Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Elvan'ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Nebati atandı. MB'ye Kavcıoğlu'nun atanması sonrası bakanlıktaki bu değişiklikle Erdoğan’ın faiz konusundaki duruşu doğrultusunda ekonomi yönetimi sağlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda görev değişikliği yaşandı. Yaklaşık bir yıldır Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini sürdüren Lütfi Elvan'ın yerine yeni bakan Elvan'ın yardımcısı olarak görev yapan Nureddin Nebati oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, Elvan'ın görevden af talebinin kabul edildiği ve Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nureddin Nebati'nin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. ve 106. maddeleri gereği atandığı ifade edildi. 

ELVAN'IN ALKIŞLAMAMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 17 Kasım’daki grup toplantısında “Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Olaya buradan bakacağız ve ona göre de adımımızı atacağız” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın bu sözlerini grup toplantısındaki partililer tarafından alkışlanırken, Lütfi Elvan'ın alkışlamaması dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz konusundaki duruşuna karşın faiz indiriminden imtina eden Naci Ağbal, Mart ayında Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Bu atamadan aylar sonra Bakanlık'taki değişiklikle birlikte ekonomi yönetiminde faiz konusunda bir eşgüdüm sağlanmış oldu.

SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARI OLAY OLMUŞTU

Bir süredir beklenen bu değişiklik, 25 Kasım gecesi faiz indiriminde kararlılık mesajı içeren twitter mesajlarının ardından gözleri Nebati'ye çevirmişti.

Nebati, şu mesajları vermişti:

"SADECE DÖVİZ KURUNU BAZ ALAN DAR BAKIŞ AÇISI YERİNE..."

Türkiye Ekonomi Politiğini tüm ezber ve önkabullerimizi bir yana bırakarak, bilimsel veriler ışığında netleştirelim ve bilgi karmaşasını ortadan kaldıralım. Türkiye ekonomisini sadece döviz kurunu baz alan dar bakış açısı yerine büyük bir pencereden değerlendirmemiz gerekiyor.

"KUR BASKISINI AZALTIP İSTİHDAMIN ARTMASINI SAĞLAYACAĞIZ"

Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.

"ARZ ENFLASYONUNU AZALTMAK İÇİN FAİZLER DÜŞÜRÜLMELİDİR"

Mevcut piyasa koşullarında politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun yoktur. Talep enflasyonunu azaltmak için faizlerin arttırılması gerekirken, küresel salgının neden olduğu arz enflasyonunu azaltmak için faizlerin düşürülmesi gerekmektedir.

"YÜKSEK FAİZ, DÜŞÜK ENFLASYON' ANLAYIŞI İLE MÜCADELE EDECEĞİZ"

Bu politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunlarla mücadelede, tüm kesimlerin, bize dikte edilmiş “yüksek faiz, düşük enflasyon” politikasının yanlışlığını yapısal cari açık veren ülkemiz özelinde tekrar değerlendirmelerini öneriyorum. Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde de ülkemiz genç nüfusu, kalifiye işgücü, modern lojistik altyapısı, gelişen teknolojisi ve düşük faiz ortamı gibi birçok cazip yatırım olanaklarıyla istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sürdürecek ve pozitif ayrışmaya devam edecektir.

ELVAN'IN BAKANLIK GÖREVİ YAKLAŞIK 13 AY SÜRDÜ

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, görevden af talebi kabul edilen önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yerine 10 Kasım 2020 tarihinde bakan olarak atanmıştı. Elvan yaklaşık 13 ayın sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nureddin Nebati'ye devretmiş oldu.

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde doğdu.

Siyaset Bilimi uzmanı olan Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora unvanı alan Nebati, farklı üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi.

Bir dönem tekstil işiyle uğraşan Nebati, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu üyeliklerinde bulundu. Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olarak görev aldı.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri vakıf ve derneklerde üyeliği bulunan Nebati, ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olarak görevler üstlendi.

Nebati, AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi seçildi ve MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24. Dönem'de İstanbul, 25. Dönem'de Şanlıurfa, 26. Dönem'de İstanbul Milletvekili seçilen Nebati, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmeden önce Bakan Yardımcısı idi.

İyi düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babası.

Nebati: Düşük faiz politikamızı uygulamada kararlıyız

 

Nebati: Döviz fiyatları yükseldi, bunun elbette ki bir etkisi olacak

 

Altun'dan Elvan'a teşekkür, Nebati'ye tebrik

 

Durmuş Yılmaz: Resmi Gazete'yi takip edin, bu gece bir şey olabilir