Ana SayfaHisse Öneri ListesiŞirket değerlendirmeleri ve potansiyel getiriler---

Şirket değerlendirmeleri ve potansiyel getiriler

1 / 9
Şirket değerlendirmeleri ve potansiyel getiriler
07 Mart 2014 - 11:12 www.borsagundem.com

THY 4Ç13 Sonuçları: Azalan gelirler ve yükselen finansal giderler tahminlerden uzaklaştırdı

Türk Hava Yolları 4Ç13’de 144 milyon net zarar açıklayarak hem bizim tahminimiz olan 183 milyon TL’nin hem de konsensus tahmini olan 122 milyon TL’nin altında kaldı. Aynı şekilde, FAVÖK rakamı da 229 milyon TL gerçekleşerek tahminlerin altında performans gösterdi. Azalan gelir verimliliği ve yüksek finansal giderler sonuçların tahminlerden sapmasının arkasındaki en önemli sebepler olarak karsımıza çıkıyor.

Gelir verimliliğinde sert düşüş

Son çeyrekte 4.855 milyon TL açıklanan gelirler yıllık bazda %33 büyürken bu dönemdeki güçlü yolcu büyümesi ve Euro ve Dolar’ın TL karsısında değer kazanmasından olumlu etkilendi. Hatırlatmak isteriz ki toplam yolcu sayısı 4Ç13’de %22 büyüyerek 12,1 milyona ulaştı. Ancak, gelir verimliliğindeki düşüş toplam gelirlerde büyümenin yavaşlamasına sebep oldu. Pegasus ve Avrupa emsalleriyle artan rekabet ortamında THY bilet fiyatlarını aşağı çekmek zorunda kalmış gibi gözüküyor. Bununla beraber, gelir verimliliği daha düşük olan transit yolcu rakamının da aynı dönemde %29 oranında artması gelir verimliğini olumsuz etkileyen başka bir unsur olarak karsımıza çıkıyor.

Birim maliyetlerde yıllık bazda %6 oranında düşüş

Gelir verimliliğinde azalmaya paralel olarak FAVKÖK rakamı yıllık bazda % 11 oranında düşerken FAVKÖK marjı da 4,5 yüzdesel puan azaldı. Birim maliyetlere baktığımızda ise yıllık bazda %6 oranında azalış THY için olumlu.

Şirket zarar açıkladı

Beklentilerden daha yüksek gelen finansal zararlar 4Ç13’de şirketin 144 milyon TL zarar açıklamasına sebep oldu. Şirket KAP’a yaptığı açıklamadı 2013 karından temettü dağıtmayacağını da belirtti. Sonuçların beklentilerin altıda olmasını ve gelir verimliliğindeki yüksek gerilemeyi olumsuz olarak değerlendiriyoruz.   THYAO AL 43% Potansiyel

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kar gösterilmiyor ki..07 Mart 2014 17:23

    Malesef şirketler özel durum açıklamalarını zamanında yapmıyorlar. Yatırımcıları olması gereken düzeyde bilgilendirmiyorlar. Örneğim şirketin birçok davası var ve borsadaki fiyatı etkileyecek nitelikte bilgi içeren konular ama şirket bunu kasıtlı olarak açıklamıyor. 2011 yılında halka açılırken yeterince talep gelmediği için patronun senedini satamayan ütopya, yatırımcıyı bilanço oyunu ile kandırmak için oteline 3 kez ekspertiz yaptırdı ve kağıt üzerinde defter değerini 2 liradan 4.50 TL ye yükseltti. Hatta % 375 bedelsiz vereceğim diye haber yaptı ve SPK ya başvurdu. SPK Red etti. Bu arada patron % 375 bedelsiz vereceğim diye halka arzda satamadığı 4.5 milyon lotu sattırdı. Borsagündem in sürekli vurgu yaptığı Danışman ve Finans mühendisleri marifetleri ile oldu bunlar. Normalde halka açılmış bir şirketin YMM si ve Bağımsız Deneticisi, şirketin mali çalışanları TTK daki mevzuatı bilememesi ve Gayrimenkul Değerlemeden, Sermaye arttırımı yapılamayacağını bilmesi gerekiyordu. Şirketin açıkladığı hiçbir YMM raporuna, Bağımsız denetime güvenemiyoruz. Otelin gelirleri, ay ay doluluk oranları ile takip edildi, beyan edilen cirolar eksik çıkıyor. Bilançoda her dönem kalemler arası taransferler yapılarak takip edilebilirliği kaybedilip, ince iş çevriliyor. Buşekilde giderse şirket gözaltı pazarına da gider, batar da. Bu konuda yorumunuzu rica ediyoruz.

  • ali uzun07 Mart 2014 16:55

    tekfen de hala %46 potansiyel nasıl görebiliyor hayrte doğrusu...