E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2020'de ana tema altında yükseliş---

2020'de ana tema altında yükseliş

2020'de ana tema altında yükseliş
31 Aralık 2019 - 10:10 borsagundem.com

Son 1 haftadır ABD dolarındaki değer kaybına paralel olarak EUR/USD paritesi ve Ons Altın’da yükselişler dikkat çekiyor. Yılın son haftasında ortaya çıkan bu durum, 2020 için de ana tema olarak devam edebilir.

Piyasalara Bakış

Haftanın ilk işlem gününe pozitif bir seyirle başlayan BIST-100 endeksi gün içinde 114,961 seviyesine kadar yükseldi ancak günü %0.9 artışla 114,753 seviyesinden kapattı. Böylece endeks yılın son işlem günü öncesinde 2019 yılı zirvesini de yenilemiş oldu. İşlem hacmi 9.8 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil 64 hisse değer kazandı, 33 hisse ise değer kaybetti.

Yurtdışı piyasalarda rekor seviyelerden kar satışları geldiğini gözlemledik. ABD-Çin arasındaki anlaşmanın detayları henüz belli olmazken Ocak ayı içerisinde imzaların atılması bekleniyor. ABD piyasalarında yıl içinde %29 yükselişin ardından gelen kar satışları normal karşılanıyor. Asya piyasalarında ise karışık bir seyir izleniyor. Beklentilerin üzerinde gelen PMI imalat verilerine rağmen, düşük hacimle dalgalanma izleniyor.

Son 1 haftadır ABD dolarındaki değer kaybına paralel olarak EUR/USD paritesi ve Ons Altın’da yükselişler dikkat çekiyor. Yılın son haftasında ortaya çıkan bu durum, 2020 için de ana tema olarak devam edebilir.

Bugün içeride Kasım ayı dış ticaret dengesi takip edilecek. ABD’de ise konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi açıklanacak.

BIST-100 endeksinin yurtdışındaki kar satışlarına rağmen yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Endekste 115,000 civarında dalgalanma beklerken, 114,300-113,500 seviyelerini kısa vadeli destek olarak belirliyoruz.

2020 yılında herkese sağlık, huzur ve bol kazanç diliyoruz.

Kasımda gerileyen çekirdek gelirlere karşın bankaların karlılıkları iyileşti

Kasım’da bankaların menkul kıymet getiri oranları geriledi - BDDK tarafından açıklanan konsolide olmayan verilere göre, 2019 yılı kasım ayında sektörün menkul kıymet getiri oranlarının aylık bazda gerilemesi net faiz gelirlerini olumsuz etkiledi. Diğer yandan, kasım ayında bankaların kredi-mevduat makasının yatay seyretmesi ile birlikte sektörün net faiz gelirleri aylık %5,9 düşüş göstererek 15,2 mlr TL düzeyinde gerçekleşti. Ayrıca sektörün bir ay öncesinde 1,74 mlr TL düzeyinde gerçekleşen net ticari zararın kasımda 1 mlr TL düzeyine gerilemesine karşın net ücret & komisyon gelirlerinde aylık
%7,9 düşüş görülmesi, bankaların çekirdek gelirlerinde %3,0 düşüşe neden oldu. Kasım ayında mevduat bankalarının toplam net faiz gelirleri aylık %6,5 azalma gösterirken, kamu sermayeli mevduat bankalarında bu düşüş %9,8 düzeyinde gerçekleşti.

Gerileyen çekirdek gelirlere karşın karlılık iyileşti - Bankacılık sektörünün 2019 yılı kasım ayı net kârı 2018 yılının aynı ayına göre %10,6, bir önceki aya göre %3,1 oranında artış ile 5,31 mlr TL olarak gerçekleşirken, sektörün 2019 yılı Ocak-Kasım döneminde net dönem karı ise yıllık %8,1 azalma ile 46,6 mlr TL’ye geriledi. Bankaların kasım ayında çekirdek gelirlerinde aylık %3,0 düşüşe karşın, giderlerdeki gerileme neticesinde genel olarak karlılıkları iyileşme gösterdi.

Kasım ayında karşılık giderleri sektör ortalamasının üzerinde %46,6 oranında artan, yabancı sermayeli özel bankalarının net karı aylık %54,6 düşüş gösterirken, net ticari zarardaki gerileme nedeniyle yerli özel sermayeli bankaların net karlarında %40,0 yükseliş gözlendi.

Diğer yandan, bir önceki aya göre karşılık giderlerinde %32,5 oranında düşüş gösteren kamu sermayeli mevduat bankalarının net dönem karı aylık %13,8 iyileşme kaydetti. Böylece sektörün kasımda son 12 aylık kümülatif verilere göre hesaplanan özkaynak karlılık oranı se bir önceki aya göre yatay seyrederek %11,1 düzeyinde kaldı. ? Risk maliyeti %2,3’e çıktı

Sektörün takipteki krediler oranı kasım ayında %5,24 ile yılbaşına göre 153 bp yükseliş gösterirken, takipteki krediler karşılık oranı ise %66,2 seviyesine çıktı. Ayrıca kasım ayında bankaların risk maliyeti %2,3 ile bir önceki aya göre 9,5 bp artarken, 25,4 bp ve 21,4 bp ile en yüksek yabancı ve yerli özel sermayeli bankalarda artış gösterdi.

Yorum: Bankaların kasım ayında enflasyon düzeltmesi nedeniyle

TÜFEX gelirlerinin azalması sonucunda net faiz gelirlerinde azalış gerçekleşti. Ancak kasım ayında kredi-mevduat makasının, gerilemeye devam eden mevduat maliyetlerinin katkısı ile yatay seyretmesi, bankaların net faiz marjı için destekleyici oldu. Aralık ayında da kredi-mevduat makasındaki iyileşmenin devam etmesini ancak menkul kıymet getirilerinin de gerilemeyi sürdürmesini bekliyoruz. Diğer yandan, Ekim-kasım döneminde bankaların karşılık ve faaliyet giderlerinin kontrollü seyretmesinin karlılığı olumlu etkilemesine karşın, Aralık ayında bu alandaki performansları 4Ç19 karlılıkları için daha belirleyici olacağını değerlendiriyoruz. Açıklanan verileri, bankaların 4Ç19 karlılık görünümü için pozitif olarak değerlendirirken, bu aşamada hisse performansları açısından etkisinin nötr olacağını düşünüyoruz.

VAKIF YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)