Ana SayfaPiyasaOtomotiv sektörü ne zaman toparlanır---

Otomotiv sektörü ne zaman toparlanır

3 / 10
Otomotiv sektörü ne zaman toparlanır
25 Mart 2019 - 14:35 www.borsagundem.com

'KASVETLİ GÖRÜNÜM'

2019 Ocak-Şubat verileri de sektör için iyimser tablo çizmiyor. ÖTV ve KDV indirimlerine rağmen otomotiv satışlarında düşüşler devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç (HTA) toplam pazarındaki satışlar ilk iki ayda yıllık bazda yüzde 52,2 azalarak 39 bin 248 adet oldu. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 51,7 azalarak 30 bin 184 adede geriledi. HTA satışları da yüzde 53,7 azalarak 9 bin 64 adede indi.

Sektördeki bu daralmanın sürmesi bekleniyor. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Emre Akyol, ocak ayına kıyasla olumlu gelen şubat verilerini talebin canlanmaya başladığı şeklinde yorumlamıyor. Akyol, "Yılın ikinci yarısında faizlerde beklediğimiz gerilemeye paralel talepte de bir miktar canlanma olabileceğini, ikinci yarının daha olumlu geçebileceğini düşünüyoruz" diyor. Akyol, ilk iki aylık veriler daha yüksek daralmaya işaret etse de, sektörün 2019 yılını yüzde 35 daralmayla 400 bin araçlık satışla tamamlayacağını öngörüyor.

İş Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Esra Şirinel ise yurtiçi otomotiv pazarı için 2019'un kasvetli bir yıl olacağı görüşünde. Esra Şirinel, 2020'de ise faizlerdeki düşüş ve ekonomik faaliyetlerdeki iyileşme beklentisiyle yurtiçi otomotiv pazarının 2019 yılına nazaran büyüyeceğini tahmin ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)