E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları1. çeyrek bilanço beklentileri---

1. çeyrek bilanço beklentileri

1. çeyrek bilanço beklentileri
22 Nisan 2016 - 12:07 borsagundem.com

İş Yatırım analizinde, banka ve finansal kurum dışındaki şirketlerin toplam net karının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %27 artış göstermesinin beklendiği belirtildi

İş Yatırım 1Ç Kar Beklentileri: Bankalarda düşük baz etkisi, banka dışı şirketlerde ise TL'deki değer kazancı 1Ç16 net kar rakamlarında sıçramaya neden olacak.

Takip listemizdeki banka ve finansal kurum dışındaki şirketlerin toplam net karının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %27 artış göstermesini bekliyoruz. Net karlardaki hızlı artışın temel sebebi, TL'nin geçen yılın aynı döneminde dolara karşı %11 değer kaybetmesine karşın bu yıl %3 civarında değer kazanması ve bunun borçlu şirketlerin finansman giderleri üzerindeki olumlu etkisi. Öte
yandan, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş seyir de karlılıktaki artışlarda rol oynadı. Toplu satış ve FAVÖK rakamlarında ise, sırasıyla, %9 , ve %7 artışlar beklemekteyiz. Tahminlerimize göre ilk çeyrekte FAVÖK'ünü en çok arttıracak şirketler arasında: Otokar (159%), Petkim (115%), Turk Traktör (68%), Soda (61%),Tüpraş (36%), Bizim Toptan (29%), ve Arcelik'i (42%) sayabiliriz. Bunların arasında yıl başından bu yana borsadaki artışa rağmen halen artış potansiyeli sunan isimler ise: Petkim (Hedef: TL 3.94, 29%), Tüpraş (Hedef: TL 99, 32%), Bizim Toptan (Hedef: TL 20.3, 22%),ve Bolu Çimento (Hedef:
8.35TL, 23%). Yılın ilk çeyreğinde en düşük FAVÖK performansı göstermesini beklediğimiz şirketler Türk Hava Yolları (%56 düşüş) ve Erdemir (%43 düşüş) olarak sıralanabilir.

Bankalarda ise ilk çeyrek net karları yıllık karşılaştırmada güçlü görünecek. Tahminlerimiz yıllık %22 net kar büyümesine işaret ederken önceki çeyreğe göre %2 daralma görülebilir. Ortalama piyasa tahmini
ise yıllık %20 büyüme ve çeyrek bazında %3 daralmaya işaret ediyor. Mevzuat değişiklikleri ile ortaya çıkan genel karşılık yüklerinin ve geçen yıl sektörde görülen bir kereye mahsus cezaların bu yıl
olmayışı, TL'deki değer kazancı ile gerileyen swap fonlama maliyetleri, ücret ve komisyon iadelerindeki yavaşlama ve mevduat maliyetlerindeki artışa karşın kredi yeniden fiyatlamaları ile korunan net faiz marjları sayesinde bu yıl takip ettiğimiz bankaların karlılık performanslarında iyileşme göreceğimizi tahmin ediyoruz. Banka bazında sonuçlar farklılaşsa da iyi bir ilk çeyrek göreceğimizi umuyoruz.
TSKB ve Akbank çeyreksel kar büyümesinde rakiplerinin önünde yer alabilir. Tahminlerimize göre Akbank bu çeyrekte %8 net kar büyümesi ile birinci kuşak bankalar arasında en iyi performansı sergileyebilir. Takip ettiğimiz bankalar arasında TSKB'nin %13 net kar büyümesi ile en yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi açıklamasını bekliyoruz. Vakıfbank ve Yapı Kredi'de yüksek baz etkisi ve maliyetler etkisi ile önceki çeyreğe göre net karda sınırlı daralma görülebilir. "

İŞ YATIRIM

İki şirketini birleştirme talebine SPK'dan red

 

Şimşek MB'deki yeni yapılanma için ne dedi?

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)