E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
06 Mayıs 2022 - 17:09 borsagundem.com

Wall Street endeksleri haftanın son işlem gününe düşüşle başladı. Perşembe günkü borsaları etkisi altına alan satış dalgası Cuma günü de etkilerini hissettiriyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Perşembe günü başlayan satış dalgası tüm hızıyla devam ediyor. Dow Jones’un ve Nasdaq’ın 2020’nin başından bu yana en kötü performansını gösterdiği Perşembe gününün ardından haftanın son seansı da düşüşle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,35 düşüşle 32.552,31 puanda, S&P 500 Endeksi %1,56 azalışla 4.081,98 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,04 düşüşle 12.066,78 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0279 yükselişle %3,096 seviyesinde değerleniyor.

Borsalardaki düşüşler Perşembe günkü sert satış dalgasını takip etti. Perşembe günü Dow Jones Endeksi 1000 puanın üzerinde düşmüş, teknoloji endeksi Nasdaq ise %5’in üzerinde kayıp vermişti. Her iki endeks de 2020’den bu yana en kötü performansını gerçekleştirmişti. S&P 500 Endeksi ise yılın en kötü ikinci seansını geçirerek %3,56 düşmüştü.

Perşembe günkü kayıplar, Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (FED) para politikası toplantısını takip eden büyük rallinin kazançlarını sildi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü 75 puanlık faiz artırımları olasılığını dışladığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından S&P 500 ve Dow Jones 2020'den bu yana en iyi günlük performansını göstermişti.

CNBC’nin haberine göre, Barclays Stratejisti Emmanuel Cau müşterileriyle paylaştığı notunda, “Çarşamba günü FED’in 'korkulandan daha az şahin' açıklamaları sonrası hisse senetleri ve tahvillerde görülen yaygın bir biçimde beklenen rahatlama rallisi kısa sürdü. İleriye dönük agresif 75 baz puan faiz artışı masadan kalkmış olsa da önümüzdeki süreçte uygulanması beklenen para politikası sıkılaştırma döngüsü bizim görüşümüze göre hala fazlasıyla şahin. Yükselen enflasyon hızla seyrini tersine çevirmediği sürece (önümüzdeki Çarşamba günü ABD TÜFE rakamlarını izleyin), merkez bankalarının enflasyonu yavaşlatmak ve güvenilir kalmak için büyümeyi yavaşlatmaktan başka seçeneği olmayabilir” ifadelerine yer verdi.

Cuma gününde teknoloji hisseleri, bulut teknolojileri şirketleri, e-ticaret şirketleri ve dev sermayeli şirketler Perşembe günkü sert düşüşlerin ardından düşüş trendini Cuma gününe de taşıdı. Microsoft ve Amazon hisseleri açılışta %1’in üzerinde düştü. Netflix hisseleri ise %2,5’in üzerinde değer kaybıyla işlem görüyor.

Hazine piyasasındaki hareketler Cuma günü hisse senetleri üzerinde ağırlık kazanıyor gibi görünüyordu. Gün içerisinde 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2018'den bu yana ilk kez %3,12'nin üzerine çıktı. 10 yıllık tahvil getirileri daha sonra bir miktar geri çekilerek %3,1 sınırının altına geriledi.

Wall Street borsalarındaki kayıplar istihdam alanındaki olumlu ekonomik göstergelere rağmen gerçekleşti. Nisan ayı ABD istihdam verileri ülkede 428 bin tarım dışı istihdam artışını işaret ediyor. Dow Jones anketine göre ekonomistler 400 bin yeni istihdam beklentisindeydi.

İstihdam raporundaki zayıf verilerse iş gücüne katılım oranındaydı. Oran aydan aya çok sınırlı değişiklik gösterdi ve pandemi öncesine göre 1,2’lik yüzdelik oranın aşağıda seyretmeye devam ediyor. Ekonomistler, işgücüne katılımdaki toparlanmanın ücretlerdeki artışı ve buna bağlı olarak enflasyonu önlemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.

Abrdn Kıdemli Ekonomisti Luke Bartholomew, “Yumuşak bir iniş elde etmek istiyorsak, oldukça hızlı bir şekilde işgücü katılımında bir toparlanma görmemiz gerekecek” ifadelerine yer verdi.

Cuma günkü kayıplarla birlikte ABD borsalarındaki üç büyük endeks art arda üç pozitif seansla başladığı haftayı negatif seviyede bitirebilir.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde

 

Wall Street’te kâbus seansı

 

ABD borsalarında saklanacak yer kalmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)