Ana SayfaHisse Öneri ListesiGünün önemli şirket haberleri ve uzman önerileri---

Günün önemli şirket haberleri ve uzman önerileri

3 / 8
Günün önemli şirket haberleri ve uzman önerileri
27 Mayıs 2014 - 10:07 www.borsagundem.com

Zayif kredi büyümesi 9-16 Mayis haftasinda da görünümünü korudu. TL kredilerdeki %0.6’lik büyümeye karşin YP krediler yatay seyretti. Perakende krediler haftalik bazda sadece %0.2 büyürken, tüketici kredileri %0.4’lük büyüme gösterdi. Kredi karti segmentindeki düşüş -%0.4 ile bu hafta da devam etti. Yillik bazda %19.3 büyüyen tüketici kredilerindeki büyüme ivmesinin zayifligi 13 haftalik yilliklandirilmiş ortalama büyüme hizinin %7.1’de zayif seyrinden anlaşiliyor. Bu husustaki beklentimizde bir degişiklik yok  bu şekildeki zayif kredi büyümesi görünümü - 50baz puanlik faiz indiriminin arkasindan - Merkez Bankasi’ndan ya da BDDK’dan daha farkli degişiklikleri gündeme getirebilir bizim görüşümüze göre. 

Bahsetmek için biraz erken olabilir belki ama Merkez Bankasi’nda tutulan karşilik oranlarinda bir düşüş ya da bu karşiliklara kisitli da olsa bir faiz ödenmesi gündeme gelebilir. BDDK da risk agirliklarinda bir degişiklik yoluyla müdahalede bulunabilir. BDDK ve Merkez Bankasi’ndan gelebilecek bu şekilde degişiklikler Bankalarin karliliginda – net faiz marjini olumlu etkileyecegi için - yukari yönlü risk oluşturuyor.

Brüt kredi rakami bir önceki haftadaki seviyesini korudu. Takipteki kredi orani (TKO) iki baz puan düşüş %2.80’e geriledi. Takipteki krediler için ayrilan karşilik orani ise 40 baz puan artarak %76.1’e yükseldi. Brüt kredi oraninin çeyrek başindan 16 Mayis’a kadar %2.9 büyümesi takipteki kredi artiş hizinda 1Ç’nin %7.0’lik artişina göre bir düşüş anlamina geliyor. TL mevduat ve kredi oranlari aşagi dogru gitmeye devam ediyor. Marjinal kredi/mevduat makasindaki 1Ç14’teki 76 baz puanlik iyileşmesinin ardindan, 2Ç14’te alti baz puanlik bir daralma gözlemledik. Sahadan edindigimiz anket sonuçlari da 26 Mayis-16 Mayis arasinda mevduat oranlarinda 17 baz puanlik düşüşü dogruluyor. Eger kredi ve mevduat oranlari mevcut seviyelerde seyrini korursa bilançodaki kredi/mevduat makasi çeyreklik bazda bir 45-50 baz puan kadar daha büyüyebilir. 

Merkez Bankasi’nin faiz indirim karari TL mevduat maliyetini25-30 baz puan kadar düşürdü fakat kredi oranlarinda da rekabet kaynakli bir düşüş gözlemleniyor. Yorumumuz: Bizce vurgulanmasi gereken en önemli nokta düşük kredi büyüme hizi. Düşük büyüme hizi net faiz marjindaki iyileşmeyi erteleyecektir. Bu yüzden bu haftaki bankacilik veri seti devam eden alim istegine nötr bir etki yapacaktir. Beklentimiz, bankacilik sektörü hisselerinde yukari potansiyellerin azaldigini belirterek, gevşeme beklentileriyle piyasada ki olumlu havanin bir süre daha devam edecegi yönünde.

DENİZ YATIRIM ARAŞTIRMA

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)