Wall Street borsaları düşüşle açıldı

Ekonomik toparlanmaya ilişkin verilerin zayıflamasıyla ABD borsaları yeni güne haftanın en sert düşüşüyle başladı. Endeksler Japonya’nın Tokyo için olağanüstü hal ilan etmesiyle düşüşe geçti


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Perşembe gününe düşüşle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,94 düşüşle 34.357,14 puanda, S&P 500 Endeksi %1,17 düşüşle 4.306,98 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,46 düşüşle 14.450,81 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0334 düşüşle %1,285 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street yatırımcılar yeni günde korona virüs sonrası ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerin yükselmesini değerlendiriyor. Yakın zamanda olimpiyatalar ev sahipliği yapacak Japonya’nın ortaya çıkan yeni Kovid varyantının ülkede hızla yayılması sebebiyle Tokyo’da olağanüstü hal ilan etmesi ardından ABD endeksleri de düşüşe geçti. 

Delta varyantının Avrupa'da yayılması da yatırımcıların endişelerini artırıyor. İngiltere, Portekiz ve İspanya'da korona virüsün Delta varyantının yayılma hızı, diğer Avrupa ülkelerinde de paniğe yol açtı. Hükümetler 4'üncü dalgaya karşı hazırlık için harekete geçerken Avrupa borsalarında da %2'nin üzerinde düşüşler gözlemleniyor. 

ABD Çalışma Bakanlığı’nın paylaştığı en son haftalık işsizlik başvurusu verileri beklentilerin çok üzerinde 373 bin olarak paylaşıldı. Söz konusu durum kovid sonrası iyileşmeye ilişkin istihdam tarafında yavaşlamanın başladığını gösteriyor. Dow Jones verilerine göre, ekonomistler 3 Temmuz'da sona eren hafta için işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısının 350 bin olmasını bekliyorlardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kayıplar daha çok ekonomik geri dönüşten yararlanması beklenen şirketler tarafında geldi. Kurvaziyer gemi operatörü şirketleri Carnival ve Royal Carribbean hisseleri %2’nin üzerinde düşüşler gösterdi. Havayolu şirketleri hisseleri arasında American Airlines ve Delta Air Lines %2’nin üzerinde değer kaybederken Boeing hisseleri ise %1,7 düştü. Otomotiv devi Ford’un hisseleri %2,5’e yakın düşüşle güne başlarken perakende satış şirketleri Macy’s ve Kohl’un hisselerinde ise kayıplar %3’e yaklaştı.

Wall Street’teki düşüşlerden çip şirketleri de nasibini aldı. Micron, Nvidia, Qualcomm, Intel ve Applied Materials gibi çip şirketlerinin hisseleri %2’nin üzerinde değer kaybetti.

Yatırım danışmanlığı şirketi Granite’tan Timothy Lesko CNBC’ye yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Borsa, enflasyon ve faiz oranları düşük kaldığı sırada ekonomik büyümenin de hızlanmasıyla elverişli bir bölgede hareket ediyordu. Özellikle de Delta varyantıyla birlikte artan Kovid vakaları ekonomik ivmenin yavaşlayacağı endişelerine neden oldu. Birkaç hafta öncesine kadar ekonomi çok sıcaktı. Şimdiyse her şey çok soğuk görünüyor. Piyasaların her zamanki seviyelerin üzerinde olması ve bazı değerlemelerin esnemesi nedeniyle bu borsa ortamında ekonomik yavaşlama için çok az tahammül edilebiliyor.”

 

Tokyo Olimpiyatları seyircisiz düzenlenecek

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin aksine arttı

 

Dev hedge fon yönünü kripto paralara çevirdi