Rusya'da kitlesel protestolar kapıda

Rusya'nın önde gelen bağımsız kamuoyu araştırma şirketi Levada Center'ın yöneticisi Lev Gudkov, önümüzdeki ayların kitlesel protesto gösterilerine gebe olduğunu söyledi

Business Online'a konuşan Levada Center'ın yöneticisi Lev Gudkov, Rusya vatandaşlarının yüzde 70'lik bölümünün hiçbir birikime sahip olmadığına dikkat çekti.Gudkov, halkın geçim sıkıntısının "çaresizlik" boyutuna vardığı yönünde uyarılarda bulunuyor. Bu kişiler şu anda "evde ne varsa" onunla besleniyor ya da borçlanarak karnını doyuruyor.

Sosyolog, Vladikavkaz ve Yakusitstan'daki gösterilerin daha büyük bir dalganın "habercisi" olduğu görüşünde. Buna göre, önümüzdeki aylarda insanların sokağa çıkması ve başka protesto biçimlerine başvurması hiç de şaşırtıcı olmayacak.

Gudkov, salgının başlangıcında halkın temel endişesinin korona virüs olduğunu, ancak bir ay kadar önce durumun değiştiğini söylüyor. Hane halkı gelirindeki düşüş ve işsizlik sağlık endişelerini gölgelemiş durumda.

Gudkov'a göre, hükümetin en çok çekineceği protestolar büyük işletmelerdeki işçi eylemleri olacak. Sosyolog hükümetin bu kesime bazı tavizler verebileceğini, ama küçük ve orta ölçekli işletmelere sert davranacağı kanısında.