E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracatta yeni rekor---

İhracatta yeni rekor

İhracatta yeni rekor
04 Ekim 2022 - 10:30 borsagundem.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin ihracatı eylülde yıllık yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar oldu. Dış ticaret dengesi ise 10,4 milyar dolar açık verdi.

Türkiye ekonomisi ihracatta aylık olarak yeni rekora imza attı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Eylül ayında ihracatın yüzde 9,2 oranında artışla 22,6 milyar dolara çıktığını ve bu rakamın ulaşılan en yüksek Eylül ayı ihracat rakamı olduğunu belirtti.

Bakan Muş'un açıklamaları şöyle:

Artan borçlanma maliyetleri küresel ekonomideki yüksek borçlanma oranlarına sahip şirket ve ülkeler için risk oluşturmaya başlamıştır. Ekonomide böylesine ciddi sorunların var olduğu ortamda, gerilimler işbirliğini güçleştirmekte ve sorunları körüklemektedir. Karadeniz'in öte kıyısında yaşanan savaşın bir an önce sona ermesi ve küresel ekonomiye etkilerinin en aza indirilmesi için İstanbul Mutabakatı olası gıda krizinin önüne geçmiştir.

GSYH artışımızın yarısından fazlası mal ve hizmet ihracatımızdan gelmiştir. OECD ekonomik görünüm raporunda ülkemiz için büyüme tahmini yüzde 3,7'den yüzde 5,4'e yükseltmiştir.

Geride bıraktığımız Eylül ayında ihracatımız yüzde 9,2 artışla 22.6 milyar Dolar olmuştur. Bu rakam ulaştığımız en yüksek Eylül ayı ihracat rakamıdır. İlk 9 ayda aylık olarak en yüksek rakamlara ulaşmış bulunuyoruz. Ocak-Eylül ihracatımız yüzde 17 artışla 188,2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü performans göstermiştir. Eylül ayında Dış Ticaret hacmimiz 55,6 milyar dolara ulaşmıştır.

İsviçre'nin Türkiye'ye altın ihracatı 2013'ten beri en yüksekte

 

Hizmet ihracatı arttı

 

Türkiye'nin Afrika'yla ticareti 45 milyar dolar

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mutlu vatandaş04 Ekim 2022 20:10

    Dış ticaret açığı fazla olan ülkeler zengin ülkelerdir, halkı çok yüksek enflasyona ve vergilere rağmen mutluluk içinde yaşarlar. Dış ticaret açığının artması ülkedeki zenginleşmenin en önemli göstergesidir. Zengin ülkelerin halkı, malda yalan mülkte yalan al birazda sen oyalan diyerek günlerini gün eder ve ekmek alabilmek için kuyruklarda beklemekten mutluluk duyarlar. Onun için dış ticaret açığımız arttıkça endorfinlerim tavan yapıyor ve müthiş bir mutluluk krizine giriyorum (A)  (A)  (A) 

  • emre04 Ekim 2022 19:36

    arkadaş her sözünüz boş ve gereksiz yalan olduğu için...

  • tasgedik04 Ekim 2022 17:35

    Ihracatta rekor, ithalati soylemeye gerek yok, ithalati biz yapmiyoruz, one dissssssssssss guccccccccccccccccler yapiyor 

  • A04 Ekim 2022 15:56

    İthalât ne oldu cari açık onu neden söylemiyorsunuz

  • acacu04 Ekim 2022 15:18

    Her ay istikrarlı 10 milyar dolar açık vermeye başladık, turizm gelirleri de bitiyor, kışın nasıl tutacaklar acaba doları? Putin'den borç alarak nereye kadar? Üstelik seçimden sonra bu alınan borçlar geri ödenmeyecek mi?

  • Mir04 Ekim 2022 14:58

    İhracatın ithalatı karşılama oranı düştüğü müddetçe, ihracatın kırdığı rekorların hiçbir esprisi yok

  • Mucise Reis : )04 Ekim 2022 14:17

     : ) Bu mantık ile rekorlar kırmaya devam...  Tavukların ürettiği yumurtanın maliyeti bile artışı bile ortada : )

  • Bir dost04 Ekim 2022 11:33

    ITHALATTA yeni REKOR. Alim satim araligi acildikca aciliyor.3500 tl emekli ayligi gecim icin normal diyenlere OY YOK.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ04 Ekim 2022 10:45

    BU DÖVİZ YAKINDA PATLAYACAK AMA NE ZAMAN DEMEYE HİÇ GEREK YOKTUR.KASIM AYINDA DOLAR 25-30 TL RAHAT OLUR.