E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem550 bin TL'lik spreye gümrükte el kondu---

550 bin TL'lik spreye gümrükte el kondu

550 bin TL'lik spreye gümrükte el kondu
25 Ekim 2013 - 12:23 borsagundem.com

Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç edilmek istenen 5 bin 44 adet 'cilt bakımı için maden suyu spreyi' cinsi eşyanın bozuk ve riskli olduğu bildirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nü riskli olarak değerlendirildikleri bir firmanın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç etmek istediği 5 bin 44 adet “cilt bakım için maden suyu spreyi” cinsi eşyaya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının bilgi ve talimatları doğrultusunda el koyduğunu bildirdi. 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görevlileri yaptıkları planlı çalışmalar kapsamında riskli olarak değerlendirildikleri, bir firmanın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç etmek istediği 420 koli, 5 bin 40 adet olarak beyan edilen “cilt bakım için maden suyu spreyi” cinsi eşya üzerinde inceleme yaptı. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile İzmir Gümrük Müdürlüğü personelinden oluşturulan heyetçe yapılan kontrollerde; eşyaların içinde bulunduğu kolilerin büyük bir kısmının tozlanmış eskimiş ve yıllanmış görünümünde olduğu belirlendi. Kolilerin açılması sonucunda tespit edilen toplam 5 bin 44 adet sprey tüplerinden bin 717 adet sprey tüpünün tamamen boş olduğu veya az miktarda sprey içerdiği, 3 bin 327 adet sprey tüpünün ise büyük bir kısmının dolu olduğu tespit edildi. Dolu sprey tüplerinin yapılan tartımında tüplerin standart bir ağırlıkta olmayıp farklı ağırlıklarda olduğu, bir kısım sprey tüplerinde sızıntılar ve kapaklarının kırık olduğu, bazı sprey tüplerinin dolu olmasına rağmen sprey püskürtmediği görüldü. Ayrıca eşyaların üzerinde 2003 yılında üretildiği izlenimi uyandıran ibarelerin bulunduğu tespit edildi. Yapılan incelemelerde; şüphelilerin ihraç etmek istedikleri maden suyu spreyi cinsi eşyaların kıymetinin 271 bin 500 dolar olduğu ve buradan ürünlerin birim fiyatının yaklaşık 100 TL gibi bir rakama tekabül ettiği anlaşıldı. Ancak İnternet ortamında yapılan araştırmalarda bu ürünlerin 5 ila 15 TL gibi bir rakama satıldığı tespit edildi. 

-"İHRAÇ EDİLMEK İSTENEN EŞYALAR, BEYANNAMEDE BELİRTİLEN KIYMETİN BİR HAYLİ ALTINDA"- 

İhraç edilmek istenen eşyaların büyük bir kısmının boş veya yarı boş olması, kapaklarının kırık olması, sprey püskürtmemesi, hurda izleniminde olması da dikkate alındığında ihraç edilmek istenen eşyaların beyannamede belirtilen kıymette olmadığı, belirtilen kıymetin bir hayli aşağısında olduğu görüldü. Ayıplı, eksik ve de boş olduğu anlaşılan toplam 5 bin 44 adet ürün ile ilgili olarak ihracatın tamamlanmasından sonra faydalanılacak KDV ve benzeri parasal iadelerden daha yüksek oranda faydalanmak amacıyla ürün değerinin yüksek gösterildiği, ihracatı yapılmak istenen ürünün beyan edilen ürünün özelliklerini taşımadığı kanaati hasıl oluştu. 
Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde, tespit edilen 5 bin 44 adet “ Cilt Bakım İçin Maden Suyu Spreyi” cinsi eşyaya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilgi ve talimatları doğrultusunda el konuldu. Konteynırlara yüklenerek yurtdışı edilmek istenen 5 bin 44 adet “Cilt Bakım İçin Maden Suyu Spreyi” cinsi eşyanın piyasa değeri yaklaşık 550 bin TL.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)