E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında saklanacak yer kalmadı---

ABD borsalarında saklanacak yer kalmadı

ABD borsalarında saklanacak yer kalmadı
06 Mayıs 2022 - 10:54 borsagundem.com

Wall Street’te geçtiğimiz gün hisse senetlerinden tahvillere kadar her alanda sert düşüşler dikkat çekti. Yatırım uzmanları bu keskin düşüşün sebeplerini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te bir işlem gününde çok fazla şey değişti. Çarşamba günü 9 Kasım 2020’den bu yana en iyi işlem gününü geçiren Dow Jones Endeksi geçtiğimiz gün tersine döndü ve 1000 puanlık düşüş gösterdi. S&P 500 Endeksi %3,56, Nasdaq Endeksi %4,99 düştü. ABD Hazinesi tahvilleri de yatırımcıların varlıklarını korumasına izin vermedi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri fiyatların düşmesiyle birlikte %3’ün üzerine yükseldi.

MarketWatch’un haberine göre, uzmanlar Çarşamba günkü rallinin ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın 75 puanlık faiz artırımı konusunun masada olmadığı açıklamasıyla gerçekleştiğini belirtiyor. Powell’ın söz konusu açıklaması FED’in 2000 yılından bu yana ilk kez 50 puan faiz artırdığı para politikası toplantısı sonrasında geldi. FED en son ABD Başkanı Bill Clinton’ın ikinci başkanlık döneminin son aylarında yarım puanlık faiz artırımına gitmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Kovid-19 kapanmaları ardından ortaya çıkan ve Rusya’nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgaliyle birlikte şiddetlenen enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını artırıyor. Bazı piyasa gözlemcileri, Perşembe günkü satış dalgasını kısmen, enflasyonun ABD'de ve dünyanın başka yerlerinde ekonomileri sarsmaya devam edeceği korkusuna bağlıyor.

Perşembe günkü veriler, Amerikalı işçilerin ve işletmelerin üretkenliğinin ilk çeyrekte yıllık %7,5 oranında düştüğünü gösterdi. Tedarik zinciri krizi ve üretimdeki sorunlar sebebiyle azalan üretkenlik 1947’den bu yana en sert düşüşü gösteriyor.

Borsa araştırmaları şirketi Yardeni Research’ün Kurucusu Ed Yardeni konuyla ilgili açıklamasında, “Söz konusu tablo bizim kronik işgücü kıtlığını dengeleyen teknoloji önderliğindeki bir verimlilik artışı olarak özetlenebilecek yükselen 2020’ler senaryomuz için bir gerileme niteliğindeydi” ifadelerine yer verdi.

New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi AXS Investments’ın CEO’su Greg Bassuk Perşembe günü ilgili açıklamasında, “2022’nin yüksek volatiliteli sert iniş çıkışlı piyasasının bir devamı niteliğinde. Bu seans boyunca gerçekleşen güçlü sarmal dünün kazançlarını sildi” ifadelerine yer verdi.

Bassuk, “Yatırımcılar devam etmekte olan belirsizliklerin fazlalığına ilişkin yenilenen endişeler sebebiyle bugün satışa geçiyorlar” dedi.

AXS CEO’su Çin’deki gerilime, Rusya’nın Ukrayna’yı kuşatmasına, ABD borsalarındaki şirket bilançolarında oluşan karışık tabloya ve Kovid-19’un dünyanın bazı bölgelerinde güçlü bir ekonomik toparlanmayı engellediğine dair endişelere işaretlere dikkat çekti.

Resesyon korkuları ve enflasyon endişeleri, Wall Street'teki satış dalgasının merkezi oldu. Bassuk, “İkinci çeyrekte ve sonrasında enflasyonun, yükselen faizlerin ve volatilitenin piyasa ortamını nitelemeye devam edeceğine dair şüphe yok” açıklamasında bulundu.

New York merkezli borsa yatırım fonu şirketi Defiance’ın CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Sylvia Jablonski, “Bu piyasalar hakkında gerçekten ilginç olan şey, yatırımcıların aşırı derecede yükselişte olduğu veya ertesi gün aşırı derecede düşüş yaşandığı her iki yönde de her gün meydana gelen değişikliklerin olmasıdır” dedi.

Buna karşın Jablonski piyasalar için halen bir umut olduğunu belirtiyor.

“Enflasyon zirveye ulaşmış, büyüme yavaşlıyor olabilir. Ancak bu yine de olumlu. Tüketici hala harcama yapıyor ve istihdam tüm zamanların en yüksek seviyelerinde” diyen Jablonski Amerikalı tüketicilerin 2 trilyon dolardan fazla tasarrufa sahip olduğunu belirten araştırmalara işaret ediyor.

Piyasalardaki değişken görünüm yatırımcılarda kafa karışıklığına sebep oluyor. Yatırımcılar piyasalara girmek için doğru zamanda olup olmadıklarını tartışıyorlar. Ancak tarihsel verilere bakıldığında borsaları zamanlamanın imkansıza yakın olduğu görülüyor. Yeterince uzun vadede ise borsalar her zaman kazandırıyor. Buradaki asıl sorunsa yatırımcıların ne kadar zamanının olduğu ve ne kadar kaybetmeye hazırlıklı olduğu.

Fed'in sunduğu pozitif hava kayboldu mu?

 

Stagflasyon korkusu ABD borsalarını vurdu

 

Küçük yatırımcıya FED sonrası 4 altın tavsiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)