E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?---

ABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?

ABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?
04 Ağustos 2023 - 16:00 borsagundem.com

ABD borsalarında yıl boyunca yükseliş ivmesi hakim olsa da birçok ekonomik gösterge resesyonu işaret etmeyi sürdürdü. Uzmanlar ABD’nin ‘kademeli’ bir resesyon sürecinden geçtiğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yılın başında neredeyse Wall Street’teki herkesin beklediği durgunluk henüz gelmedi. Ancak ABD resesyonu ihtimali henüz yok olmuş değil. Asıl soruysa resesyonun ne şekilde görüneceği.

ABD borsalarının son dönemde rekor seviyelere ulaşmasına rağmen mevcut ekonomik döngünün tamamlanmasından önce üstesinden gelinmesi gereken çok sayıda zorluk var. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, her ne kadar uzmanlar yumuşak iniş senaryosu etrafında daha fazla birleşse de resesyon hâlâ ihtimaller dahilinde bulunuyor.

MW haberinde ise şu anda bir resesyonun yaşanıp yaşanmadığı tartışılıyor.

ABD ekonomisini çevreleyen kanıtların resesyonu belirten birçok unsuru içeriyor. Ancak bu göstergeler ekonomide resmi olarak bir ‘resesyon’ yaşandığını söyleyebilmek için yeterli değil.

Yatırımcılar borsalardaki yüksek performansa işaret ederek bir resesyonun yaşanmadığını belirtiyor. Ancak ekonomik çöküşler borsalarda bir düzeltme dönemi veya bir ayı piyasası olmadan da yaşanabiliyor.

Resesyonlar ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) tarafından resmi olarak tanımlanıyor. Kurumun İşletme Döngüsü Belirleme Komitesi ise resesyonu, “Ekonominin dört bir yanına yayılmış, birkaç aydan fazla süren, normal şartlarda üretim, istihdam, reel gelir ve diğer göstergelerde görülebilen ekonomik aktivitedeki önemli bir düşüş” olarak tanımlıyor.

Ancak bu tanım bütün resesyonların aynı uyarı işaretlerini çalacağı anlamına gelmiyor. Örneğin
2020’de pandemi tarafından tetiklenen resesyon sadece iki ay sürdü ancak NBER tarafından resesyon kapsamı içerisinde değerlendirildi.

Bir yıl öncesinde piyasa gözlemcilerinin neredeyse tamamı bir resesyon bekliyordu. Bazıları ise resesyonun hemen tanımlanmasını talep ediyordu. Zira ABD ekonomisi iki çeyrek üst üste küçülmüştü. Yine de geçen yıl düşen GSYİH’nın ekonomideki yavaşlamaya rağmen içerisinde bulundurduğu bazı güçlü kısımlar vardı. Tüketici harcamaları ve istihdam borsalardaki tüm çöküşe rağmen güçlü kalabilmişti. Dolayısıyla resesyon tanımlaması yapmak için yeterli değildi.

MW haberine göre, Carson Group’un Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick, “Geçen ekim ayında fiyatlandırılan durum tam teşekküllü bir resesyon, tam teşekküllü bir kapanma, tam teşekküllü büyük çaplı sorunlardı. Şimdi etrafımıza baktığımızda bir resesyon görmüyoruz. Bir resesyonu parçalar halinde görmek ve bir parçadan diğerine geçmek elbette herkesin beklediği türden bir resesyon değil” ifadelerine yer verdi.

Detrick birçok piyasa gözlemcisine göre daha iyimser bir tavır takınıyor. Ancak borsa uzmanının ortaya koyduğu “kademeli resesyon” senaryosuna göre ekonomideki gerileme farklı unsurları etkiliyor ancak tüm göstergeler aynı anda düşmüyor.

Baş stratejiste göre şu anki ekonomik koşullar bu türden bir resesyonu gösteriyor olabilir. Zira 2022 yılında büyük hisse senetleri ve tahvil piyasaları sert düşüşlere maruz kalmıştı. Ancak geçen yıldan bu yana bilançolarda görülen düşüş ABD şirketlerinde bir ‘bilanço resesyonunu’ işaret ediyor olabilir.

Ekonomistlerce en çok başvurulan resesyon göstergelerinden biri olarak kabul edilen ters getiri eğrisi son 19 aydır devam ediyor. Bu da ABD’de tam teşekküllü bir resesyonun Aralık 2023 veya Ocak 2024’te vurabileceğini gösteriyor. Önde gelen ekonomik göstergeler resesyondan yaklaşık 10 ay önce negatife dönme eğilimindedir. Kredi standartları geçen yılın sonlarından itibaren sıkılaşmaya başladı. Bu da genellikle gerçek bir resesyondan yaklaşık 10 önce gerçekleşir.

Macro Tides’ın Makro Stratejisti Jim Welsh konuyla ilgili açıklamasında, “Para politikasındaki bazı hareketlerin ekonomiyi gerçekten etkilemeye başladığını göreceğimiz zamanın zirvesindeyiz. Bunun gerçekleştiği ölçüde, ‘Bir resesyon yaşayacağımızı düşünüyorduk. Şimdiyse bir resesyon için endişelenmemize gerek yok’ üzerine kurulu bir piyasa ortaya çıkmalıdır. Bu ekonominin işsizlikle birlikte daha fazla yavaşlama belirtileri gösterdiği şimdi ile yıl sonuna kadar olan süreçte gerçekleşecektir” ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte eğer kademeli bir resesyon gerçekten yaşanıyorsa ekonomideki hasarın önemli bir kısmı alınabilir ve topyekûn bir resesyonun aksine asıl sorun resesyonun hacminden çok süresi ile alakalı hale gelebilir. Zira resesyonda her zaman işler daha iyi hale gelmeden önce daha kötü bir duruma dönüşecektir. Ancak her resesyonda olduğu gibi bunun da sonu olacak ve bu çok da kötü bir senaryo olmayabilir. Welsh borsaların klasik bir resesyonun aksine %7 ila %10’lık düşüşlere maruz kalacağını ve bu düşüşün resesyon konusunda piyasaları ikna edebileceğini tahmin ediyor.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

 

Wall Street’te tahvil krizi

 

Küresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN06 Ağustos 2023 10:56

    Bizim borsaya bir şey olmaz çünkü döviz batında kelepir ve çöp fiyatına olup endeks yılsonunda 10 $ dahi olur ise kimse küçük dilini yutmasın.

  • ALİ TEL05 Ağustos 2023 18:53

    Ağzınızdan yel alsın hemi.Ne güzel her gün her hafta güzel paralar kazanıyoruz sizler ne diyorsunuz.