Zorlu Enerji hisseleri neden yükseliyor?

Bir ay gibi kısa sürede yüzde 170’e yakın prim yaptı. Şirket “Özel durum yok” dedi. Otoriteler ‘brüt takasa’ aldı. İş Yatırım ‘SAT” önerisi yaptı

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

29 Eylül 2014 tarihinde yani yaklaşık bir ay önce hissenin kapanış fiyatı 1.23 lira. 5 Kasım 2014 tarihindeki kapanış 3.28 lira. Yaklaşık bir ay gibi kısa sürede hisse yüzde 170’e yakın prim yaptı. Neden?
Hisselerde yaşanan sert fiyat hareketleri otoritelerin de dikkatini çekince özel durum açıklaması talep ediliyor ve şirket, “Özel bir durum yok” diye açıklama yapıyor. Bu açıklamaya rağmen hissede sert fiyat hareketleri devam edince ‘brüt takas’ uygulaması getiriliyor.
 
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMMI
 
Hissede fiyat hareketlerinin başladığı döneme bakıldığında dikkat çeken en önemli nokta, Hükümetin elektrik fiyatlarına zam yapmış olması. Ancak, elektriğin toptan satış fiyatlarında yüzde 10.1 oranında artış yaşanırken, doğalgaz fiyatlarına da yüzde 9.8 oranında zam yapılıyor. Zorlu Enerji, doğalgaz ile üretim yapan bir santral olduğu için zamların bilanço üzerinde çok büyük etki yapması beklenmiyor.
Şirketin açıkladığı 30 Eylül tarihli yani 9 aylık bilançolarına bakıldığında ise konsolide net 156 milyon lira zarar ettiği görülüyor. Geçmiş yıl zararları 700 milyon lira olan şirketin toplam borcu 4 milyar 80 milyon lira.   
 
İŞ YATIRIM ‘SAT’ ÖNERİSİ YAPIYOR
 
İş Yatırım analistlerinin şirketle ilgili yaptığı analizlerde ‘SAT’ önerisinde bulunuluyor ve şirketin getiri potansiyeli % -56.79 olarak öngörülüyor. İş Yatırım’ın raporu yayınladığı 7 Kasım 2014 tarihinde hissenin fiyatı 2.87 lira. Hissenin bugün birinci seans fiyatı da 2.88 lira seviyesinde. Yani fiyat hemen hemen aynı seviyede…

İş Yatırım’ın raporunda şu noktalara dikkat çekiliyor:

Piyasa tahmini olan 45 milyon lira net zarar ve bizim beklentimiz olan 61 milyon liranın altında olarak, Zorlu Enerji 3Ç14'te 94 milyon TL net zarar açıkladı. Satış gelirleri ve faaliyet karının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen, yüksek finansal giderlerden dolayı net kar beklentilerin altında kaldı. Bizim tahminimiz olan 181 milyon TL'nin üzerinde olarak, ciro rakamı yıllık %8 artışla 200 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK ise yıllık %15 artışla 51 milyon TL olurken (beklentimiz 41 milyon TL), FAVÖK marjı %25.3 olarak gerçekleşti”
‘SAT’ önerisi yapılan raporda yüksek finansal giderlere dikkat çekiliyor.
Bu arada, hissede yaşanan yükselişte bir manipülatörün parmağı olduğu bir süredir borsa kulislerinde konuşuluyor.