Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSeçim öncesi Borsa İstanbul---

Seçim öncesi Borsa İstanbul

4 / 6
Seçim öncesi Borsa İstanbul
13 Ocak 2014 - 09:56 www.borsagundem.com

Strateji
Yurtdışında önümüzdeki 3 haftanın en baskın faktörü ABD cephesinde yılsonu bilançolarının açıklanacak olması. Bu faktör şirket bazında haber desteği sağladığı için ABD endekslerini olumlu etkiliyor ve bu rüzgar geleneksel olarak dünya genelinde borsa endekslerini destekliyor.
Bu faktörü bastıran major negatif farklı bir faktör ön plana çıkmadıkça dünya borsaları ABD bilanço sezonlarında genelde yükseliş yaşıyorlar.
Özellikle önümüzdeki 2 hafta boyunca ABD bilanço sezonunun ve cuma açıklanan zayıf ABD istihdam verisinin katkısı ile hisse senedi piyasalarının talepli bir seyir göstermesi ihtimalini yüksek buluyoruz.
Yurtiçinde politik arenada her ne kadar hararetli tartışmalar ve meclis oturumları devam edecekse de, görece düşen tansiyon bize Borsa İstanbul’un yurtdışında hakim olacak eğilime katılacağını düşündürüyor.
Bu bakıma kısa vadede özellikle de gelişen ülke borsalarında asgari 2-3, belki 5-7 hafta sürebilecek yukarı yönlü bir seyrin şansının yüksek olduğu görüşündeyiz.
BIST 100 endeksinde bugün 69.250, haftanın devamında 71.500 puanın iyimser – karamsar kavgasına sahne olabileceğini düşünmekle birlikte, önümüzdeki 6 hafta içinde 74.000 puanın test edilebileceğini düşünüyoruz.
Orta vadeye ( 1 yıl ) ilişkin görüş ve beklentilerimizde bir değişiklik yok. Yurtiçinde sıra dışı şartlar yinelenmedikçe sıra dışı fiyatların da ( 65.000 altı BIST gibi ) görülmeyeceğini,
2014 yılı içinde siyasal tansiyonun düşmesi, reel ekonominin irtifa kaybı yaşayabileceğine yönelik kaygıların dağılması ve piyasa psikolojisinin normalleşmesi ile hisse senedi fiyatlarının da normal düzeylere ( BIST için 85.000 – 95.000 ) yükselebileceğini düşünüyoruz.
Başka bir deyişle ilk olarak 9 Eylül tarihli pusulada okurlar ile paylaştığımız ve sonrasında gerek yazılı gerek görsel medyada sıkça tekrarlanan Borsa İstanbul’un iki yıl art arda değer kaybetmeme geleneğini sürdüreceğini ve
2013 yılında gerçekleşen BIST 100’de % 14 ve BIST Banka’da % 25 ‘lik kaybı takiben 2014 yılında güçlü bir yükselişe imza atacağını tahmin ediyoruz.
Bu noktada bir gerçeğe dikkat çekmek istiyoruz. Sıkça tekrarladığımız üzere şartların en kötü olduğu günler aynı zamanda fiyatların en iyi ( ucuz ) olduğu günlerdir.
Evet borsa ucuz ama şu şu şu riskler var görüşünde olanlara saygı duymak ve hak vermekle birlikte şu şu şu riskler & faktörler olmasaydı borsanın bu kadar ucuz olamayacağını, hem fiyatların çok ucuz, hem haber akışı ve şartların pozitif olduğu bir siluetin ancak serap olabileceğini hatırlatma gereği duyuyoruz.
Eğer siyasal cenapta gerilim belirgin bir biçimde vites yükseltirse bu reel ekonomiyi de güçlü biçimde etkileyecek elbette borsada fiyatlar çok ucuz ile aşırı ucuz saydığımız bandın içinde dalgalanmaya devam edecektir.
Ancak geride kalan 2 hafta yaşandığı gibi siyasal – sosyal atmosfer kötüden az kötüye yönelirse de bu hisse fiyatlarına pozitif yansımaya devam edecektir.
GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)