Ana SayfaHisse Öneri ListesiEsas faaliyet karı yüksek 17 hisse---

Esas faaliyet karı yüksek 17 hisse

1 / 6
Esas faaliyet karı yüksek 17 hisse
05 Aralık 2016 - 12:36 www.borsagundem.com

Borsadaki düşüş trendinde hisse toplamak isteyenlere esas faaliyet karına dikkat etmeleri öneriliyor. Analistler, gerçek kâr yazan şirketlerin gözlenmesi gerektiğini, bu unsurun giderek ön plana çıkacağını söylüyor...

Borsanın düştüğü dönemde güçlü hisseleri bulmak zararın en aza inmesi açısından önemli. Borsadaki düşüş trendi ve alternatif yatırım araçlarının istikrarsız seyri, borsacıların beklenti ve analizlerini esas faaliyet karma yönlendirmiş durumda. Uzmanlar bu noktada şirket bilançolarında görünen karın ne kadarının esas faaliyetten kaynaklandığına büyük önem veriyor. Kur hareketlerinden ya da iştirak satışlarından kaynaklanın karların ayıklanması gerektiğinin altı çiziliyor. Analistler hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin üçüncü çeyrek bilançolarından yola çıkarak bu kapsamda prim potansiyeli yüksek hisseleri belirlemeye çalışıyor.

Genel olarak bakılması gerekenin satış ve net kar büyümesinin yanı sıra, esas faaliyet kar marjı, brüt kar marjı ve net kar marjı olduğuna dikkat çekiliyor. Şirketin düşük maliyet ile sürdürülebilir rekabet avantajını elde etmiş olması burada oldukça önemli. Borsa uzmanlarına göre, önümüzdeki dönemde kurlardaki dalgalanma ve alternatif piyasalardaki yükselişe paralel olarak şirketlerde esas faaliyet karının daha da ön plana çıkmasını bekliyor.

"DÜŞÜK MALİYET İLE SÜRDÜREBİLİR REKABET"

Esas faaliyet karının, brüt kardan, faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla bulunan ve işletmenin esas faaliyetlerinin sonucunu gösteren bir rakam olduğunu belirten Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbanttı “Bu kalem şirketlerin satış faaliyetlerinin sonuçları hakkında bir bilgi verir. Öte yandan aynı pazardaki şirketlerle ve şirketin geçmiş dönemleriyle karşılaştırılması anlamlı sonuçlar verir. Çünkü hisselerde uzun vadeli çıkış için esas faaliyetlerden gelen karın artması şarttır. Diğer önemli olan rasyo ise ‘esas faaliyet kar marjı’dır. Esas faaliyet karının satışlara oranı şeklinde hesaplanmakta. Bu oran bize rekabet gücünü ve rekabet gücünün dönemler itibariyle gelişimini gösterir” diyor.

Genel olarak bakmamız gereken satış ve net kar büyümesinin yanı sıra, esas faaliyet kar marjı, brüt kar marjı ve net kar marjıdır diyen Nalbandı, şirketin düşük maliyet ile sürdürülebilir rekabet avantajını elde etmiş olmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bunu görebilmemiz için de bu oranların bize yol göstereceğini dile getirerek, “Hisse başı kar da diğer bakılması gereken önemli bir oran. Hisse başı kar, 10 senelik periyotta düzenli bir şekilde artmışsa, uzun dönem yükselen trend içindeyse, firmanın uzun dönem rekabet avantajının yüksek, risk seviyesinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Kar payı getiri oranı ise, yıllık kar payı/ hisse cari fiyatı ile bulunabilir.”

Nalbantlı’ya göre, Emlak Konut GYO, Enka İnşaat, Bolu Çimento, Akçansa, Klimasan, Kütahya Porselen, Alkim, Aselsan, Lokman Hekim ve BİM özellikle satışlarım ve esas faaliyet karını yükseltebilmiş alıma uygun hisseler arasında yer alıyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)