Yatırımcının Bimeks feryadı

4.5 liradan halka arz edildi, aradan 5 yıl geçti bir daha asla o rakamları görmedi. Yapılan her açıklama atılan her adım yatırımcının zararını büyüttü

Halka açıldığı günden bu yana yatırımcıların tepkisine neden olan Bimeks hisselerinde son dönemde yapılan açıklamaların yatırımcıların mağduriyetini artırdığı ileri sürülüyor. Trabzon’dan borsagundem.com’u arayan bir öğretmen, “Ben de eşim de öğretmeniz, bir miktar birikimimiz vardı, borsada değerlendirelim dedik ama paramızın önemli bir kısmını Bimeks hisselerinde kaybettik” diyor. Aralık ayının sonlarına doğru hisseleri satmaya karar veren öğretmenimiz, Vatan gazetesinde Ahmed Akgiray’ın, “Artık temettü verecek konuma geldik.  Temettü vermeyi planlıyoruz” şeklindeki açıklamaları üzerine bekleme kararı alıyor. Ancak bu açıklamadan sonra hisselerde yeniden bir düşüş başlıyor.

YATIRIM KARARLARINI ETKİLEYEN AÇIKLAMALAR

“Ahmed Akgiray’ın yaptığı açıklama manipülasyon değil mi, insanların yatırım kararlarını etkiliyor” diyen öğretmenimizin feryadı şöyle devam ediyor, “Hisse fiyatları gerçek değerini yansıtmıyor diye geri alım programı başlatıldı. Hisseler yükselecek diye beklerken, değer kaybetti. Tam ben umudu kestim satıyordum şirketin patronundan böyle bir açıklama geldi. Şimdi soruyorum; bunlar normal mi? Peki, her gün kapanış seansında yapılan işlemleri kim gerçekleştiriyor? Asıl iş orada karanlık odada dönüyor. Benim gibi mağdur olan binlerce kişi var. Böyle olursa yatırımcı borsaya gelir mi? Bu para benim alın terim, emeğim, yazık günah. Şirketten yapılan açıklamalar ve patronun yaptığı açıklamalara güvenerek hisse aldık, mağdur olduk, bunun bir sorumlusu yok mu? Borsada insanları kandırmak bu kadar kolay mı?”
 
SPK ESKİ BAŞKANININ ŞİRKETİ


SPK eski Başkanı Vedat Akgiray’ın şirketi olarak bilinen Bimeks, 4.5 lira seviyesinden 2011 yılında halka arz edildi. Bizim Menkul Değerler’in hazırladığı fiyat tespit raporunda hedef piyasa değeri 270 milyon lira olarak hesaplanırken hisse başı fiyat 5.85 lira olarak belirlenmişti. 4.10-4.50 lira aralığında yapılan halka arzda tavan fiyata yüzde 23, taban fiyata da yüzde 29.97 oranında iskonto yapıldığı açıklandı. Aradan 5 yıl geçti ama hisseler bir daha hiçbir zaman halka arz fiyatını görmedi.  O tarihte dolar kuru da 1.50 liraydı.

HALKA ARZDAN 85 MİLYON LİRA GELİR ELDE EDİLDİ

2011 yılı Nisan ayında yaklaşık 270 milyon lira piyasa değeriyle yapılan halka arzın büyüklüğü de yaklaşık 85 milyon liraydı. Halka arz gelirinin yaklaşık 22.5 milyon lirası da patronların cebine girdi. Çünkü 5 milyon adet ortak satışı gerçekleştirildi. Halka açıldıktan 4 ay sonra şirketin piyasa değeri 150 milyon lira seviyesine kadar geriledi. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen şirketin piyasa değeri 25 Ocak 2016 tarihi itibarıyla 195 milyon lira. Bu hisseler satılırken dolar kurunun 1.5 lira olduğunu hatırlatmakta fayda var. Borsa endeksi ise o gün de bugünkü seviyesi olan 70 bin puanlardaydı.

AKGİRAYLARIN DİĞER ŞİRKETİ SPV DEVREYE GİRİYOR

Hisselerin halka arzından sonra SPV Bilişim ve Dış Ticaret Anonim Şirketi devreye giriyor ve yüklü miktarlarda hissede işlem yapmaya başlıyor. Bir ara şirketin yüzde 12’sini borsadan topluyor. Sonra da 6 milyon adet hisseyi satmak için MKK’ya kaydettiriyor. SPV Bilişim kimin şirketi diye kayıtlara baktığımızda ise karşımıza yine Akgiray Ailesi çıkıyor. 2007 yılında 50 bin lira sermaye ile kurulmuş bir şirket. Şirketin eski yönetim kurulunda sadece Ahmet Vedat Akgiray var yani Bimeks halka arz edildiğinde SPK Başkanı olan Prof. Dr. Vedat Akgiray. Şu an ise Mehmet Murat Agiray yönetim kurulu başkanı olarak görünüyor.

BİMEKS KENDİ PAYLARINI ALDIKÇA HİSSELER DÜŞÜYOR!

4.5 liradan halka arz edilen hisseler bir yıl sonra 3 lira seviyesine kadar gerileyince şirket geri alım programı başlatıyor. 60 gün içerisinde 6 milyon adet hisseyi geri alabilmek için 24 milyon liralık fon ayrılıyor. 3 lira seviyesinden alımlar başlıyor. Bimeks kendi paylarını aldıkça fiyat aşağı geliyor. Yaklaşık 2.5 milyon adet hisse alımı yapılmasına rağmen 2012 Mart ayında hisseler 2.84 liraya kadar geriliyor. Ortalama 2.92 liradan 4 milyon 100 bin adet hisse geri alımı yapıldıktan sonra şirket 30 milyon bedelli 30 milyon da bedelsiz olmak üzere sermayesini 60 milyon liradan 120 milyon liraya çıkarma kararı alıyor. Sermaye artırım kararı şirketin halka arzından tam bir yıl sonra alınıyor.
Sermaye artırım işlemleri tamamlandıktan ve tescil edildikten sonra Akgirayların şirketi SPV Bilişim tam 20 milyon adet hisseyi borsada işlem görecek tipe çevirmek için MKK kayıtlarına geçiriyor. Bu şirket daha önce de 6 milyon adet hisseyi satmak için kaydettirmişti. Bu arada SPV Bilişim, Hollandalı fonun elindeki hisselerin bir kısmını da satın alıyor. 

BİRKAÇ AY SONRA HALKA ARZ FİYATININ YARISINA HİSSELERİ GERİ ALIYORLAR

Halka arzda 14 milyon adet hisse 4.50 liradan satılıyor, birkaç ay içerisinde hisseler yarı yarıya değer kaybediyor, ardından şirket ve ortaklar yukardan sattıkları hisseleri piyasadan topluyor, 14 ay sonra da SPV Bilişim tek kalemde yaklaşık 20 milyon adet hisseyi satacağını açıklıyor. Halka arzda satılan hisselerden fazla bir rakam. Aralık 2012 tarihinde de ise Hollandalı ortak RP Explorer Netherlands B.V. elinde kalan 13 milyon 570 bin adet hisseyi satmak içtin MKK’ya kaydettiriyor.

HİSSELER 1.22 LİRAYA KADAR DEĞER KAYBEDİYOR

Ardından Mehmet Murat Akgiray, 10 milyon dolarlık bir kredi anlaşmasında SPV Bilişim’in elinde bulunan 5 milyon adet hisseyi kreditöre 1.90 liradan alma hakkı veriyor. Tarih 28.12.2012, yani halka arzın üzerinden yaklaşık 20 ay geçmiş. 4.5 liradan halka arz edilen hisseler, kredi anlaşması çerçevesinde yabancılara 1.90 liradan satın alma opsiyonu hakkı tanınıyor.  06.02.2013 tarihinde ise 1.27 liradan 1 milyon 406 bin adet hisseni borsa dışı işlem ile satıldığı duyuruluyor. Bir anda satışlar borsa dışına çıkıyor. Hollandalı RP Explorer da 1.22 liradan borsa dışı işlem ile 13 milyon 570 bin adet hisseyi sattığını 4 Mart 2013 tarihinde açıklıyor. Bu hisselerin 8 milyon 500 bin adedini SPV Bilişim aldığını açıklıyor ancak diğer 5 milyon adet hisseyi kimin aldığı açıklanmıyor.
SPV Bilişim daha sonra borsadan küçük küçük alımlara başlıyor ve hisseler 1.22 liradan 1.81 liraya kadar yükseliyor.

DARTY’İ SATIN ALIYOR

Daha sonra Bimeks KAP’a yaptığı açıklama ile 1.92 ortalama ile aldığı 4 milyon 100 bin adet hisseyi (Bedelsiz sermaye artırımı eklenince 6 milyon 150 bin) 1.95 lira fiyattan İsveç merkezli bir fona satıyor. 
Bu arada SPV Bilişim’in borsadaki küçük çaplı alımları devam ediyor ve hisseler 1.99 liraya kadar çıkıyor. 
18.12.2013 tarihinde ise “Şirketimiz Darty markası ile faaliyet gösteren 28 mağazanın devralınması için  İngiltere'de kurulu  Kesa Turkey Ltd. ile,17 Aralık 2013 tarihinde münhasır ve bağlayıcı bir ön anlaşma  imzalamıştır” açıklaması yapılıyor.

ALIM AÇIKLAMALARI HİSSELERİN FİYATINI DÜŞÜRÜYOR

Bu açıklama sonrası hisse fiyatları 1.50 lira seviyelerine kadar geriliyor. 17.03.2014 tarihinde ise şirketin iştiraki olan Electroworld İç ve Dış Ticaret A.Ş. ile devralma yoluyla birleşme kararı alındığı duyuruluyor. Bu açıklamadan sonra hisseler 1.44 liraya kadar geriliyor ve SPV Bilişim piyasadan yaptığı alımlarla şirketteki payını yüzde 32 seviyesine ulaştırıyor. 
22.10.2014 tarihinde ise Suha Eyisoylu 2 milyon 789 bin 328 adet hisseyi satmak için MKK’ya kaydettiriyor. 19.12.2014 tarihinde ise Bimeks 1.96 lira seviyesinden 108 bin adet olmak üzere hisse satışına başladığını duyuruyor.

YENİDEN ALIM YAPACAĞINI AÇIKLIYOR VE TEKRAR DÜŞÜŞ BAŞLIYOR

02.09.2015 tarihinde şirket borsada yeniden alım yapacağını açıklıyor. 18.09.2015 tarihinde 2.12 liradan alımlar başlıyor. Neredeyse hemen hemen her gün alımlar devam ederken şirketin hisseleri de düşmeye devam ediyor. İşte yatırımcılar da bu duruma tepki gösteriyor. Yatırımcılar, şirket geri alım programı başlatmışken, hisse almaya başlamışken, hisselerin neden düştüğünü anlamaya çalışıyor.
2015 yıl sonuna gelindiğinde yaklaşık 2 milyon 200 bin adet hisse alımı yapılıyor ve üç aylık alım sürecinde hisseler 2.12 liradan 1.90 liraya kadar değer kaybediyor. Yapılan alımların etkisiyle hissede yükseliş olması beklenirken yaşanan değer kaybı yatırımcıların da tepkisini artmasına neden oluyor.

AÇIKLAMADAN ETKİLENEN ÖĞRETMEN SATMIYOR, HİSSELER 1.60 LİRAYA DÜŞÜYOR

Hisseler 2 lira seviyesindeyken satma kararı alan Trabzonlu öğretmenimiz ise Vatan gazetesinde çıkan “Bimeks’te hedef temettü dağıtmak” başlıklı haberi görünce satmaktan vazgeçiyor. Yeni reklam filminin tanıtım toplantısında konuşan Bimeks’in İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Akgiray, “Hukuki olarak ilk kez temettü verecek pozisyondayız. Verip vermemeyi konuşuyoruz. Bu yıl vermek istiyoruz” diyor. Bu açıklama üzerine hisselerini satmaktan vazgeçtiğini söyleyen Trabzonlu öğretmen ise bu açıklama sonrası hisselerin 2 lira seviyesinden 1.60 lira sınırına kadar gerilediğini ve birikimlerini büyük bir bölümünü kaybettiğini belirtiyor.