Yunanistan adaları ABD üssü yapacak

Pentagon'un yerleşmek istediği adaları hava operasyonlarında kullanılacağı belirtiliyor. Bu adalarda sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurmak Lozan’ın ihlali anlamına da geliyor.

ABD Balkanlar, Akdeniz ve Ege’de varlık göstermek, Rusya ile Türkiye’yi baskılamak için Dedeağaç’a üs kurmuştu. ABD’nin Ege’de gayri askeri statüde olan ancak Yunanistan tarafından silahlandırılan adaların bazıları için kullanım izni isteyeceği belirtiliyor.

ANLAŞMA SÜRESİ 5 YIL UZATILACAK

ABD, Türkiye sınırına 40 km uzaklıktaki Dedeağaç Limanı’nı genişleterek, büyük askeri gemilerin yanaşabileceği üs haline getirmiş, Balkanlar’a bu üs üzerinden binlerce tank ve askeri araç sevk etmişti. ABD ve Yunanistan, Dedeağaç’ın kullanımı konusundaki anlaşmanın süresini 5 yıl daha uzatacak.

LİMNİ ADASI HAVA OPERASYONLARI İÇİN KULLANILACAK

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ekim ayında Washington’a gideceği ifade ediliyor. Daha önceki anlaşmalara ek olarak ABD, Ege’deki bazı adaları da anlaşmaya dahil etmek istiyor. Pentagon’un Skiri, Limni, Midilli ve Semadirek adalarını kullanma izni isteğinin olduğu belirtiliyor. ABD’nin özellikle Limni’yi hava operasyonlarında kullanmak istediği belirtiliyor.

ANTLAŞMA İHLAL EDİLİYOR

Pentegon’un kullanım hakkı istediği adalar, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda belirlenen gayri askeri statüde. Yani bu adalarda asayişi sağlayacak sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurulması, Lozan Antlaşması’nın ihlali anlamına geliyor.

Ayrıca 2020 Eylül ayından bu yana yayınlanan 10’dan fazla Navtex’le bu ihlallare dikkat çekilerek, Limni, Midilli ve Semadirek’in de aralarında bulunduğu 12 adanın acilen silahsızlandırılması gerektiği ifade edilmişti.

Yunanistan'ın adalarda askeri hareketliliği

MGK kararları Yunanistan’ı korkuttu: 'Adalar telaşı'

Akar: Adalar'ın silahlandırılması açıkça uluslararası hukuk ihlali