Ana SayfaPiyasaYabancılar ne zaman tekrar alıma geçer?---

Yabancılar ne zaman tekrar alıma geçer?

4 / 5
Yabancılar ne zaman tekrar alıma geçer?
14 Mayıs 2018 - 11:25 www.borsagundem.com

SATIŞLARIN NEDENİ

FED'in faiz artışları ve faiz artırma hızını yükseltme olasılığı GOÜ piyasalarından para çıkışı yaşanmasına neden oluyor. A1 Capital'den Vahap Taştan, 2018'in küresel risk iştahının azaldığı, piyasalara temkinli yaklaşılmaya başlandığı bir yıl olduğunu belirtiyor.

Vahap Taştan, BİST'in seyrini ve yabancıların tavrını belirleyen diğer gelişmeleri ise şöyle sıralıyor: "Afrin Operasyonu, olası Münbiç harekâtı, İran-ABD gerginliği ve Türkiye-Rusya yakınlaşmasının Türkiye-ABD ilişkilerinde yarattığı gerilim, seçim belirsizlikleri, Türkiye'deki resmin büyük bölümünü oluşturuyor. TL'nin GOÜ ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinden olması ile yükselen enflasyon da borsa üzerinde özellikle bankalarda riskleri artırıyor."

NE GEREKİYOR?

Bu noktada yabancıların alıma ve dolayısıyla BİST-100'ün yükselişe geçmesi için ne gerekiyor? Global Menkul'den Rıdvan Baştürk'e göre, ABD ile ilişkiler normalleşir, TCMB faizde piyasanın gerisinde kalmaz, enflasyon tek hanelere iner, bütçe ile cari açık toparlanırsa yabancılar hâlihazırda yüzde 43 iskontolu seyreden piyasaya ilgiyi artırabilir ve alım gelebilir. Ancak Baştürk, yurtdışında merkez bankaları parasal sıkılaştırma politikası izlerken iç dinamiklerde sorunlar sürerse iskontolu piyasanın daha da iskontolu hale gelebileceği uyarısında bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)