SPK Ördek Bank dolandırıcılığına el koydu

SPK, Çiftlik Bank benzeri bir oluşumla dolandırıcılık yaptığı belirlenen Doğalkaz Ördek Yetiştiriciliği ve patronu Ahmet Nurettin Çelik hakkında harekete geçti

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ardında binlerce mağdur bırakan Çiftlik Bank benzeri bir dolandırıcılık operasyonuna el koydu. Kurul, Doğalkaz Ördek Yetiştiriciliği Entegre Sanayi Ticaret A.Ş. hakkında yürütülen incelemeler sonucunda, suç duyurusu ve tedbir kararı alındığını açıkladı.

SPK tarafından konuyla ilgili yayımlanan duyuruda Doğalkaz Ördek Yetiştiriciliği'nin, şirket sermayesini temsil eden payların satın alınması için genel bir çağrıda bulunarak kar payı vaat etmesi ve bu çağrının ardından gerçekleştirilen pay satışı işlemlerinin "usulsüz halka arz ve izinsiz sermaye piyasası faaliyeti" suçu kapsamında yer aldığının belirlendiği ifade edildi.

Bu kapsamda SPK tarafından, şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ahmet Nurettin Çelik hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Kurul ayrıca, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla, Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı gerçekleştirilen ihracın doğurduğu sonuçların ortadan kaldırılmasına ve kanunlar kapsamında gerekli tedbirlerin alınmasına karar verdi.

"BU GİRİŞİMLERE İTİBAR ETMEYİN"

Daha önce de bir çok kez binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan bu tarz girişimler hakkında yatırımcıları ve kamuoyunu bir kez daha uyaran SPK, "Yatırımcılar açısından telafisi güç zararların doğmaması ve mağduriyet yaşanmamasını teminen, suç teşkil eden bu nitelikteki girişimlere itibar edilmemesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" uyarısında bulundu.

75 BİN YIL HAPSİ İSTENEN 'TOSUNCUK' FİRARDA

Yargılanması süren 'Çiftlik Bank'ın kurucusu firari Mehmet Aydın'ın 2016'da oluşturduğu 'Çiftlik Bank' sonrası internetten oynanan çiftlik oyununun satın alınması ile beslenen hayvanların, çeşitli şehirlerde kurulan çiftliklerde üretim için kullanılacağı vaat edilmişti. Son zamanların en büyük dolandırıcılık operasyonunda, 132 binden fazla kişiden yaklaşık 1.1 milyar lira para toplanmıştı.

Kurucusu Mehmet Aydın’ın firarisi olduğu 48 sanıklı 'Çiftlik Bank' davasında geçtiğimiz Temmuz ayında, tutuklu iki sanığında tahliye edilmesinin ardından, tutuklu sanık kalmadı.

Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında 1 kez "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", 3.762 kez "Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık", 3762 kez "Ticari şirket faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve 1 kez de "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıl hapis cezası isteniyor.

Şüphelilerin 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira para topladığı, toplanan bu paranın 687 milyon 838 bin 995 lirasının katılımcılara geri ödendiği belirtiliyor.