Savunmada 4 milyar dolarlık ihracat

Uluslararası Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi'nde konuşan Okyay, bu yıl Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının 4 milyar doları geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ankara Sanayi Odası’nın organizasyonuyla düzenlenen Uluslararası Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi'nin konuşmacıları arasında ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve SASAD Başkanı Osman Okyay yer aldı. İki konuşmacı da Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisi ile ilgili önemli konulara değiniirken gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Dünya'dan Mehmet Kaya'nın konuyla ilgili haberi şöyle:

Zirvede konuşan ASO Başkanı Özdebir, küresel savunma harcamalarının 2.1 trilyon dolara ulaştığını, Türkiye’nin 15,5 milyar dolar ile dünyada en fazla savunma harcaması yapan ülkeler arasında 18. sırada bulunduğunu söyledi. Özdebir, toplamda 60 milyar dolarlık 800 projenin yürütüldüğü sektörde, yıllık cironun 10 milyar doların üzerine, ihracat birim fiyatının ise 70 dolara ulaştığını ifade etti.

Ankara’nın savunma ve havacılık alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Özdebir, savunma ve lojistik alanında daha fazla rol üstlenmek istediğini belirterek "TSK envanterindeki bütün araç, gereç ve platformlar; neler varsa bunların lojistiğinin özel sektöre açılması verimlilik ve teknolojinin yayılması açısından büyük değer taşıyacağına inanıyorum. Askeri fabrika ve tesislerdeki bakım onarım lojistik hizmetleri sivil sektöre açılmalıdır" dedi.

"Değişen konjonktüre konum almalıyız"

SASAD Başkanı Okyay da konuşmasında, Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının 2021’de 3.2 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu yıl 4 milyar doları geçileceği tahminin ettiklerini söyledi. Okyay, Türkiye için tedarik kesintileri ve ambargo gibi risklerin de bulunduğunu vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

Ülke ve sanayi olarak, değişen bu konjonktürde kendimizi doğru şekilde konumlandırmamız gerekiyor. Bir de var olan altyapıların göreve hazırlık kabiliyetleri üzerinden konuyu değerlendirmek gerekiyor. Özellikle dış yaptırımlar, tedarik zincirlerindeki kesintiler, yüksek teknolojiye dayalı kritik platformların harbe hazırlığını riske atabiliyor. Askeri lojistiğin sağlıklı bir biçimde sürekliliğini sağlamak için, planlarımızda bu riskleri de öngörmemiz gerekiyor

 

İhracatta yeni rekor

 

OTKAR: İhracat sözleşmesi

 

Otokar, 14 milyon euroluk ihracat sözleşmesi imzaladı

 

Türkiye'nin İHA üreticisi Baykar, uzay sektörüne giriyor

 

Baykar Ukrayna'ya "Bayraktar TB2" bağışlayacak