Smartiks halka arz geliriyle büyük yatırımlara imza atacak

Halka arzda rekor taleple Borsa İstanbul’a gelen ve hisseleri bugün Ana Pazar’da işlem görmeye başlayan Smartiks Yazılım'ın YKB ve Genel Müdürü Serkan Karahanoğlu Borsa Gündem’e konuştu.

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

İki günlük halka arzda daha ilk günde iki buçuk kat taleple hisseleri adeta kapışılan Smartiks Yazılım artık Borsa İstanbul üyesi. Rekortmen hisseler, bu sabah İstinye Yerleşkesi’nde düzenlenen gong töreninin ardından "SMART"  koduyla Ana Pazar’da işlem görmeye başladı.

Geniş bir katılımla düzenlenen tören sonrası Borsagundem.com’a konuşan Smartiks Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Karahanoğlu, “Borsada yer alıyor olmak çok keyifli bir duygu. Bizim girişimcilik sürecine baktığınız zaman aslında devler ligine çıktık diyebilirim. Başladığımız noktadan bugüne kadar çok emek verdik. Bütün çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ederim. Halka arz olmuş bir firma, halkın parasını kullanıyor olmak çok büyük bir sorumluluk ve bunun da bilincindeyiz. Dolayısıyla o bilinçle daha büyük yatırımlara ve projelere imza atıyor olacağız” diyor.

Serkan Karahanoğlu, borsa sert düşerken talep yağmuruyla rekora imza attıkları halka arz süreci için, “Biz 2 kat talep olacağını bekliyorduk. Süreç nasıl olacak diye müşterilerimizden çok arayıp soranlar oldu. Dolayısıyla talep bizim de beklediğimizin üzerinde oldu” diye konuşuyor.

“İKİ TARAFIN SİNERJİSİYLE BURADAYIZ”

Kafein Yazılım 2018’in son ve en başarılı halka arzı, Smartiks Yazılım ise 2019’un ilk ve rekortmen halka arzı… "Peki, bu başarının sırrı ne?" Sorumuz üzerine işin sırrını anlatırken sözlerine, “Grubun doğurduğu sinerji diyebilirim” şeklinde başlayan Karahanoğlu şöyle devam ediyor:

“Özelikle Verusa bu konuda çok iyi bir girişim firması. Onlar bu süreci yönetmeyi iyi biliyorlar ve bu süreçte hazırlanmamızda büyük destek oldular. Türkiye’nin en büyük firmalarından öğrendiğimiz doğruları, kendi firmamızda uygulamaya çalıştık. Bu anlamda da Smartiks de bilançosuyla, yaptığı işlerle, yatırımlarla bu işe hazırdı diyebilirim.  İki tarafın sinerjisiyle de buradayız. “

“SMARTİKS TEMETTÜ DAĞITAN BİR BORSA ŞİRKETİ OLACAKTIR”

Temettü politikaları hakkında, “Bu Verusa ile başlayan bir süreç ve büyük desteği oldu. Aslında Verusa bize bir öğretmen gibi davranıp bizi temettü konusuna hazırladı diyebilirim. İnşallah Smartiks, önümüzdeki yıllarda temettü dağıtan bir borsa şirketi olacaktır. Bunun içinde hazırlıklarımız var” diyen Smartiks Genel Müdürü Karahanoğlu, halk arz gelirinin değerlendirilmesi konusundaki hassasiyetlerini de, projelerini de sıralıyor. Serkan Karahanoğlu, “AR-GE tarafında çok ciddi çalışmalarımız var. TUBİTAK, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle çok ciddi projeler üretiyoruz. Yatırımlarımızı bu AR-GE süreçlerinin tamamlanmasında kullanacağız. Bundan sonra ürünlerimizi müşteriye daha uygun ve cazip hale getirmeye çalışacağız. Ayrıca kullanıcı dostu olup, ürünlerimizi markalaştırıp pazarlamaya odaklanacağız. Çok uzun yıllardır beraber çalıştığımız müşterilerimiz ve çok güçlü bir danışmanlık kadromuz var. Bu tarafta da bir büyüme bekliyoruz.  Smartiks’in dijital dönüşümde bunca yıldır biriktirdiği müşteri deneyimi ve bilgi birikimi var. bu noktada da büyümeye devam edeceğiz” diyor.

BÜROLAR, HEDEFLER

Smartiks’in yeni dönemde yurt dışı yatırımlar ve ihraçların, hedefler içindeki payı ne? Karahanoğlu’nun yanıtı ise şöyle: “Yurtdışındaki Dubai ve San Francisco ofisimizi açalı 1.5 sene oldu. Dubai’de çok kısa sürede 300 bin dolarlık ciroya ulaştık. San Francisco’da yaptığımız projeler var ama henüz bir gelirimiz oluşmadı. Her ikisinin toplamında önümüzdeki senenin sonuna kadar 1 milyon dolar civarında bir hedefimiz var. Tabi bu da ihracat payındaki gelire oranladığınız zaman yüzde 25-30’luk bir gelire tekabül edecektir.”

Türkiye’de ise kurumsal ve büyük şirketlerle çalıştıklarını işaret eden Serkan Karahanoğlu, “Akbank, Turkcell, ETS, Ziraat Bankası Grubu, Allianz, Koç Grubu, İBB ve Rönesans Grup ve 4 şehir hastanesiyle iş birliğimiz var. Daha birçok firma var, bu saydıklarım ilk aklıma gelenler” diye konuşuyor.

120 KİŞİLİK YAZILIM MÜHENDİSİ ORDUSU

Yazılım projelerinin yürütüldüğü İş Çözümleri Yöneticisi Smartiks Yönetim Kurulu Üyesi ve GMY Alper Utkan Şanda, Borsagundem.com'a ekip hakkında bilgi verirken, “Ekibimiz toplam 120 kişiye yakın ve hemen hemen hepsi yazılım mühendisi” diyor, devam ediyor:  

“Bugün çok mutlu ve gururluyuz. Bizim için bu halka arz yeni bir vizyon ve bakış demek. Borsaya açık olmanın getirdiği o sorumluluğun da farkındayız. Bu arada ihracat payını artırmak Türkiye’de faaliyet gösteren bütün şirketler için bir ihtiyaç. Ülkenin dövize ihtiyacı var. O anlamda bizim katkımız hiçbir şeydir ama böyle böyle olacak inşallah. Bizler bunun da bilincindeyiz. Gelirimizin önemli bir kısmı da yurt dışından elde ediliyor olacak.”

Borsa İstanbul’da Smartiks Yazılım gongu çaldı