Trump: Ele geçirilen İran yakıtı Teksas'ta depolanacak

ABD, Venezuela’ya doğru yola çıkan ve İran petrolü taşıyan Luna, Pandi, Bering ve Bella isimli 4 gemiye el koyduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın Venezuela’ya petrol taşıyan gemi göndermemesi gerektiği uyarısında bulunurken, el konulan tankerlerin, Teksas eyaletindeki petrol taşımacılığı merkezi Houston’a çekildiğini açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, ‘’yabancı ortakların yardımıyla’’ el konulan dört tankerde 1 milyon 116 bin varil petrol bulunduğunu ve bu miktarın ABD’nin ele geçirdiği en fazla İran petrolü olduğu belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, “İran Özel Temsilcisi Brian Hook'un yürüttüğü diplomasimiz hem petrol sevkiyatını engelledi hem de adalet ve iç güvenlik bakanlıklarımızın el koyma emrini yerine getirmesini sağladı” ifadeleri kullanıldı.

İran tankerlerine nerede ve nasıl el konulduğu ile ilgili bakanlıklardan bir açıklama yapılmadı.

Wall Street Journal gazetesi ise Luna, Pandi, Bering ve Bella adlı Liberya bandıralı 4 tankere, açık denizde el konulduğunu yazmıştı.

Washington yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek ve İran hükümetinin davranışını değiştirme çabalarının bir parçası olarak, iki ülkeye petrol ihracatlarını engellemek ve ana gelir kaynağından mahrum bırakmak için yaptırımlar uygulamıştı.