dolara ulaştıktan sonra 500 milyar doların altına düştü. Nispeten verimsiz, dağınık, pahalı ve hazır olmayan enerji kaynaklarına (rüzgar ve güneş) yapılan kötü yatırımlar, Avrupa'yı bir hasmın kaprislerine maruz bıraktı ve küresel enflasyonun patlak vermesine önemli ölçüde katkıda bulundu” açıklamasına yer veriyor.

Banka petrol fiyatlarının gelecek yıl ortalama varil başına 100 dolar olmasını bekliyor. Söz konusu durum girdi fiyatlarının son on yıla göre %40 artması ve maliyet baskılarına eklenmesi anlamına gelir.

Küreselleşme karşıtlığı ve yaşlanan demografi

Bankanın raporunda, “Ücret baskıları ve yüksek enerji maliyetleri, kısa ve orta vadeli politika ile hafifletilebilir. Tersine küreselleşme ve yaşlanan toplumlardaki yapısal değişimlerin değiştirilmesi daha zordur. Yaşlanma, son 30-40 yılın en güçlü deflasyonist güçlerinden biri olmuştur. Önümüzdeki 30-40 yıl içinde, bakılmakla yükümlü olunan bireyleri destekleyen işçi havuzu küçüldükçe ekonomik ortam enflasyonist hale gelecektir. BM'ye göre, ABD’de bakılmakla yükümlü olan bireylerin oranları 2010’lu yılında dibe vurmuştu ve önümüzdeki 40 yıl içinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşabilir. Bu da uzun vadede enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler olduğunu düşündürmektedir” açıklamasına yer verildi.

Enflasyon verisi S&P500’de yeni bir satış dalgasını tetikler mi?

 

Borsalar neden yükseliyor?

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalar pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)