Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaret açığı için ne dediler?---

Dış ticaret açığı için ne dediler?

2 / 2
Dış ticaret açığı için ne dediler?
31 Ocak 2014 - 11:53 www.borsagundem.com

Odeabank/Sözer: Aylık bazda dış ticaret açığında en yüksek seviyenin geride kaldığını öngörüyoruz

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, aylık bazda dış ticaret açığında en yüksek seviyenin geride kaldığını öngördü.

İnanç Sözer Foreks'e yaptığı açıklamada, Aralık ayında dış ticaret açığı 9,1 milyar dolarlık beklentilerinin ve 7,9 milyar dolarlık piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde, 9,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Aralık’ta ihracatın hızlanarak yıllık bazda %4,9 artışla 13,2 milyar dolara yükselirken, ithalattaki artışın sekiz ayın en yükseği olarak %16,7 olarak gerçekleştiğini ve ithalat 23,1 milyar dolara çıktığını vurgulayan İnanç Sözer, Aralık’ta ithalattaki hızlanmada esasen talebin erkene çekilmesinin etkili olduğunu düşündüklerini belirtti.

Sözer, 2013 yılı genelinde, ihracatın bir önceki yıla göre -%0,4 düşüşle 151,9 milyar dolar, ithalatın ise %6,4 artarak 251,7 milyar dolara ulaştığını ve dış ticaret açığı %18,7 genişleyerek 99,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 "2013’te açığın 11,8 milyar doları rekor kıran net altın ithalatından kaynaklandı. Altın hariç bakıldığında ise 2013 yılında ihracat %6,9, ithalat ise %3,4 oranında artarak orta vadeli görünüm için iyimser bir tabloya işaret ediyor. Aralık’ta cari açığın 8 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini ve 12 aylık cari açığın Kasım’daki 61 milyar dolardan Aralık’ta 64 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde altın ithalatı ve petrol fiyatlarının seyri dış ticaret açığında riskleri canlı tutsa da, para politikasındaki son sıkılaştırma ve makroihtiyati tedbirlerin etkisi ile aşağı yönlü riskler arttı. Altın ithalatının bu yıl olduğu gibi devam etmeyeceği varsayımı altında, 2014 yılı için cari açık tahminimiz 54 milyar dolarlık piyasa beklentisinin altında 49,5 milyar dolar (milli gelire oran olarak %6,0) iken, süregelen belirsizlikler nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz."

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)