Türkiye'de ne kadar Alman yatırımı var

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Berlin'deki toplantıda Almanya -Türkiye ekonomik ilişkileri konusunda anlattıklarını köşesinde paylaştı. İşte Munyar'ın o yazısı:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Türkiye-AB Karma İstişare Komisyonu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Berlin'deki "Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları"nın moderatörlüğü sırasında Türkiye-Almanya ekonomik ilişkilerine dikkat çekti:
- Aramızda 35 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır.

Ardından doğrudan yatırımlara işaret etti:

- Alman dostlarımızın Türkiye’deki yatırımları 13 milyar Euro’ya ulaştı. Yani, karşılıklı yatırım alanında da Almanya en önemli ortağımız.

Almanya’daki Türk yatırımları üzerinde durdu:

- İşadamlarımızın Almanya’daki doğrudan yatırımları 1.8 milyar Euro’yu buldu. Daha da önemlisi, Almanya’da yaşayan üçüncü nesil vatandaşlarımızın girişimleri. Almanya’da Türk-Alman ortaklığı şeklinde oluşmuş 96 bin işletme var. Bu işletmeler 500 bin kişiye istihdam sağlıyor, 50 milyar Euro’luk yıllık ciroya ulaşıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi araya girip, ticaret dengesi üzerinde durdu:

- Aramızdaki ticaret büyük oranda Almanya lehine. Biz bir satıyorsak, Almanya bize iki satıyor. Alman dostlarımızın bunu unutmaması gerekiyor.

Daimler AG Başkan Yardımcısı Eckhardt von Klaeden, Mercedes-Benz’in Türkiye’deki yatırımlarını aktardı:

- İstanbul Hoşdere’de otobüs, Aksaray ilinde de kamyon üretiyoruz. Türkiye’deki toplam yatırımlarımız 1 milyar Euro’yu buldu. Aksaray’daki kamyon fabrikamıza 200 milyon Euro daha yatırıyoruz. Türkiye’de bulunmaktan memnunuz.

Bosch AG’nin Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, dayanıklı tüketim ve otomotiv yan sanayi ürünlerinde en modern tesislerinin Bursa, Gebze ve Çerkezköy’de oluğunu anımsattı:

- Bosh Grubu, Türkiye’de 27 bin kişiye istihdam yaratıyor.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nde birlikte görev yaptığı Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken’i işaret edip, ekledi:

- Biz, Türkiye işveren, işçi ve sivil toplum kuruluşları olarak, Avrupa Kıtası’nda barış ve refahın devam edeceği, AB değerlerinin güçlendirilerek yaygınlaştırılacağı bir Avrupa Birliği istiyoruz. AB’nin kendisini, bu geleceğe uygun biçimde hazırlaması gerekir.

Enerji güvenliği, özgürlük-güvenlik dengesinin sağlanması ve uluslararası terörle mücadele gibi, bölgesel ve küresel boyutta işbirliği gerektiren alanlar olduğunu anımsattı:

- Biz, iş dünyası olarak, bu temel sorunlarla mücadelede, AB’yi kendimize yakın müttefik olarak görüyoruz.

Siyasette ilişkiler dönem dönem gerilse de, ekonomik ilişkilerin boyutu Almanya ile Türkiye’nin kol kola yürüdüğünü ortaya koyuyor...