Sermaye Piyasaları Rıdvan Çelikel’in babasının çiftliği mi?

Rıdvan Çelikel Anel Telekom’un kıymetli markalarını 500 bin TL gibi komik rakama kontrolündeki Anel Elektrik’e satıyor. 2 yıl sonra markaları iade kararı aldırıyor. Çelikel’in kimsenin bilmediği canı ne isterse yapma hakkı mı var?

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Borsagundem.com’un manşeti taşları yerinden oynattı...
Vatandaşın alın terine el koyarak, sadece borsanın en değerli varlıkları halka açık şirketlerin üzerine gölge düşürmekle kalmayıp, Türkiye’nin geleceği Sermaye Piyasalarının namusuna da leke süren Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel’in, Anel Telekom’daki kıymetli markaları ucuza ele geçirme planı bozuldu. Cebine indirdikleri ortaya çıktı. Ama beraberinde kritik soruları da taşıyarak...
En başta da, “Yatırımcısına bir gram saygısı olmayan patron Çelikel, Sermaye Piyasalarını babasının çiftliği mi sanıyor? Kendi menfaatine göre hareket etme gücünü nereden alıyor? Halka açık şirketin varlıklarını canının istediği gibi, istediği zamanda alıp satabilir mi?” sorusu yanıt arıyor.
Bunlara nasıl, kim, göz yumuyor?
Yatırımcılar ise zaten şikayetçi, hakkını arıyor: “Çelikel bizim menfaatlerimizi nasıl çiğner? Böyle adalet olur mu?”

Anel’de yatırımcı perişan, patron zengin!

MANŞETİMİZDEN 4 SAAT SONRA GELEN MARKA İADE AÇIKLAMASI

30 Kasım akşamı Anel Telekom’un Hollandalı şirkete satışının neticesiz sonlandığı açıklandı. Yaklaşık bir yıldır yapıldığı söylenen pazarlık çöpe gitti. Yatırımcılara pompalanan müjde de tam bir hayal kırıklığı! Zaman boşa aktı.

9 gün sonra Borsagundem.com gerçekleri bir bir ortaya döktü. 9 Aralık 2016’da borsa dünyası haftayı bomba gibi manşetle kapattı. “Anel’de yatırımcı perişan, patron zengin” haberimizin ardından Anel Elektrik tarafından sürpriz bir açıklama yapıldı.

Anel Elektrik'ten marka iadesi

Borsagundem.com’un manşetinde, Anel Telekom’a ait kıymetli 31 markayı 500 bin TL’ye ele geçirme oyununu gözler önüne seren; otoritelere, yargıya açıkça meydan okuyan operasyonlarla halka açık bir şirket içinin Patron tarafından nasıl boşaltıldığını ifşa eden bilgiler yer alıyordu. Aylardır ısrarla gündeme getirilen, “Anel Telokom satıldı” haberlerine konu edilen Hollanda merkezli şirketin paravan olduğu, hisselerde manipülasyon yapıldığına dair araştırılması gereken çok ciddi suçlamaları da içeren haberimizden 4 saat sonra Anel Elektrik Yönetim Kurulu’nun toplanıp kritik bir ‘iptal’ kararı aldığı ortaya çıktı.

Saat 16.51’de KAP’a düşen beklenmedik (!) toplantının sonuç duyurusunda, 2014’de 500.000 TL bedelle satın alınan markaların satış işleminin iptal edilmesine, aynı bedel ve bu bedele ilişkin birikmiş dönem faizi tahsil edilerek Anel Telekom’a iadesine karar verildiği belirtildi. Talep Anel Telekom’dan gelmişti!

Anel Telekom'un satışı iptal oldu

NE OLDU DA İKİ YIL SONRA KARAR DEĞİŞTİRİLDİ?

Peki, yüzde 9 ortağı olduğu Anel Telekom’un 15 milyon dolar olarak değerlendirilmesinde büyük katkısı bilinen 31 markayı, 500 bin TL gibi komik bir rakama yüzde 59 oranındaki payıyla kontrolü altında tuttuğu Anel Elektrik’e her türlü itiraza rağmen sattıran Rıdvan Çelikel, iki yıl sonra aniden neden karar değiştirdi? Onca kızılca kıyamet koparken kimseyi takmadı, perişan olan yatırımcısına bir kez olsun bakmadı, şimdi ne değişti? Bu karar için bunca süre bekledi, niye?

Anel Telekom Yakın İzleme Pazarı'nda işlem görecek

RIDVAN ÇELİKEL BU SÜREÇTE İŞBAŞINDA DEĞİL Mİ?

Elindeki hissesi yüzde 457 kayba uğramış Anel Telekom yatırımcısı acı çekiyor, çalmadık kapı bırakmıyor; Olağanüstü Genel Kurul’da tüm kirli işler dile getiriliyor, yargı yolu açılıyor; SPK olaya el koymuş, yeniden marka değerlemesi yapılması talimatını vermiş, bu önemli konuda sonuç beklenirken, halka açık şirket kimin yönetimindeydi? Rıdvan Çelikel iş başında değil miydi?
Borsa İstanbul’da işlem gören Anel Telekom, üzerinde yatırımcısının da hakkı olan ve ‘milyonlarca lira’ kıymet biçilen markaları Anel Elektrik’e beş paraya satılırken sustu, onca feryada kulak tıkayıp iki yıl sonra neden satış iptalinin istemiyle başvuru yaptı?

Anel hisselerinde patron oyunu

Anel Elektrik büyük bir iştahla beleşe sahip olduğu Anel Telekom markalarını nasıl oldu da iki yıl sonra birden iade ediyor? Paralar, Patronun ‘ufak hisseli’ cebinden ‘büyük hissedar’ cebine giderken, kimler ‘duymadım, görmedim’ rolünü oynadı?
Yönetim Kurulu vicdan mı yaptı? Bir yerleri mi sızladı?

Anel Telekom’da tarih tekerrür mü edecek?

SORULAR, SORULAR...

Şimdi iade gerekçesine yönelik olasılıklara bakalım...
“Yatırımcıyı oyaladılar” denilen Hollanda merkezli Acredo Technology BV ile yapılan Anel Telokom’un satışı görüşmesi neticesiz sonlandığı için mi?
Şirketin paravan olduğuna yönelik iddialar üzerine, gerçek yakında ortaya çıkar korkusu mu etkiledi?
Ya da SPK olaya el koyup yeniden değerlendirme istediği için olabilir mi?
Bitmedi!
Borsa İstanbul, Hollandalı şirketle yaklaşık bir yıldır yürütülen ‘sözde’ pazarlık başarısızlıkla sonlanınca, Aralık ayı başında Anel Telekom hissesini iki gün işleme kapatıyor, Ana Pazar’dan çıkarıp Yakın İzleme Pazarı’na yolluyor. Yani durum facia. Borsa duyurusunda Pazar değişikliğinin asıl gerekçesi olarak “Şirketin aktif bir faaliyetinin kalmadığı anlaşıldığından...” şeklinde yazıyor. Satır arasında kalan bir ifade. Ancak beraberinde önemli bir gelişme açığa çıkıyor. Halka açık bir şirketin aktif faaliyeti nasıl, niçin biter, bundan yatırımcının neden haberi olmaz? Sorumlusu kim? Faaliyeti bitirilmiş, içi boş halka açık bir şirketi kim alır?
Sebep bu mu?

SPK, Anel'de duruma el koydu

YATIRIMCI İYİ NİYETLİ, YA PATRON?

Bir şirket halka arz olduğu andan itibaren kamuya mal olur, artık binlerce ortağın hakkı vardır. Ve bu herşeyden önemlidir. Halka açık şirket patronunun da, yatırımcısına karşı maddi manevi sorumluluğu başlar. Yatırımcı birikimlerini, hissedarı olmayı seçtiği şirket daha iyi yerlere gelsin, büyüsün, gelişsin, hamleler yapsın, kazansın, kendisine ve Türkiye’ye kazandırsın umuduyla verir. Geleceğinin bir parçası olur elbette, iyi günde, kötü günde. Ancak burada farklı. Birlikte yürümek için çıkılan yolda birileri yürümüyor, yürütüyor! Ortada hiçbir özel durum yokken, hisseler oynuyor. Tasarruf sahibinden gelen servet nereye gitmiş kimse bilmiyor, sorsa öğrenemiyor. Heryer, herkes kapı duvar.
Rıdvan Çelikel, Anel Telekom’daki 31 marka ve binanın hakimiyet payını büyük hissedar olduğu Anel Elektrik’e aktarıyor. Olay yargıya taşınıyor, kayyum atanıyor, Olağanüstü Genel Kurul toplanıyor, yerli ve yabancı yatırımcılar ‘tazminat’ gibi 30 milyon TL istiyor, ancak hepsi beyhude. Patron tınmıyor bile. Kendi şirketine bağış yaptığı, şirkete alınan lüks araçların aile fertlerine tahsis edildiği suçlamaları ortada ama o gülüp geçiyor.

ANEL HİSSELERİNDE PATRON OYUNU

Anel Telekom hisselerinde 2014’te başlayan gelişmelere, 2015 Haziranında yaşanan büyük bir şok ekleniyor. Rıdvan Çelikel, satışa konu edebildiği (yüzde 40) tüm paylarını tahtaya yazınca, hisse çok sert düşüşe sahne oluyor. Düşüş, 2.20 lira seviyesinden başlıyor, 1.77’ye kadar sürüyor. Borsagundem.com, “Anel hisselerinde Patron oyunu”nu yazıyor. Yatırımcılar harekete geçiyor. SPK’ya suç duyurusu yapılıyor: “Amaç satmak değil, hissede baskı kurmak...”

PARALAR CEPLERE AKIYOR, YATIRIMCI AVUCUNU YALIYOR

Sular durulmuyor, hissedeki dalgalanmalar o gün bugün sürüyor. İlk açılışı 3.40 olan Anel Telekom hissesinde gelinen nokta 0.61 kuruş. Hisseler 4-5 misline satılmış ne gam? Birilerinin cebine paralar akıyor, yatırımcıya da avucunu yalamak kalıyor!
Peki, hisselerdeki bu dalgalanmaların sorumlusu kim? Neden bunca düşüşte, zararda, suçlu bulunamıyor? Patron nerede, kimlerle, ne yapıyor?
İşte cevap bekleyen can alıcı sorulardan biri de bu.

ŞOK İDDİA: YENİ BİR OPERASYONA ZEMİN Mİ HAZIRLANIYOR

Cuma öğlen saatlerinden beri Borsagundem.com’a mail yağıyor. Borsa kulisleri kaynıyor. Hafta sonu da gündem Anel Telekom. Tepkiler büyük. Konuşulanlar sert sözler. Yanıtlar merak ediliyor.
“Sermaye Piyasaları Rıdvan Çelikel’in babasının çiftliği mi, şahsi menfaatine göre her istediğini, istediği zaman yapabilir mi?
İstediği zaman şirket içerisindeki varlıkları 500 bin lira gibi komik bir rakama değerleyip hakim ortağı olduğu şirkete satıyor, buna hakkı var mı?
Yatırımcısının haberi olmadan şirket faaliyetsiz bırakılır mı, bu suç değil mi? Hisse çakılmış, para pul olmuş, tüm bunların sorumlusu belli değil mi?
Kim hesap verecek? Bugüne kadar yaşanan ve bundan yaşanacak sürecin mimarı Rıdvan Çelikel’in gayesi nedir?
Yoksa Anel Telekom’un faaliyetsiz bırakılması ve hisse fiyatının yerlerde sürünmesi gizliden gizliye yürütülen yeni bir planın parçası mı? Yeni bir operasyona zemin mi hazırlanıyor?”

ÇELİKEL MENFAATİ İÇİN İSTEDİĞİNİ YAPMA HAKKINA MI SAHİP?

Dünden bugüne olanlara bakarsanız, aslında tüm soruların yanıtı tablonun içinde saklı.
Çünkü tezgahlar puslu ama manzara çok net; Rıdvan Çelikel Sermaye Piyasalarında istediği gibi at koşturuyor, babasının çiftliği sanıyor. Şahsi menfaati için her istediğini, üstelik istediği zaman yapıyor.
Sınır tanımaz bir cüretkarlık. Almış başını gidiyor.
Küçük yatırımcının hakları Patron tarafından çarçur ediliyor, hisse çakılmış, insanlar perişan, bu manzara kör gözleri bile faltaşı gibi açtırır ama nedense bazılarına ‘perde’ inmiş, görmüyor! Adama gülerler!
Yaşanan ve yaşanacak yeni olaylarla ilgili amaçları bilen tek isim var.
Kaçma, konuş Rıdvan Çelikel...