Salgının işsizliğe etkisi beklentileri aşıyor

Asya - Pasifik ülkeleri üzerinden yapılan değerlendirmede S&P Global Ratings, korona virüsün işsizliğe olan etkisinin salgının bitişinden sonraki dönemde de süreceğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün yayılmasını engellemek amacıyla uygulamaya konulan sosyal mesafe önlemleri dünya çapında işsizliğin artmasına neden oluyor. Küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’in hazırladığı rapora göre virüs sonrasında artan işsizliğin telafisi zaman alabilir. Pazartesi günü paylaşılan rapora göre Asya – Pasifik ülkelerinde işsizlik oranı yüzde üçün üzerine çıkması mümkün. Bu oran ortalama bir resesyonun iki katı seviyesinde.

S&P Global Ratings’in Asya – Pasifik Baş Ekonomisti Shaun Roache, “Asya Pasifik’te artan işsizlik salgın kontrol altına alındıktan sonra daha kısıtlı bir iyileşme ve borçlu hane halkı ekonomisi için kredi yükü anlamına gelebilir” ifadelerini kullandı. Roache’ye göre tarihî seviyelerde artan işsizlik kolayca geri çevrilebilir değil.

S&P’nin verilerine göre Asya Pasifik’teki 100 kişiden 55’inin çalıştığı en önemli iş alanı korona virüsten en fazla yarayı alan hizmet sektörü. Rapora göre sektördeki birçok yeni firma küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından oluşturuluyor ve genellikle ani bir ekonomik resesyon sırasında ayakta kalabilmek için yeterli kaynak bulunduramıyor.

S&P raporunda konuyla ilgili, "Şirket gelirleri çöktüğünde, hayatta kalmak için, bu firmalar her türlü harcamayı kesmek zorunda kalacaklar. Çoğu durumda, en büyük giderleri kiraları olacaktır" ifadeleri kullanıldı. Kredi derecelendirme kuruluşu çalışanların işlerine tutunmaları halinde dahi çalışma saatlerinde ve ücretlerinde kesinti yaşayabileceklerini belirtti.

Moody's: İnşaat sektörü 3 yıl sonra yön değiştirdi

 

Yatırımcılar bilançoları bekliyor

 

Bilançoları es geçip hisse alma zamanı