E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi2014 ihracat yılı olacak---

2014 ihracat yılı olacak

2014 ihracat yılı olacak
20 Şubat 2014 - 06:28 borsagundem.com

Büyükekşi: 2014'e rekorla başladık. Ocak ayında ihracatımız yüzde 9.6 artarak 12 milyar dolar ile cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından bu yıl 7.'si düzenlenen "İhracatın Yıldızları Ödül Töreni 2013"te yaptığı konuşmada 2014 yılına ihracatta rekorla başladıklarını belirterek, "Ocak ayında mal ihracatımızı yüzde 9,6 artırarak 12 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık" dedi. Büyükekşi, bu yıl hedeflenen 166,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabileceklerine inandıklarını kaydetti.

YENİ PAZARLARA AÇILIM

İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarını açıkladıklarını anımsatan Büyükekşi, "İhracatçılarımız yeni pazarlarda açılımlar yapacak. Yeni yatırım alanlarını genişletecek ve ek istihdam yaratacak. İhracatçılarımız bu yılın ilk çeyreğinde 67 bin, yılın tamamında 470 bin ek istihdam hedefliyor" dedi.

Gerek kredi kartlarındaki taksit sınırlaması, gerekse tüketici kredilerindeki sınırlamanın iç piyasadaki büyümeyi bundan sonra daha sınırlı kılacağını vurgulayan Büyükekşi, ihracatla büyümek ve ihracat odaklı üretim stratejisinin de bundan sonra sürdürülebilir büyümeye ciddi katkı sağlayacağını dile getirdi.

BU YIL İHRACAT YILI OLACAK

"Bu yıl ihracatçıların yılı olacak" diyen Büyükekşi, son dönemde yaşanan finansal piyasalardaki dalgalanmalara işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kısa vadeli dalgalanmalar olabilir. Ama biz uzun vadeli hedeflere odaklanalım. Bu dalgalanma yavaş yavaş duruluyor. Her platformda yüksek kuru savunmadığımızı, tam tersi rekabetçi, öngörülebilir kura ihtiyacımız olduğunu söyledik. İhracatımız da bu kısa vadeli dalgalanmalara göre değil, tamamen 2023 hedeflerine odaklanacak."

Büyükekşi, bu yıl Anadolu'da da inovasyon haftaları gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.   

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Koordinatör Başkanı Tahsin Öztiryaki de bünyesinde 22 bini aşkın üyesi bulunan İMMİB'in Türkiye'nin ihracatının yüzde 30'unu gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk bin ihracatçı firması arasında İMMİB'in 456 firması, ilk 10 içerisinde ise 8 firması olduğunu belirten Öztiryaki, Türkiye genelinde ise Turquality ve Marka Destek Programında yer alan 139 firmanın 50 tanesinin yani yüzde 36'sının İMMİB firmaları olduğunu kaydetti.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)