Tepki alımlarına rağmen borsa neden düşüyor?

Tatil haftası geride kaldı, ilk yarı bilançoları için beklentiler alınıyor. Ancak Türkiye’ni risk primi 900’ü geçti! Dünya piyasaları diken üzerinde… Çıkış trendini kaybeden borsalarda tepki alımları yetersiz kalıyor

BORSAGUNDEM.COM

Bayram tatili ve yaz durgunluğu nedeniyle zayıf hacimli, volatilitesi düşük Borsa İstanbul’da bilançolar bekleniyor. JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley gibi şirketlerle geçen hafta başladı. Genelde zayıf ve beklentileri karşılamadı.

Borsa İstanbul’da kısa vadede hisse bazlı hareketlerin öne plana çıkması bekleniyor. Yabancı yatırımcı payı uzun yılların en düşük seviyesi olan % 33.15 seviyesine gerilemiş durumda. Türkiye’nin risk priminin 900 seviyesini geçmiş olması da yeni bir alarm zili olarak değerlendiriliyor.
Uluslararası piyasalarda "yatırım gurusu" olarak tanınan, Amerikalı yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers, son yarım yüzyılda birçok ayı piyasası gördüğünü söylüyor ancak en kötüsünün şu an yaşanan olduğunu söylüyor.

ROGERS: BU DAHA BAŞLANGIÇ

S&P 500'ün yılbaşından bu yana yüzde 20’ye yakın düşmesini hisse senetleri için büyük bir risk olarak gösteren Rogers, “Bu daha başlangıç” diyor. Rogers, çoğu merkez bankacısının ne yaptığını bilmediğini ve enflasyonun daha da kötüleşeceğini söylüyor.
Açıklana veriler de Rogers’ı doğruluyor. Enflasyon verileri sonrası Fed’in bu ayki toplantıda 75 baz puan artırım olasılığı daha da güç kazandı, ayrıca 100 baz puan artış olasılığı gündeme geldi. Avrupa Merkez Bankası’ndan 25 baz puan faiz artırımına kesin gözüyle balkırken 50 baz puan artırım gelirse de hiç sürpriz olmayacak. 21 Temmuz’da da TCMB toplantısı var. TCMB’nin bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

BORSALAR DÜŞÜŞ YÖNÜNDE TEPKİ VERİYOR

Kötümser bir senaryo çizen Jim Rogers, önümüzdeki dönemde gümüş ve tarım alanında yatırımların öne çıkacağını öngörüyor.

Stratejist Zeynel Balcı ise Hürriyet’teki köşesinde, şu tahminlerde bulunuyor: “Yüksek enflasyon ve devamında merkez bankaların parasal sıkılaşma politikalarına piyasalar tepki vermeye devam ediyor. Çıkış trendlerini kaybeden ABD ve Almanya gibi öncü borsalarda satıcılı seyir ve düşüş eğilimi hakim. Zaman zaman görülen çıkış denemelerini tepki olarak değerlendirmek gerekir. En belirgin fiyatlama emtialarda görüldü. Sanayi, tarım, maden, enerji emtiaları ve kıymetli metaller (altın, gümüş) düşüşteler. Resesyon ve stagflasyon gibi ekonomik yavaşlama beklentileri fiyatlanıyor. Altının ons fiyatı uzun bir aradan sonra geçen hafta 1.700 doların altını test etti. Altın bu düşüşle birlikte 2021-2022 yılı kazançlarının tamamına yakınını geri verdi. Son iki yılın dip fiyatı 1.677 dolar olarak görülüyor.”

EPKİ ALIMLARINA RAĞMEN GERİ ÇEKİLME SÜRÜYOR

Zeynel Balcı’nın teknik tahminleri ise şu şekilde: Borsada tepki alımlarına rağmen düşüş eğilimi sürüyor. İlk destekler 2.375-2.360 seviyelerinde görülürken kısa dönem bu seviyelerin üzerinde tepki alım denemeleri görülebilir. Sonraki destek noktaları 2.300-2.250 seviyelerinde. İlk dirençler ise 2.440-2.475 olarak görülüyor. Tepki çıkışının devamı için 2.475 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 2.560-2.590 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunuyor.

Piyasalarda gözler merkez bankalarına çevrildi

 

BİST hisseleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,12 değer kaybetti

 

Borsada satış baskısı devam ediyor