E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem60 milyar dolar kayadan gelecek!---

60 milyar dolar kayadan gelecek!

60 milyar dolar kayadan gelecek!
30 Haziran 2013 - 09:01 borsagundem.com

Yıllık 60 milyar dolar enerji ithalatı yapan Türkiye, yeni doğal enerji kaynağı ‘kızgın kuru kaya’lardan elektrik üretecek

2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı hedefleyen Türkiye, kendine özgü enerji kaynağını ‘kızgın kuru kaya’yı keşfetti. Türkiye, dünyada kızgın kuru kaya kaynaklarına en geniş sahip olan ülkelerin başında geliyor. Soğuk suyun yerin altındaki 250 dereceye ulaşan kızgın kuru kayalardan geçirilerek elde edilen buharla enerji üretimi konusunda pilot çalışmalar da yapıldı. Enerji Bakanlığı ve Maden Teknik Arama (MTA) işbirliği ile ortaya çıkarılan bu kaynak, her yıl 60 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını azaltacağı gibi cari açığın da ilacı olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kızgın kuru kaya sistemiyle Türkiye’nin enerji ihtiyacının ciddi kısmının karşılanabilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Önümüzdeki 10 yıllın enerji talebini karşılamak için 130 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Yıldız, bu enerji yatırımlarını yenilenebilir ve yerli alanlarda yapmak istediklerini vurguladı.

Pilot üretim yapıldı
Bakan Yıldız “Yerli kaynaklarımızdan biri de kızgın kuru kayalar. Bu enerji kaynağı dünyada çok kullanılan bir enerji türü değildir. Bunun asıl nedeni kaynakların kısıtlı olmasıdır. Türkiye kızgın kuru kayada dünya kaynaklarına en geniş sahip olan ülkelerin başında geliyor. Biz de MTA olarak çalışmalara başladık. Pilot üretim bile yaptık. Çok büyük yatırımlar gerektirmiyor, ancak biraz zaman istiyor” diye konuştu.

Manisa ve Kütahya’da var
Kızgın kuru kayaların işleyip, değerlendirildiği takdirde Türkiye için çok önemli bir yerli kaynak olacağını söyleyen Yıldız, şunları söyledi: “Enerji ihtiyacımızı karşılayan yerli ve yenilenebilir kaynakların başında geleceğine inanıyorum. Manisa ve Kütahya’da bu kaynağa rastladık. Yatırımcılarımızın bu konuyla ilgileneceğini düşünüyoruz. Özel sektörden ilgilenen firmalar oldu. Biz de bunlara bakarak; devlet özel sektör ortaklığı veya yalnızca özel sektör yatırımı olarak hangisinin daha uygun olduğu konusunda araştırma yapıyoruz.”

ELEKTRİK NASIL ÜRETİLECEK?
Türkiye’nin gelecekteki alternatif enerji kaynağı kızgın kuru kayalara, yer kabuğundan 34 kilometre aşağıda ulaşabiliyorsunuz. Bu rakam yeryüzüne bu tabakanın çok yakın olduğunu gösteriyor. Bu kayanın sıcaklığı 150-250 derece civarında. Yukardan enjeksiyon yöntemi ile sıvı ya da su gönderdiğiniz zaman bunu buhara dönüştürüp tekrar enerji olarak kullanmak mümkün. Buhardan enerji elde etmek suretiyle elektrik enerjisi üretiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)