E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi7.4 trilyon dolar borç ödenecek---

7.4 trilyon dolar borç ödenecek

7.4 trilyon dolar borç ödenecek
06 Ocak 2014 - 16:19 borsagundem.com

G7 artı Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan en büyük ekonomileri 2014'te 7.43 trilyon dolarlık borç bekliyor

Tahvil faizlerinin rekor düşük seviyelerden tırmanmaya başlamalarıyla, yüksek bütçe açıklarını düşürmeye çabalayan büyük ülkelerin borçlanma maliyetlerinde artış tehdidi diş gösterirken, dünyanın en büyük ekonomileri 2014'te 7.43 trilyon dolarlık borç ödeyecekler.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, G7 artı Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in ödemeleri yaklaşan bono ve tahvil borçları 2013'te, 2012'deki 7.6 trilyon dolardan gerilemesinin ardından 2014'te yatay seyretti. Yüzde 6'lık artışla 3.1 trilyon borcu bulunan ABD en büyük borç yüküne sahip. Rusya, Japonya ve Almanya refinansman ihtiyaçlarında düşüş göreceklerken, İtalya, Fransa, İngiltere, Çin ve Hindistan yükselişle karşı karşıya.

Gelişmiş ülkelerde, bütçe açıklarının GSYİH'larına oranı 2009'daki zirve olan yüzde 7.8'den yüzde 4.1'e gerilemesine rağmen, kriz öncesi 10 senenin ortalamasının hala 2 kat üzerinde seyrediyor. İyileşme belirtileri gösteren küresel ekonomi ve teşvik azaltımı kararı alan Fed ile ortalama faizler geçen sene 2006'dan beri en sert yükselişlerini kaydetmesinden sonra ülkelerin borçlanma maliyetleri daha da artabilir.

"Birçok gelişmiş ülkede refinansman ihtiyacı yüksek seyrediyor, özellikle de ABD'de," diyen Londra merkezli Credit Agricole SA'nın yetkilisi Luca Jellinek, "Buradaki önemli nokta arzdan ziyade talep. Eğer büyüme güçlendikçe talep düşerse, bu durumun borçlanma maliyetlerine baskı oluşturmasını bekliyoruz," diye ekledi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) tahminlerine göre, OECD'nin 34 üyesinin kamu borçlarının GSYİH'larına oranının geçen seneki yüzde 70.9'dan bu sene yüzde 72.6'ya yükselmesi bekleniyor. Bu oran 2007'de yüzde 39 olarak kaydedilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)