Foto GaleriYaşamNazım Hikmet yeniden Türk vatandaşı oldu

Nazım Hikmet yeniden Türk vatandaşı oldu

26 / 29 Nazım Hikmet yeniden Türk vatandaşı oldu
09 Ocak 2022 - 10:04

(Nâzım Hikmet'in eserlerine 1938'de konulan yayım yasağı 1968'de kaldırıldı.)

Nâzım Hikmet, Moskova'ya gittikten sonra Münevver Hanım, son derece sıkıntılı günler geçirdi. Nâzım Hikmet, yaşamını çeviri yaparak ve özel ders vererek devam ettirmeye çalışan oğlunun annesi Münevver Hanım'a İtalyan Barış Hareketi üyesi İtalyan Joyce Lussu aracılığıyla para gönderdi.

Joyce Lussu, parayı teslim etmek için buluştuğu Münevver Hanım'ı çok sevdi. Belki haline biraz da acıdı... Bunun üzerine Münevver Hanım ve oğlu Mehmet Nâzım'ı yurt dışına çıkarıp Nâzım Hikmet ile kavuşturma planı yaptı.

Joyce Lussu, Münevver Hanım ile Mehmet Nâzım'ı Ayvalık'ta bir yata bindirerek Midilli Adası'na doğru yola çıktılar. Yat, adanın yakınlarında kayalara çarparak parçalansa da yolcular kazadan yara almadan kurtuldu.

 Münevver Hanım ile oğlu Mehmet Nâzım, Atina üzerinden Varşova'ya geçti. Ne var ki bilmediği Nâzım Hikmet'in Moskova'da Vera Tulyakova ile evli olduğuydu.

Münevver Hanım, Varşova'da Nâzım Hikmet ile buluştuğunda bu gerçeği öğrendi.

Buluşmalarında sadece şiir üzerine sohbet etmelerinden anladı ki, Nâzım Hikmet'in hayatında oğlunun annesi olmasının dışında bir yeri kalmamıştı.

Varşova'da kalarak Doğu Dilleri Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1968'de Paris'e yerleşen Münevver Hanım, bir yandan Gallimard Yayınevi için kitap tercümeleri yaparken bir yandan da Fransız hükûmeti mahkemesinde resmi çevirmen olarak çalıştı.

Nâzım Hikmet ve Yaşar Kemal'in eserlerini Fransızca'ya çeviren Münevver Hanım, Yaşar Kemal'in yaptığı 'İnce Memed 3' çevirisiyle 1987'de Fransız Çevirmenler Derneği Çeviri Büyük Ödülü'nü kazandı. Münevver Hanım, akciğer kanseri nedeniyle 16 Mayıs 1998'de hayatını kaybetti.

59 yaşındaki Nâzım Hikmet, 3 Haziran 1963'te saat 06.30'da gazetesini almak üzere ikinci kattaki dairesinden apartman kapısına yürüdüğü sırada geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

Yüzlerce sanatçının katıldığı Sovyet Yazarlar Birliği Salonu'nda düzenlenen törenden sonra Nâzım Hikmet'in cenazesi Moskova'daki Novodeviçi Mezarlığı'na defnedildi. Siyah granitten yapılan mezar taşını da ünlü şiirlerinden biri olan 'Rüzgâra Karşı Yürüyen Adam'ın cümleleri işlendi.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dajjal09 Ocak 2022 16:33

    Bizene . Aynı karıyı iki kişi birden sevemez. Başkasının karısı bunun sevgilisi. Ne vahim. 

  • Murat09 Ocak 2022 16:14

    herkes şiir yazar diye bilir ama kendini hapisten çıkaran Menderes'e karşı nankörlüğün kitabını yazmıştır

  • Kör öldü badem gözlü oldu...!!09 Ocak 2022 11:39

    Nazım Hikmet komünist ideolojinin STALİN'in hizmetkarlığını yapmış, ucuz komünist ideoloji pazarlayan eserler yazdığı için SOVYET RUSYA'da rejime gönüllü ajanlık yapması nedeniyle KGB gözetiminde uzun yıllar lüks ve sefahat içinde yaşatılmışdır... Gazeteci Sabiha Sertel'in kocası ve kızı YILDIZ'ın hatırat kitaplarını okursanız  POLONYALI Nazım'ın gerçek yüzünü görürsünüz... SOVYET RUSYA zulmüne nasıl şakşakçılık yapmış bir adam...  HASILI zalim sefil komünizmin hizmetkarı  NAZIM HİKMET Türklüğe de ihanet etmiş birisi olarak geri alınmayı hiç istemediği TÜRK Vatandaşlığına tekrar alınması CHP'li Baykal'ın marifetidir... utanç vericidir.. STALİN'e KGB'ye şakşakcılık yapmış  bir adamın zaten TÜRK ŞAİRİ vasfı da olamaz..  .

  • Murat09 Ocak 2022 16:12

    stalin lüks yaşamamış ha :)  belki de onu kruşev'e sormak lazım , Boss ( patron) nasıl yaşardı diye....

  • hım09 Ocak 2022 12:49

     sovyetlerde luks içinde nasıl yaşayabilir stalin bile lüks hayat yaşamamış hele ikinci cihan harbinden  sonra