E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
03 Ocak 2023 - 18:09 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni yıla yükselişle başladı. Yoğun ekonomik veri takviminin olduğu haftaya yatırımcılar iyimser bakmaya çalışıyor. Tesla hisseleri ise düşük teslimat rakamları nedeniyle rekor düşüşünü sürdürüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023’ün ilk işlem günü olan salı gününe yükselişle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,24 artışla 33.226,56 puanda, S&P 500 Endeksi %0,56 artışla 3.861,11 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,97 yükselişle 10.568,43 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1331 düşüşle %3,746 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre elektrikli otomotiv firması Tesla’nın hisseleri dördüncü çeyrekte hayal kırıklığı yaratan teslimat rakamlarının ardından %7,4 değer kaybetti. Elon Musk’ın CEO’luğunu yaptığı şirketin hisseleri geçen yıl %68’in üzerinde tarihinin en sert düşüşünü gerçekleştirmişti.

Yatırımcılar, küresel ekonominin 2023'te toparlanmaya devam edeceğine ve 2022'de piyasaları baskı altında tutan konuların azalmasıyla hisse senetlerinin yükseleceğine dair işaretler arıyorlar. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla gerçekleştirdiği faiz artışlarının devam edeceği endişeleri de sürüyor. Faiz artışlarının ABD’de bir resesyona sebep olması veya yılın ikinci yarısında faiz artışlarının duraklatılmasının ardından faiz oranlarının düşürülmesi politikalarına geri dönülmesi ihtimaller dahilinde.

CNBC’nin haberine göre Oppenheimer’ın Baş Yatırım Sorumlusu John Stoltzfus gün içerisinde piyasalarla ilgili yaptığı açıklamasında, “Kolay para döneminin ve ekonominin aşırı teşviklendirilmesi dönemlerinin sona ermesinin arından bardağın dolu tarafını görmeyi sürdürüyoruz. Yeni yılın ilerlemesiyle birlikte hem hisse senedi hem de tahvil piyasaları için daha iyi zamanların gelebileceğini öne sürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Tarihsel veriler ABD borsalarının düşüşle geçen bir yılın ardından toparlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. S&P 500 Endeksi tarihsel ortalamalarına göre endeks %1’in üzerinde kayıp verdiği yılların ardından bir sonraki yılda ortalama %15’lik geri dönüşler yapıyor.

Büyük endeksler 2022'yi 2008'den bu yana en kötü yıllık performansla kapattı ve üç yıllık yükseliş serisini sonlandırdı. Dow Jones Endeksi yılı yaklaşık %8,8 düşüşle ve 52 haftanın en yüksek seviyesinden %10,3 azalışla tamamladı. S&P 500 yıl boyunca %19,4 düşüş gösterdi ve rekor seviyesinin %20'den fazla aşağısında kaldı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq geçen yıl %33,1 geriledi.

Yılın ilk haftasında ekonomi gündemi yoğun

Yatırımcılar, yılın ilk işlem haftasında ekonominin durumu hakkında daha fazla bilgi verecek bir verileri inceleyecek. Bunlardan ilki gün içerisinde açıklanacak S&P Global imalat satın alma yöneticileri ve inşaat harcamaları verileri olacak.

Çarşamba günü, daha çok JOLTS olarak bilinen İşe alım ve İşgücü Cirosu Anketi'nin sonuçları açıklanacak. Aynı gün FED'in en son para politikası toplantısının tutanakları da paylaşılacak.

Cuma günü açıklanacak ABD aralık ayı istihdam raporu da yatırımcılar tarafından dört gözle bekleniyor. FED’in 1 Şubat tarihinde gerçekleştireceği para politikası öncesinde en son istihdam raporu olacak veriler özellikle dikkate değer. Perşembe ve cuma günü FED yetkililerinin yapacakları açıklamalar da yatırımcıların radarında.

Almanya 2022'yi tek haneli enflasyonla kapattı

 

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir

 

Küresel piyasalarda resesyon korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)