Wall Street’te balon işaretleri

Baş Stratejist Barry Bannister borsalardaki yükselişin devam etmesi halinde ciddi bir balonun oluşacağı konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında popüler endeksler yukarıya doğru baskıya devam ederse 1920 ve 1990’ların sonunda görülen balon piyasası tekrar edebilir. Yatırım bankacılığı şirketi Stifel’in Kurumsal Hisse Senetleri Baş Stratejisti Barry Bannister döngüsel olarak ayarlanmış fiyat kazanç oranını (CAPE) değerlendirerek göstergenin balon piyasası olarak bilinen 1920’nin ve 1990’ın son iki yılındaki fiyatlandırma modeline çok yakın bir rallinin gerçekleştiğini belirtiyor.

Nobel Ödüllü Ekonomist Robert Shiller tarafından geliştirilen CAPE oranı S&P 500 ortalama hisse fiyatlarının önceki on yıldaki ortalama kurumsal kazançlara bölünmesini hesaplıyor. Uzmanlar bu oranın uzun vadeli bir bakış açısı sunarak döngüsel varyasyonları düzelttiğini ve değerlemelerin tarihsel perspektifte nasıl göründüğüne dair daha iyi bir fikir verdiğini düşünüyor.

Marketwatch’ın haberine göre Bannister Cuma günü paylaştığı bir notta önceki yıllardaki balon piyasalarında yetersiz kalan geri dönüş çabalarının altını çizerek, “Eğer CAPE oranı patlak verirse, borsalar kısa vadede ‘kim daha ahmak’ meydan okumasına dönüşebilir ve uzun vadeli sınırlı geri dönüş araçları yatırımcıların iyimserliğiyle çelişiyor” ifadelerini kullandı.

Kim daha akmak teorisi balon piyasalarını tarif etmek için kullanılır. Yatırımcılar diplerde bulunan temel değerlendirmelere rağmen varlık satın alır ve “kendilerinden daha ahmak” bir yatırımcıya daha yüksek bir fiyata satmayı hedeflerler.

ABD Merkez Bankası’nın tahvil getirilerini aşağı çekmesiyle hisselerdeki risk verimi de baskı altına girdi. Bannister’ın ifadelerine göre S&P 500 endeksinin son 100 yılda yaptığı zirveler göz önünde bulundurulduğunda risk verimleri en dip seviyesine denk geliyor. Baş stratejist yatırımcıların fiyat kazanç oranını yükseltmek için bilançolardaki her doları kullandığını söylüyor.

Bannister’a göre FED’in 10 yıllık tahvil getirilerini düşürmeye devam etmesi halinde S&P 500 endeksinde yükseliş artabilir. Fakat bu yükselişin ardından acı verici bir süreç baş gösterebilir. Bannister, 2000 yılında teknoloji balonu patlaması sonrasında teknoloji odaklı Nasdaq-100'ü ve 1960'ların sonuda ve 1970'lerin başındaki boğa piyasasını iten büyük sermayeli hisse senetleri grubu olan Nifty 50’yi örnek göstererek takip eden on yıl içerisindeki düşük performansı hatırlatıyor.

Ekonomik teşvik paketlerinin bedeli ne olacak?

 

Global piyasalarda yön arayışı devam ediyor

 

Wall Street'teki yükseliş balon mu?