Swift yasağı gerçekten etkili olacak mı?

Rusya’nın swift sisteminden çıkarılması güçlü ve etkili bir yaptırım olarak duyuruldu. Peki, swift yasağı yeterli olacak mı?

BORSAGUNDEM.COM

Rusya’nın Ukrayna’nın topraklarına girmesi karşısında NATO askeri karşılık vermeyeceğini duyurdu. Öte yandan dünya kamuoyunun yatıştırtılması gayesi ile bir dizi yaptırımlar listesi yayınlandı. Ancak bunun yeterli olmadığı görülünce bu defa Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılacağı ve bu müeyyidenin Rus ekonomisini uzun vadede çökerteceği iddiası dile getirildi. Tüm bu açıklamaların gayesinin ise Rusya’ya karşı askeri bir müdahaleye gerek olmadığı düşüncesi.

Uzmanlar ise bu Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının etkili olmakla birlikte bu müeyyideyle karşılaşanların ara yollarla sorunu aştığını iddia ediyor.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’a göre Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasının “istenmeyen sonuçlara” yol açabileceğini söylüyor.

Jamie Dimon’a göre, üçüncü tarafların dahil edilmesiyle SWIFT yasağına karşı arka kapıların bulunacağı görüşünde.

Bu açıklama tepki çekmiş olacak ki sonrasında JPMorgan’dan yapılan açıklamada Dimon’un kastının “sistemin etrafından dolanabilecek kötü aktörler” olduğu vurgulandı.

Rus bankalara darbe! SWIFT sisteminden çıkarılıyor

Fransa, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasından yana

Rusya’nın en korktuğu silah: SWIFT

'Rusya, SWIFT sisteminden çıkartılmalı'