Yeni bir balon faciasının sinyalleri mi

Borsada ‘açık tehlike işareti’ en son ne zaman 1999'da ortaya çıktı. Dot-com balonunu bütün yatırımcıların hatırlaması gerek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dot-com balonu 1999 yılının Mart ayında teknoloji firmalarını yer aldığı borsa endeksi olan NASDAQ borsasındaki hisse senetlerin büyük değer kaybı yaşamasıyla sönen ekonomik balondur. Söz konusu kriz, gelişen bilgisayar ve Internet teknolojilerine yatırım yapan risk sermayesi şirketlerinin yatırımlarının geri dönüşünü sağlayamamaları sonucunda bu sektörlerden çekilmeleri sonucu yaşanmıştır. Yatırımlardaki bu azalma yüzünden hisse senetleri büyük oranda değer yitirmiştir.

Wall Street Journel’da yer alan yazıda aşırı değerlenmiş halka arzlar, hisse senetleri çok pahalı olduğu uzun bir boğa rallisinin sonuna doğru meydana gelir. Genellikle yatırımcılar gerçeklik duygusunu kaybettiklerinden dolayı gerçekler yerine hype treniyle hisse satın alır

Yatırım bankacıları halkın risk iştahına sahip olduğu sürece aşırı değerlenmiş şirketlerin artacağını ve Dot-com balonu sürecine girebileceğimizi söyledi.

Yazıya göre yatırımcılar çarşamba günkü borsa seansında risk iştahı gösterdi. Dow Jones Endüstriyel Ortalama DJIA, +% 0.31, S&P 500 SPX, +% 0.19 ve Nasdaq Composite COMP, +% 0.08 yükseldi.