Ana SayfaPiyasaTüpraş ve MMC Sanayi sorusu---

Tüpraş ve MMC Sanayi sorusu

2 / 2
Tüpraş ve MMC Sanayi sorusu
29 Kasım 2016 - 10:51 www.borsagundem.com

SEKTÖR DEĞİŞTİRMEK YETMİYOR

SORU (2) - Sermaye Piyasası Kurulu, MMC’nin esas sözleşme değişikliğini onayladı. 

SPK Haftalık Bülteni'nde yer alan haberde hissedarların ayrılma haklarını kullanabilmeleri için gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildi deniyor. Bu haber ne anlama geliyor? Hissesi olan için neden ayrılma hakkı veriyor? Tahtası mı kapanacak yoksa? İsmi mi değişecek?

Alaaddin Albayrak   

CEVAP - Sermaye Piyasası mevzuatına göre borsada işlem gören bir şirketin bölünme, birleşme, mal varlığının önemli bir kısmının devredilmesi ya da kiraya verilmesi, faaliyet konusunu önemli ölçüde değiştirilmesi gibi hallerde ortaklara ayrılma hakkı tanımakta. Burada amaç söz konusu işlemlere itiraz eden hissedarların mali haklarının korunmasıdır. MMC Sanayi firmasının Yönetim Kurulu da 30 Haziran 2016 günü aldığı kararla firmanın unvanını Dora Sanayi ve Ticari Yatırımlar A.Ş. olarak değiştirmek isterken faaliyet alanını da tarımsal ürünler ile enerji sektörüne çevirmek niyetinde.

Firmaların daha kârlı bir faaliyet alanı yakalamak gayesiyle sektör değiştirmelerini anlayışla karşılamak gerekiyor. Ancak burada asıl önemli olan hususun bu hedefi ne derece gerçekleştirebilecekleridir. Neticede borsadaki birçok firma bulundukları sektörden farklı sektörlere geçişler yapabilmekte. Bu firmalardan büyük bir kısmının arzu ettikleri hedefleri yakalayabilmeleri ise mümkün olamadı. Özellikle Yakın İzleme Pazarında bulunan firmaların düşündükleri hedefleri tutturmaları daha zor. Bunun temel nedeniyse oldukça zayıf bir mali yapıya sahip olmaları. Bu nedenlerdir söz konusu girişimlerin beklentisine kapılanlar alıma yönelseler de sonrasında farklı bir durum olmadığı için yüksekten maliyet oluşturarak neticede zarar edebilmekteler. 

Halihazırda Yakın İzleme Pazarı’nda bulunan MMC Sanayi, kayda değer bir gelire sahil olmadığı gibi firma bir yıl zarar ederken ertesi yıl sembolik düzeyde kâr açıklıyor. Mevcut şartlar altında sektör değiştirecek olmasından kaynaklı oluşacak beklentiye kapılarak alımda bulunmak gereksiz yere risk üstlenmek anlamına geleceğini göz önünde bulundurmalı.  


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)