Ana SayfaHisse Öneri ListesiDev fonların gözde hisseleri---

Dev fonların gözde hisseleri

2 / 12
Dev fonların gözde hisseleri
25 Ocak 2016 - 10:53 www.borsagundem.com

"YABANCI İNCE ELEYİP SIK DOKUYOR"

BİST'te bireysel yatırımcılar için yabancı yatırımcıların tercihlerinin hisse seçiminde önemli bir kriter olduğu bilinen bir gerçek. Yabancıların çok detaylı araştırmalar ile geleceği satın aldıklarını ve uzun vadeli düşündüklerini ifade eden analistler, kısa ve orta vadeli trendlerde BIST-100'ün ana yönünü yabancı tercihleri belirlediğinde hemfikir.
Analistlere göre, yurtiçinde ve yurtdışın da yaşanan ekonomik, siyasi gelişmeler ve jeopolitik riskler nedeniyle yabancıların hisse senedi alım satımlarından ziyade Emeklilik Yatırım Fonları (EYF) pozisyonları daha önemli hale geldi. Bunun nedeni ise son yıllarda yapılan düzenlemelerin etkisiyle BİST'te artık bireyselden çok kurumsal yatırımcıların etkili olması. Bunun en somut örneğinin emeklilik yatırım fonlarındaki büyüklük ve bu büyüklük içinde BİST'e ayrılan tutarın gösterdiği ifade ediliyor. 2008 yılında 6.8 milyar TL olan emeklilik yatırım fonu büyüklüğünün 2015 sonu itibariyle 48.3 milyar TL'ye ulaştığını belirtmekte yarar var. Bundan hisse senedine ayrılan tutar ise aynı dönemde 500 milyon TL civarından 6.8 milyar TL civarına yükselmiş durumda.
Öte yandan, emeklik yatırım fonlarının BİST'in halka açık piyasa değeri içindeki payının 2008'de yüzde 0.9 civarında iken 2015 sonu itibariyle 4.1'e ulaştığı belirtiliyor. 2013 sonrasında devlet katkısı ile bu trendin hızlandığını söyleyen analistler, sisteme katılan kişi sayısının da 5 milyonu aştığım hatırlatıyor. Son dönemde sisteme zorunlu giriş gibi uygulamalarla katılımcı sayısının da hızla artacağı düşünülüyor. Emeklilik yatırım fonlarının BİST'te hisse senetleri işlem gören şirketlerin toplam halka açık bölümünün yüzde 4'üne sahip olduğunu ifade eden analistler, "Ancak halka açık bir şirketin halka açıklık bölümünün yüzde 10'dan fazlası emeklilik fonunda olan 20'ye yakın hisse senedi bulunuyor. Halka açık şirketin halka açık bölümünün yüzde 5'inden fazlası emeklilik fonunda olan hisse sayısı ise 50'ye yaklaşıyor" hatırlatmasında bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bakacaz28 Ocak 2016 00:30

    altın ve gümüş cazip duruyor

  • fatma25 Ocak 2016 21:44

    nakitte kalmak bence uygun 60 binlerden belki

  • geçmişe değil bu yıla bakmalı25 Ocak 2016 17:15

    uzun sürebilecek dünya ekonomik durgunluk olasılığı dünyada şirket karlılıklarını bu yıl düşürecektir kanımca,geçen yılın bilançolarına bakıp hisse alanlar bu yılın bilançolarına göre hüsrana uğrayabilirler.

  • aydın12325 Ocak 2016 14:38

    bu sıralar temkinli olup hisselerden uzak durmak lazım.nakitte kalıp daha aşağılardan alım yapılabilir.