Türkiye'nin PKK ile mücadelesini destekliyoruz

ABD Savunma Bakanı Mattis,ABD Türkiye'nin PKK ile mücadelesini destekliyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Başbakan Binali Yıldırım ile dün yaptığı görüşmede Türkiye'nin PKK ile mücadelesine ülkesinin güçlü destek verdiğini söyledi. Ankara'da, ABD'nin Suriyeli Kürt YPG militanlarına ağır silahlar verme kararının yarattığı öfke sürüyor. Mattis Yıldırım ile Londra'da yaptığı görüşmeyi, "açık, şeffaf ve yararlı" olarak niteledi.
Yıldırım-Mattis buluşması, Washington'un Suriye'nin Rakka kentini İslam Devleti militanlarından geri alma amacıyla YPG militanlarını destekleme kararını açıkladığı Salı gününden bu yana, iki taraf arasında yapılan en üst düzeyli görüşme oldu. ABD'nin NATO müttefiki olan Türkiye, YPG'yi PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak görüyor. PKK Türkiye, Avrupa ve ABD'de terör örgütü olarak kabul ediliyor. Mattis, "Türkiye'nin PKK kaygılarına yüzde 100 katılıyoruz... ve bir NATO üyesi olarak Türkiye'nin PKK ile mücadelesini destekliyoruz" dedi. Amerikalı bir yetkili, ABD'nin PKK ile mücadelede Türkiye ile istihbarat işbirliğini geliştirmek istediğini söyledi. Wall Street Journal gazetesi de Ankara'da faaliyet gösteren istihbarat paylaşım merkezinin kapasitesinin iki katına çıkarılabileceğini yazdı. Ancak bu çabaların Türkiye'nin tepkisini yatıştırmaya yetip yetmeyeceği belli değil. Türkiye ABD'nin Kürt YPG militanlarını silahlandırmasının kendisine de zarar verebileceği uyarısı yaptı ve NATO müttefikini terör örgütünden yana olmakla suçladı. ABD'nin bu kararından vazgeçeceği umudunu belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek hafta Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek. ABD, YPG militanlarını kuzey Suriye'de İslam Devleti'ne karşı mücadelede değerli bir ortak olarak görüyor fakat Washington'un Rakka'nın İslamcı militanların elinden alınması için YPG güçlerine ihtiyaç olduğu savunması Ankara'yı ikna etmiyor.
Ankara YPG'nin kuzey Suriye'de toprak ele geçirmesinin PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini teşvik edeceğinden kaygılanıyor. Türkiye aynı zamanda, YPG'ye verilen Amerikan silahlarının PKK'nın eline geçmesi ihtimalini de sorun olarak görüyor. Mattis ise PKK'ya hiçbir zaman silah vermeyeceklerini söyledi. "Biz PKK'ya asla silah vermeyiz. Hiçbir zaman vermedik ve hiçbi zaman vermeyeceğiz."